Professor theoretische natuurkunde Mairi Sakellariadou is verkozen tot de volgende voorzitter van de European Physical Society (EPS). Vanaf 2024 zal ze de organisatie leiden. De EPS heeft als doel de positie van de natuurwetenschappen in Europa te versterken. Mairi Sakellariadou is professor aan het King’s College Londen en deeltijds hoogleraar aan de vakgroep fysica en sterrenkunde van de VUB. 

De European Physical Society bestaat uit nationale natuurkundige verenigingen van maar liefst 42 landen en kent om en nabij 3200 individuele leden. Aan de nieuwssite van het King’s College Londen, die de aanstelling bekend maakte, verklaarde Mairi Sakellariadou dat ze er naar streeft actuele problemen aan te willen pakken. "We worden geconfronteerd met milieu- en economische vraagstukken, waarbij de wetenschap kan helpen bij het maken van de juiste keuzes. Tot de meest urgente behoren het behoud van ons milieu en de economische onafhankelijkheid van Europa." Ze wil ook de wetenschappelijke vertegenwoordiging van Europese landen met minder zichtbaarheid versterken en de vertegenwoordiging van vrouwen in de natuurkunde vergroten.

Professor Sakellariadou is van Griekse afkomst en gespecialiseerd in kosmologie, waaronder de fysica van het vroege heelal. Haar onderzoek omvat verschillende aspecten van theoretische natuurkunde, kosmologie, klassieke en kwantumzwaartekracht, deeltjesfysica, astrofysica en niet-commutatieve meetkunde. Ze maakte deel uit van het team dat voor het eerst  direct zwaartekrachtgolven waarnam. Dit wetenschappelijke team bevestigde Einsteins algemene relativiteitstheorie.