“Studenten kunnen het hele jaar door terecht bij het StudieBegeleidingsCentrum”, benadrukt Pascale Petit, studiebegeleider bij het SBC op campus Jette. “SBC staat enorm achter initiatieven zoals massablokken en blokpermanenties. Verder publiceren we tijdens de examens elke week nieuwe examentips op studentenportaal MY.VUB. Voortdurend is er de mogelijkheid om in het contactpunt een gesprek te hebben met een studiebegeleider, studentenpsycholoog of studietrajectbegeleider. Dat kan gaan over studiemethode, examenplanning, examenvaardigheden, over deliberatie, het Onderwijs- en Examenreglement (OER), omgaan met stress, het studietraject, ... kortom alle studiegerelateerde examenmaterie.”
Blokpermanenties
“Tijdens de blokpermanenties kan de student met vragen over vakinhoud of weerbarstige oefeningen terecht bij de docenten en assistenten. Ook is er vakinhoudelijke begeleiding mogelijk voor krakers als wiskunde, fysica of chemie door studiebegeleiders van het SBC. De blokpermanenties zijn vooral bedoeld voor eerstejaars bachelorstudenten. De laterejaarsstudenten hebben al meer een vraagcultuur: zij spreken de prof aan na de les of stellen vragen aan hun medestudenten, of via een forum.”
Bij het massablokken zorgt het SBC voor een rustige omgeving, studiegenoten voor een motiverende sfeer. Studenten studeren samen en stellen elkaar interessante vragen. Ook alle praktische informatie over massablokken is beschikbaar op MY.VUB.
Praten en motiveren
“Op het SBC-contactpunt kunnen studenten op elk moment terecht: er is steeds iemand aanwezig. Studenten komen soms gewoon naar het SBC om even te praten na een examen. Wanneer ze het idee hebben dat een examen niet goed is gegaan, kunnen ze ventileren. Dat lucht meestal voldoende op zodat ze terug de moed vinden om hun volgende examens aan te vatten. We laten hen inzien dat één slecht examen geen verloren zittijd is. We proberen hun zelfvertrouwen op te krikken of hen via tips het volgende examen beter te laten studeren of op een andere manier af te leggen.”
Het StudieBegeleidingsCentrum is bereikbaar via e-mailadres begeleiding@vub.ac.be. Overige contactgegevens en openingsuren voor de verschillende campussen staan op MY.VUB.