VUB-professor Marc Theeboom reageert op het incident op domein de Blaarmeersen waar een groep jongeren op 9 juni een gevecht hielden. Professor Theeboom bestudeert aan de universiteit illegale straatgevechten.

Dit opiniestuk verscheen eerder op radio2.be

Wat een mooie eerste zwemdag had moeten worden in de Gentse Blaarmeersen is gisteren verpest geweest door een groep vechtende jongeren. Professor Marc Theeboom van de VUB is bezig met deze problematiek en geeft uitleg over dit mentaliteitsprobleem.

“Dit gedrag kan uiteraard niet door de beugel”, begint de professor. “Maar wat is de verklaring hiervoor? Waarom doet men zo iets? En hoe kunnen we dat vermijden? Dit is een manier om zich te uiten: verveling, uitdagende kicks zoeken maar ook frustratie. Die frustratie zit in sommige van die jongeren, want ze worden vanuit een racistisch oogpunt bekeken.” 

“Maar hoe kunnen we dit nu vermijden? Ik zou hen absoluut niet de toegang ontzeggen, want dat hoor je nu vallen. Als er onaanvaardbaar gedrag is, moet je daartegen optreden. Maar je moet vooral vermijden dat dit naar de toekomst nog gaat gebeuren. Je moet dus bekijken hoe je met bepaalde jongeren zoals hen aan de slag kunt.”

Georganiseerde vrijetijdsbesteding 

"Deze oplossing is niet zaligmakend, maar het is een manier om te proberen er een ander licht aan te geven”, legt de professor uit. “Misschien kunnen we beginnen met de jongeren een georganiseerde vrijetijdsbesteding aan te bieden waarin ze met andere situaties in contact komen.”

Het is niet zo dat je met dezee projecten het probleem volledig kunt oplossen, maar je kan op deze manier wel een connectie maken

Professor Marc Theeboom heeft een project opgezet in Brussel om dit soort jongeren aan gevechtssport te laten doen: “Heel wat jongeren zijn geĂŻnteresseerd in sport. Je kan sport dus op een bredere manier aanbieden dan enkel als vrijetijdsbesteding. Sporttechnieken zorgen er ook nog eens voor dat jongeren fysiek gezonder zijn.”

“We hebben een sportlab opgericht waarin wij organisaties, maar ook clubs en projecten helpen. Zij werken al met jongeren en proberen hen in een andere, sportievere, maar ook vertrouwelijke context te benaderen. Een omgeving van wederzijds respect. Zij gaan met jongeren aan de slag en brengen hen nieuwe sportieve vaardigheden bij, maar zeker ook andere dingen.”

Jongeren met minder perspectieven

“Deze hulpverleners helpen de jongeren in hun leven. Ze hebben vaak te maken met een kwetsbare positie, ze worden vaak anders bekeken en hebben minder perspectieven op de arbeidsmarkt. Ook dat is een element waarmee we rekening moeten houden. Het is niet zo dat je met deze projecten het probleem volledig kunt oplossen, maar je kan op deze manier wel een connectie maken.”

Jongeren met een heftig verleden moeten zeker ondersteund worden om ook hun initiatieven en activiteiten te blijven behouden

“De aanleiding hiervan was om te gaan kijken naar wat jongeren graag doen. Gevechtsporten als boksen, kickboksen en thaiboksen interesseren jongeren heel hard. Sommigen mensen zijn bang en zeggen: “We gaan hen toch niet nog beter leren vechten?” Maar je moet deze kans aangrijpen en gebruiken om vertrouwen en relaties op te bouwen. We zien uit de resultaten dat dit zeker helpt. Jongeren kijken op naar hun trainers, leren discipline en regels volgen en komen in contact met andere jongeren. Ze leren hun verantwoordelijkheid opnemen en met andere dingen om te gaan. En dat is een meerwaarde.”

Het probleem is niet meteen opgelost

“Het probleem is niet meteen opgelost. De situatie in de Blaarmeersen heeft ook heel wat te maken met corona. Je mag niet vergeten dat het laatste halfjaar ieders structuur volledig weg was. Een paar maanden geleden werden spontane activiteiten gedaan op pleintjes waar jongeren die anders in clubs terecht kunnen, begonnen met boksen, want de mogelijkheid was er in clubverband niet. Maar dit is niet genoeg. Jongeren met een heftig verleden moeten zeker ondersteund worden om ook hun initiatieven en activiteiten te blijven behouden.”