Vanaf woensdag 31 maart

Zoveel mensen, zoveel meningen. Dat geldt zeker voor COVID en de maatregelen tegen dat vermaledijde virus. Wanneer de derde lockdown wordt aangekondigd, rollen virologen met de ogen, ballen miskende ministers de vuisten en gaan de burgers getergd op zoek naar achterdeurtjes in de nieuwe regelgeving. Maar wat zegt de wetenschap? Opdat we beter met deze pandemie omgaan en het liefst voorkomen, start de VUB voor iedereen een lesmarathon over COVID-19, coronaproof. 

Te zien op: https://www.vub.be/9uur/corona-lesmarathon#coronalesmarathon

Prof. Gustaaf Cornelis: “We willen al onze vrijheden zo snel mogelijk terug én het over een paar jaar niet weer meemaken. Daarom vertellen negen experten wat er nodig is om snel een einde te maken aan de huidige ellende én wat we moeten doen om het nooit meer zo ver te laten komen.”

Wat zijn de onderwerpen?

  • Wat is een virus en hoe kan je je beschermen?
  • Hoe kunnen we elkaar – ook voor de volgende keer - beter motiveren?
  • Wat hadden we kunnen weten op basis van de Spaanse Griep?
  • Waarom werken wiskundige modellen goed om het verloop van een epidemie te voorspellen?
  • Waarom was een volledige lockdown beter geweest?
  • Waarom raken de ziekenhuizen overbelast? 
  • Vaccinatieplicht, reispassen ... kan dat allemaal? 
  • Waarom volgen we vaak de regels, maar soms ook niet?
  • Hoe flirt je tijdens de lockdown?

Wie geeft de lessen?

Negen wetenschappers, experten in huisartsengeneeskunde, interne geneeskunde, sociologie, psychologie, seksuologie, medische deontologie, immunologie, statistiek en geschiedenis (onder voorbehoud):  Jan Danckaert, Nel De Mûelenaere, Michel Deneyer, Timothy Desmet, Dirk Devroey, Patrick Lacor, Elisabeth Timmermans, Jo Van Ginderachter en Frank Van Overwalle.

Hoe vindt de lesmarathon plaats?

VUB, digitaal, woensdag 31 maart 2021. Vanaf 9 uur. Inschrijven is niet nodig.

Voor wie?

Naast studenten, voor iedereen die meer wil weten waarom bepaalde maatregelen tegen COVID-19 worden genomen, wat we als individuen kunnen doen om er snel vanaf te komen, en hoe we er samen voor zorgen dat we dat niet nog eens een keer hetzelfde moeten meemaken.

Het oorspronkelijke initiatief voor de coronamarathon kwam van de studentenverenigingen Wetenschappelijke kring en Biotecho. Samen met de Farmaceutische Kring gaan ze de collegereeks promoten om zoveel mogelijk studenten deze te laten volgen.

De vorige marathonlessen gingen over het klimaat en de seksuele beleving. Ze zijn te vinden op: www.vub.be/12uur/lesmarathon.