De Europese Unie heeft bijna vijftien miljoen euro uitgetrokken voor een onderzoeksprogramma naar nieuwe benaderingen van gentherapie voor de behandeling van hartziekten. Daarvoor zal worden gezocht naar de beste methoden voor de overdracht van genen naar het hart. Het project zal een klinische studie naar de meest veelbelovende gentherapiebenaderingen omvatten. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat jaarlijks 17,7 miljoen mensen sterven aan hart- en vaatziekten, naar schatting 31% van alle sterfgevallen wereldwijd.
Professor Chuah: "Dit is een zeer spannende en belangrijke kans voor dit onderzoeksconsortium om nieuwe manieren te vinden om hartziekten te beheren en te behandelen. In Europa is het de grootste doodsoorzaak voor mensen en elke vermindering van dit sterftecijfer zou een zeer positief resultaat zijn voor onze Europese samenwerking.
Het onderzoeksprogramma, CardioReGenix genaamd, wordt gecoördineerd door professor Marinee Chuah van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Dertien instellingen uit zes landen nemen deel, waaronder vijf bedrijven. Dit vijfjarige project werd geselecteerd na een zware internationale competitie.
Het consortium omvat een aantal van de belangrijkste spelers, waaronder de Vrije Universiteit Brussel (België), de Universiteit van Oost-Finland (Finland), A2F-Associates Limited (VK), Medizinische Hochschule Hannover (Duitsland), King's College London (VK) University of Edinburgh (UK), Stichting VUMC (Nederland), Batavia Bioscience BV (Nederland), Finvector OY (Finland), Cardior Pharmaceuticals GmbH (Duitsland), Asphalion SL (Spanje), Phosjois-Savon Sairaanhoitopiirin (Finland) en Christian-Albrechts-Universitaet zu Kiel (Duitsland).