De µFlow Cell van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) is onderaannemer van Redwire Space NV, in het kader van een recent contract ter waarde van 14 miljoen euro voor het ontwerp, de ontwikkeling en de kwalificatie van de 3D BioSysteem-faciliteit voor onderzoek in het Internationaal Ruimtestation (ISS). Het contract kadert in het Exploration Programme van de European Space Agency (ESA) en wordt ook door de ESA gefinancierd.

De 3D BioSystem- faciliteit wordt ontwikkeld door een consortium van industriële en academische partners, met Redwire Space NV als hoofdleverancier. De faciliteit zal gebruik maken van de nieuwste 3D bioprinting technologieën om een modulair, krachtig en uniek systeem te bieden voor een groot aantal experimenten. Het systeem zal bestaan uit een 3D bioprinter, 3D celcultuureenheden en een incubator. Het 3D BioSystem zal in staat zijn om organoïden te printen in een baan om de aarde. Organoïden zijn kleine driedimensionele constructies van cellen, die de werking van menselijke organen nabootsen. De organoïden kunnen verder in de ruimte verwerkt worden of teruggestuurd naar de aarde. Het 3D BioSysteem kan bovendien organoïden hosten en incuberen die rechtstreeks geüpload worden vanaf de aarde. De wetenschappers willen daarbij kijken hoe de organoïden zich ontwikkelen in gewichtloze toestand.

"We zullen onze expertise in microfluïdica aanwenden om speciale modulaire platen te ontwerpen en te bouwen, waarop de monsters kunnen worden afgedrukt of gelokaliseerd vóór de integratie in de 3D BioSystem-faciliteit”, aldus Prof. Wim De Malsche, hoofd van de µFlow Cell aan de VUB. “Die kunnen tijdens de incubatie van de organoïden zorgen voor de vereiste omgevingsfactoren, afhankelijk van de behoeften van het experiment. Onze onderaannemingsactiviteiten zijn al begin 2023 gestart en zullen naar verwachting tot 2027 duren."

De mogelijkheid om celconstructies te bioprinten zal van cruciaal belang zijn voor langdurige ruimtevluchten naar de maan, Mars en verder en voor duurzame planetaire nederzettingen. De 3D BioSysteem-faciliteit kan ook een belangrijk hulpmiddel zijn voor een beter begrip van cel-tot-cel interacties in dik weefsel. Verder kan het maken van organoïden nuttig zijn voor het testen van de werkzaamheid en toxiciteit van medicijnen, het leggen van de basis voor het printen van gevasculariseerd weefsel en, in de toekomst, voor het printen van transplanteerbare orgaanpleisters voor weefseltherapie. Het systeem zal ook helpen om de technologische onafhankelijkheid en concurrentiekracht van Europa in de ruimtevaart te waarborgen, wat cruciaal is om de mondiale ruimtevaarteconomie te laten groeien.

"Het project laat goed zien dat µFlow Cell microfluïdica van concept tot volwaardig product kan ontwikkelen", besluit Filip Legein, Valorisatiemanager van de µFlow Cell aan de VUB. “We zijn daarom erg trots om bij te dragen aan een project dat de mogelijkheden voor weefselproductie voor langdurige ruimtevluchten zal bevorderen en het leven op aarde zal verbeteren.”