Duurzaam online shoppen. Praktijkgids voor e-commerce van morgen
Op basis van de resultaten uit haar doctoraatsonderzoek dat ze bij de VUB-onderzoeksgroep MOBI volbracht, beschrijft Heleen Buldeo Rai in Duurzaam online shoppen. Praktijkgids voor e-commerce van morgen op een heldere manier hoe consumenten, logistieke dienstverleners, retailers én de overheid online shoppen kunnen verduurzamen. "Tijdens lezingen of samenwerkingen met de sector of met overheden, kreeg ik steeds de indruk dat er best wel interesse is in, en zelfs een nood aan, een boek dat de wetenschappelijke kennis over e-commerce en duurzaamheid op een behapbare en overzichtelijke bundelt. Ik wilde een praktische gids maken die inzicht geeft in het e-commerce proces en strategieën biedt om die zo duurzaam mogelijk te organiseren.", aldus Dr. Heleen Buldeo Rai.
We winkelen steeds meer en voor hogere bedragen online. Voor velen zijn webwinkels intussen een belangrijk alternatief voor de winkelstraat. Maar de vragen over de implicaties van het hele online winkelgebeuren op onze samenleving stapelen zich op. Wat is de meest duurzame keuze, fysiek winkelen of webwinkelen? Is al dat verpakkingsmateriaal echt nodig? Ontvang je binnenkort je pakketje van een robot of drone – en is dat waar we naartoe willen? Buldeo Rai beschrijft het leverproces van onze online aankopen, de evolutie ervan in het laatste decennium en welke technologiegedreven innovaties ons te wachten staan. Ze lijst ook sprekende initiatieven op uit binnen- en buitenland, die concrete kansen aantonen om het leverproces duurzamer kan, zowel voor consumenten als voor retailers en logistieke bedrijven.
Is online shoppen nu duurzaam of niet? Deze vraag wordt helemaal uitgerafeld. Enerzijds wordt het plots duidelijk wat wij als consumenten kunnen doen. Anderzijds geeft het ook een beeld van wat de logistieke dienstverleners, de retailers en de overheid kunnen doen.", zegt Cathy Macharis, Professor MOBI VUB.
“Duurzaam online shoppen is een bevattelijk en helder boek voor eenieder die e-commerce en duurzaamheid serieus neemt. Het is een praktijkgids die je doet beseffen (als ondernemer én als consument) dat elke inspanning helpt om een stap naar een schonere online handel te zetten. Niet belerend en niet naïef. Wel onderbouwd door studiewerk en cases. Het besef dat dé ultieme oplossing bestaat uit heel veel kleinere initiatieven en verbeteringen groeit naarmate je het boek doorneemt. Na het lezen weet ik het nu zeker: duurzamere e-commerce is de verantwoordelijkheid van elke actor in de keten: software ontwikkelaar, webshop eigenaar, logistiek medewerker en koerier tot de consument en de beleidsmakers. Een must read dus voor eenieder die een rol speelt in e-commerce.”, vertelt Cis Scherpereel, e-commerce strateeg, Mex United.