De lijst van Highly Cited Researchers 2015 honoreert wetenschappers die tussen 2003 en 2013 artikels en onderzoeken hebben gepubliceerd die vaak worden geciteerd door collega’s en waarvan de impact dus groot is. Citaties van wetenschappers door andere wetenschappers zijn immers zo’n beetje als retweets: hoe meer je er op je naam hebt staan, hoe verder je invloed reikt.
Top 1%
Op de lijst van 2015 figureren in totaal zo’n 3100 namen van onderzoekers uit de hele wereld. 32 daarvan zijn Belgen. Elk van de onderzoekers behoort tot de top 1 % die het meest geciteerd zijn in hun vakgebied - in het geval van De Vuyst is dit landbouwwetenschappen.
Luc De Vuyst leidt de VUB-onderzoeksgroep Industriële Microbiologie en Voedingsbiotechnologie. De onderzoeksgroep doet al vele jaren onderzoek naar fermentatieprocessen in voeding en bestudeert functionele starterculturen vanuit genetisch en fysiologisch oogpunt om hun toepasbaarheid voor beter gecontroleerde of zelfs gestuurde voedingsfermentatieprocessen te bepalen.
De Vuyst is ook opgenomen in de lijst van 2015 World’s Most Influential Scientific Minds. Die lijst wordt eveneens door Thomson Reuters opgesteld, maar die toegekende titel is slechts 1 jaar geldig. De titel ‘Highly Cited’ daarentegen is voor het leven.