Het AI-lab aan de VUB bestaat 40 jaar. De Brusselse universiteit is al die tijd een koploper geweest in de materie. In de revolutionaire decennia van de jaren '80 en '90 werden complexe natuurverschijnselen gezien als zelforganiserende dynamische systemen, wat leidde tot een opkomende wetenschap van complexe systemen en de noodzakelijkheid van computers. Hoe zitten tornado’s in elkaar, kan je voorspellen wat een rivier zal doen als er meer water is? ​ Hoe zijn mierenkolonies, chemische oscillaties, zebrahuidpatronen en meer van die complexe dingen georganniseerd. De studie van die hoogst ingewikkelde systemen werd een integraal onderdeel van de AI-benadering. 

"Voor velen klinkt AI als een mysterieuze machine die stilaan zelf zijn doen en laten zal reguleren”, zegt VUB-Professor wiskunde Ann Dooms. “Om eventuele bezorgdheden daarover weg te nemen, moet je teruggaan naar de kern van de zaak: AI is een ode aan de natuur in de taal van de wiskunde.”

“AI is niet alleen technologie”, zegt VUB-Professor en AI-pionier Luc Steels.”Het is ook een wetenschap die fundamentele vragen onderzoekt over de menselijke geest en hoe groepen van mensen samenwerken, ondersteund door informatiesystemen." 

"Binnen de AI-onderzoekswereld spreken we over zomers en winters”, aldus Nowé, “maar nu beleven we een echte hittegolf. Gelukkig kunnen we bouwen op 40 jaar ervaring om overheden, de bedrijfswereld en burgers doorheen deze hype te loodsen."

In het kader van 40 jaar AI-Lab organiseert de VUB de expo Wetenschap aan de rand van de chaos: De AI avant-garde in de jaren tachtig en negentig. De tentoonstelling, onder curatorschap van prof. Luc Steels, bevat video's van interviews met pioniers als Nobelprijswinnaars Christian de Duve en Roger Penrose, en met wiskundigen zoals Benoit Mandelbrot. Ze belicht onderzoekers die zelforganisatie toepassen in diverse vakgebieden. De invloed van die ideeën op kunstmatige intelligentie en kunstmatig leven wordt getoond met gesprekken met Francisco Varela en anderen, er zijn '90’s robots, zoals LEGO-voertuigen en AIBO-robots. Het geheel wordt aangevuld met klassieke boeken uit de Koninklijke Bibliotheek over onderwerpen als het zonnestelsel en hersennetwerken

Praktisch

De pop-up opende op maandag 18 december en sluit op vrijdag 22 december om 15u. Toegang is gratis dankzij de samenwerkingen tussen VUB en KBR. Pers is welkom vandaag, dinsdag 19 december om 17u.

Locatie: Koninklijke Bibliotheek (KBR), Kunstberg 28, 1000 Brussel