Tijdens de Week van de Vrijwilliger klappen we graag extra hard in onze handen voor de talrijke VUB’ers die zich naast hun job ook nog eens inzetten voor de wereld. Benieuwd waarvoor personeel en studenten aan de VUB zich nog zoal inzetten? Ga eens kijken naar de projecten op vub.be/dewereldheeftjenodig.
Ik ben heel fier dat ik in zo'n vereniging mijn engagement kwijt kan
Cynthia Pieters is social media strateeg bij de dienst Marketing, Communicatie & Engagement en engageert zich naast de werkuren voor Keep Dreaming vzw. Die richtte ze zelf op met de twee “powerhouses” Gregory Luamba Déome en Maryse Sam. "De visie van Keep Dreaming is gebaseerd op verschillende zaken, maar we ontmoetten elkaar dankzij sociale media waar we ons allemaal hetzelfde afvroegen: hoe komt het dat België zoveel talent met een migratieachtergrond misloopt? Ook ik voelde het kriebelen om deze problematiek op een bepaalde manier aan te pakken."
"Waar iedereen vaak op prat gaat zijn bijvoorbeeld de ongelijke behandeling van Belgen met niet-Belgische roots in het onderwijs of de discriminatie op de arbeidsmarkt in het algemeen. Daar vinden we genoeg statistieken van terug om te weten dat die bij het allesbehalve fraai plaatje van institutioneel racisme in België horen", licht ze toe.
"Wat net minder bekend is, is het volgende fenomeen: in de groep gediplomeerden van Afrikaanse herkomst ligt de werkloosheidgraad tot wel 4 maal hoger dan het Belgische gemiddelde. Een ander pijnpunt dat hierbij aansluit, is de ongelijke verdeling van banen en lonen naargelang de huidskleur en afkomst in Belgische bedrijven. Dat fenomeen heet ‘etnostratificatie’ en is een serieus hekelpunt voor quasi alle bedrijven die zich inbeelden dat met ze met een divers team onder het management, effectief ook een divers en inclusief personeelsbestand hebben. De Belgische jongeren of actieve bevolking met Congolese, Burundese of Rwandese roots? Die zie je soms uitwijken naar andere horizonten, zoals Londen, om werk te vinden en carrière te maken die bij hun profiel en competenties passen. Dat is ontzettend jammer en wil ik veranderd zien."
"Met Keep Dreaming (KDG) willen we kortweg bedrijven in België hierop aanspreken én ze laten matchen met talenten in onze pool, de KDG-gemeenschap, als ze effectief de daad bij het woord willen voeren om hun bedrijf open, rijker, divers én inclusief te maken. We coachen de talenten om hen te motiveren te solliciteren bij bedrijven waarvan wij weten dat ze actief hun diversiteitsbeleid willen waarmaken. Maar we ondersteunen die bedrijven ook, want het verhaal stopt niet bij het vinden van talenten die ze zelf moeilijk op hun radar krijgen. Een bedrijf diverser maken impliceert ook dat deze inclusiever is. Het is misschien een buzzwoord dat stilaan zich uitholt, maar het komt erop neer om jouw bedrijfscultuur effectief compatibel te maken met het hebben van divers personeel. Het is niet de bedoeling dat jouw staff die niet wit is een token wordt of op een andere en explicietere manier wordt onderdrukt."
"Ik ben heel fier dat ik in zo’n vereniging mijn engagement kwijt kan. Aangezien ik al een voltijdse job heb, kan ik jammer genoeg mij niet helemaal ‘smijten’ op dit project, maar ik doe ondertussen wel mee met het “YouBelong-pogramma”. Dat is het eerste programma van KDG gesubsidieerd door het Brussels gewest dat gedurende een jaar verschillende empowerment-workshops aanbiedt aan onze doelgroepen. Zo bouwen we ook gestaag een Keep Dreaming-gemeenschap op, “de KDG Community”, die met volle vertrouwen de Belgische arbeidsmarkt mee moet en zal vertegenwoordigen."
Ga voor meer info over dit mooie initiatief naar keep-dreaming.org.
De man van de eerste hulp op personeels- en andere evenementen: Willem Derongé
Collega Toegangsbeheer Willem Derongé is ook de man to the rescue tijdens evenementen als de personeelsbarbecue aan de VUB. Hij zet zich vrijwillig in voor het Rode Kruis.
"Bij het Rode Kruis hou ik mij bezig met al het rollend materiaal van de provincie Vlaams-Brabant. Ook met de stock van alle medicatie en alles wat nodig is voor een hulppost: tenten, brancards, hulptassen en uitruktassen. Ik help ook mee de ziekenwagens aanvullen."
Ook op zijn werk als vrijwilliger heeft corona impact: "Nu komen er ook de sneltesten bij vlakbij mij in de gemeente Tervuren, die worden ingezet als er zieken zijn bij de schoolkinderen."
In niet-coronatijden staat Willem ook op de hulpposten op grote evenementen als Rock Werchter en de 1000km, maar ook op kleinere in eigen streek.
Bekijk het filmpje waarin het Rode Kruis zijn vrijwilligers bedankt.
Franky Bossuyt zet zich zowel op als naast de VUB in voor het klimaat
Franky Bossuyt is ook gekend als kikkerspeurder en als onderzoeker in het Amphibian Evolution Lab. Daarnaast zet hij zich ook in voor het klimaat, vooral dan met het project dat hij samen met mijn echtgenote en een vzw heeft opgestart.
"Met het NaturaConnect project willen we twee gebieden, die op Europees niveau (Natura 2000) als waardevolle natuur erkend worden in Herne (Pajottenland, ten Zuidwesten van Brussel), verbinden door samen met eigenaars en landbouwers de tussenliggende vallei ecologisch op te waarderen. Samen met iedere burger met een hart voor een duurzame toekomst, willen we werken om de historische wetlands en bossen te herstellen, en duurzame, klimaatbestendige voedselproductie in de Aerebeekvallei terug te brengen. Een droom? Niet als we hier allen samen aan werken."
Lees meer over dit prachtige project voor de natuur op de website http://klimaatproject.be/.