De VUB onderzoeksgroep Industriële Microbiologie en Voedingsbiotechnologie (IMDO) neemt deel aan het Europese onderzoeksproject naar levensmiddelenfermentatie. Daarvoor zoekt ze zuurdesems bij ambachtelijke bakkers en thuisbakkers.

Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn aanwezig in ons dagelijks eten: van brood tot bier, wijn, augurken, zuurkool, miso, kombucha en nog veel meer. Fermentatie is in opkomst en veel mensen maken thuis hun eigen gefermenteerde voedingsmiddelen. Fermentatietechnologie zou ons kunnen helpen bij de overgang naar een meer plantaardig dieet. Het Europese onderzoeksproject HealthFerm wil de relaties begrijpen tussen micro-organismen die betrokken zijn bij voedselfermentatie, de gefermenteerde voedselproducten die het resultaat zijn van deze processen en hun effecten op de menselijke gezondheid.

De onderzoeksgroep Industriële Microbiologie en Voedingsbiotechnologie (IMDO) van de Vrije Universiteit Brussel is één van de partners in dit grootschalige community science project. (https://www.healthferm.eu/). Deze onderzoeksgroep heeft jarenlange ervaring met onderzoek naar zuurdesem en andere gefermenteerde voedingsmiddelen. Via het HealthFerm project wil het VUB-team de diversiteit van zuurdesem analyseren die aanwezig is in de steeds groter wordende gemeenschap van zuurdesembakkers. Voor dat laatste doen de VUB-onderzoekers van IMDO een beroep op de burger. Thuisbakkers die een zuurdesem gebruiken en die regelmatig onderhouden, kunnen deelnemen aan dit wetenschappelijk onderzoek. Ze kunnen zich registreren op op de Citizens Science website van Healthferm

De micro-organismen die dit oplevert, zullen worden gebruikt om innovatieve fermentaties verder te onderzoeken, samen met de gezondheidseffecten en de perceptie van de consument van nieuwe gefermenteerde voedingsmiddelen. De wetenschappelijke resultaten die de gefermenteerde voedingsmiddelen van de thuisbakkers opleveren, zullen beschikbaar komen via een online, vrij toegankelijke voedselmicrobioomatlas, waar deelnemers de micro-organismen van hun gefermenteerde voedingsmiddelen kunnen beoordelen en vergelijken.

Meer informatie: sourdoughs@vub.be.

Industriële Microbiologie en Voedingsbiotechnologie

In het VUB-labo voor Industriële Microbiologie en Voedingsbiotechnologie (IMDO) wordt onderzoek verricht naar spontane fermentatieprocessen voor de productie van gefermenteerde levensmiddelen en dranken. Dit leidt tot innovatieve inzichten om deze fermentatieprocessen te sturen. Denk maar aan bier en brood, maar ook de smaak van chocolade begint bij het fermenteren van de cacaobonen.