Op 17 november, de Dag van de Internationale Student, vieren we onze internationale studenten aan de VUB. Bijna 25% van onze studenten zijn internationaal, en ze zijn deel van de DNA van onze universiteit. Dit jaar kijken we naar ons eigen VUB International Relations-kantoor, omdat er verschillende internationale studenten bij ons werken. We slaan een babbel met vier van hen om te vragen hoe ze hier terecht zijn gekomen, wat hun favoriete plekken zijn in de stad en op de campus, en wat ze aanvankelijk een rare gewoonte vonden in Belgiƫ toen ze net aankwamen. Hier zijn Anna, Arina, Yoana en Firas!

Arina Klishina

Maak kennis met Arina, uit Rusland

Derde jaar, bachelor in sociale wetenschappen, focus sociologie.

"Ik vond de VUB door te googlen naar de opleiding waarin ik geĆÆnteresseerd was en toen kwam deze opleiding aan de VUB naar voren. De website zag er goed uit, de campus zag er mooi en groen uit en het sprak me meteen aan. De kosten van het programma in vergelijking met andere universiteiten hielpen ook, maar eigenlijk viel het hele pakket op. De campus was zo divers en internationaal, het was echt in alle opzichten de beste keuze. Ik vind het geweldig om aan de VUB te studeren en in Brussel te wonenBrussel is een schitterende stad. Het heeft alles dat een hoofdstad biedt, maar tegelijkertijd is het heel toegankelijk en niet zo druk als Parijs of Amsterdam. En de nabijheid van andere steden en landen is ongelooflijk; je kunt echt overal geraken van hier uit. De stad is ook heel groen, met een uitstekend openbaar vervoersysteem."

Favoriete plek in Brussel? "Het Jubelpark".

Favoriete plek op de campus? "Het VUB International Relations office, vooral omdat vorig jaar (2022) financieel zwaar voor me was door de oorlog in OekraĆÆne, dus werk krijgen als student is enorm nuttig geweest en het werk op het International Relations office is geweldig en leuk. Maar ik hou van de hele campus."

Werken bij de VUB International Relations office? "Voordat ik hier kwam werkte ik in een restaurant en niemand sprak Engels. Ik kon me wel behelpen, maar het was niet erg gemakkelijk. Hier op kantoor spreekt iedereen Engels. Bovendien mag ik medestudenten helpen aan de welkom balie, vooral degenen die hier op uitwisseling zijn."

Iets eigenaardigs aan Belgiƫ toen je aankwam? "Over koetjes en kalfjes praten is vreemd; dat hebben we niet echt in Rusland. Je praat alleen als het nodig is. Ook zeggen mensen hier hallo tegen je als ze je op straat passeren. Waar ik woon, zegt een man die 's ochtends zijn hond uitlaat bijvoorbeeld goeie morgen. Zo leuk, maar ook zo raar, maar in de goeie zin natuurlijk. De eettijden zijn hier ook strenger dan thuis."

Dag van de Internationale Student, betekent...? "De erkenning van de VUB voor haar internationale studentengemeenschap is geweldig. Alles is hier inclusief en mensen zijn erg bereidwillig om Engels te spreken in het restaurant, de cafetaria, de bibliotheek, enz. Ze doen echt hun best. Dit zou thuis niet het geval zijn, waar er geen rekening wordt gehouden met internationale studenten zoals hier. Als ik Ć©Ć©n suggestie heb, is het dat er meer ondersteuning zou kunnen zijn voor niet-EER-studenten; zij hebben vaak niet gemakkelijk toegang tot beurzen, dus werken als student is erg belangrijk, maar niet altijd evident om doen. Maar ik heb alleen maar liefde en dankbaarheid voor de VUB, haar personeel en medestudenten."

Anna Solodka

Maak kennis met Anna, uit OekraĆÆne

Tweede jaar, bachelor sociale wetenschappen, focus (waarschijnlijk) politieke wetenschappen.

"Ik ontdekte BelgiĆ« via mijn leerkracht in Kiev. Ik kon niet echt studeren aan de universiteit in OekraĆÆne door de aanhoudende oorlog. Ze had een dochter die al vijf jaar in BelgiĆ« woonde, dus ze moedigde me aan om de verschillende universiteiten te bekijken. Ik vond de VUB en voilĆ . Het bevalt me hier. De administratie, zoals het weer, kan soms een beetje lastig zijn, maar de architectuur is geweldig."

Favoriete plek in Brussel? "Het Museum voor Schone Kunsten, en het Magritte museum dat ermee verbonden is, maar ook Sint-Katelijne in het centrum."

Favoriete plek op de campus? "De kleine vijver met ganzen achter het Braem gebouw. Het is fijn om daar naartoe te gaan en wat rust te vinden. Je kunt je daar echt verstoppen en een beetje ontspannen."

Werken bij de VUB International Relations office? "Vroeger werkte ik (op afstand) op de school van mijn moeder in OekraĆÆne, maar het werk hier is geweldig; het is zo internationaal. Ik vind het leuk om alle administratieve processen uit te leggen aan studenten en te kijken naar de details in de verschillende documenten. Er zijn hier ook zoveel mensen met verschillende achtergronden en de studenten komen van over de hele wereld. Dat maakt het allemaal erg interessant."

Iets eigenaardigs aan BelgiĆ« toen je hier aankwam? "De porties (eten)! Die zijn hier enorm. Dat zijn we niet gewend in OekraĆÆne, dus dat was een openbaring toen ik hier aankwam."

Dag van de Internationale Student, betekent...? "De VUB is heel internationaal, maar ik denk dat een dag als deze belangrijk is om te erkennen dat we allemaal verschillend zijn en om dat verschil te vieren en om eraan herinnerd te worden. Het is goed om anders te zijn."

Yoana Shalyavska

Maak kennis met Yoana, uit Bulgarije

Tweede jaar, bachelor in sociale wetenschappen, focus communicatie.

"Ik heb me via een studieagent aangemeld bij de VUB. In eerste instantie wilde ik naar Groot-Brittanniƫ, maar dat was te duur. De studieagent stelde me de VUB in Brussel voor. Toen ik het studieprogramma bekeek, vond ik het meteen logisch. Na mijn studie wil ik graag in Belgiƫ blijven en een baan zoeken in communicatie, en misschien een stage zoeken om ervaring op te doen."

Favoriete plek in Brussel? "De Kunstberg."

Favoriete plek op de campus? "Ik kan het niet uitleggen, maar ik hou gewoon van Gebouw D. Vooral de buitenkant. Ik weet eerlijk gezegd niet waarom, maar ja. Gebouw D."

Werken bij de VUB International Relations office? "Ik vind het geweldig om hier te werken; de beste baan die ik ooit heb gehad; de mensen zijn vriendelijk; het werk is interessant. Het is gewoon geweldig."

Iets eigenaardigs aan Belgiƫ toen je hier aankwam? "Het zoenen aan de linkerkant van je gezicht! Wat is dat toch allemaal? In Bulgarije knuffelen we gewoon, we kussen niet als we elkaar zien. Het is grappig omdat er culturele verschillen zijn met de Belgen; ze zijn minder emotioneel dan wij, stiller en misschien een beetje afstandelijker, maar dat bedoel ik allemaal in de goeie zin."

Dag van de Internationale Student, betekent...? "Weet je, de VUB schreeuwt gewoon internationaal, het is ongelooflijk. Dat is niet overal zo. Het is geweldig dat de VUB zo open staat voor internationale studenten en hen viert op deze specifieke dag."

Green campus VUB Etterbeek

Maak kennis met Firas, uit Tunesiƫ

Tweede jaar, master in toegepaste computerwetenschappen

"Tijdens mijn zoektocht naar een universiteit voor mijn master, vond ik Belgiƫ uiteindelijk het beste. Mijn zus woonde al in Brussel, dus haar aanbeveling hielp me bij mijn beslissing. Ik woon hier heel graag, dus als ik dit academiejaar afstudeer, ga ik waarschijnlijk op zoek naar een job in Brussel, maar als er iets spannends voorbij komt en het is in het buitenland, dan zeg ik daar ook geen nee tegen. Ik ben hier sociaal vrij actief. Ik was vorig jaar lid van het International Student Platform (ISP), maar ook van de VUB Musical (waar ik dit jaar weer lid van ben) en heb veel Belgische vrienden gemaakt. Het is zo inclusief hier aan de VUB, zeker als je het vergelijkt met andere universiteiten."

Favoriete plek in Brussel? "Terkamerenbos en het Koninklijk Park.ā€

Favoriete plek op de campus? "Oh, ik heb verschillende favoriete plekjes op de campus: het grasatrium en de kleine vijver achter het rectoraatsgebouw."

Werken bij de VUB International Relations office? "Ik kwam een jaar geleden aan, en ben meteen lid geworden van het Internationaal Studenten Platform. Daar leerde ik twee mensen kennen die in de VUB International Relations office werken, en dankzij hen kon ik hier aan de slag. Nu ken ik hier veel meer mensen en er hangt zo'n ontspannen en fijne sfeer. Er is niet veel hiƫrarchie en je voelt je welkom. "

Iets eigenaardigs aan Belgiƫ toen je er net aankwam? "Thuis, als iemand je huis bezoekt, is hij koning, en je zou hem nooit iets vragen of zeggen dat hij iets moet doen. Als je bij iemand thuis komt, doe je ook meteen je schoenen uit voordat je binnenkomt. Hier ging ik naar iemands huis en die beveelde me meteen om mijn schoenen uit te trekken, zonder me de kans te geven om het zelf voor te stellen, en het was op een erg direct manier ook. We hebben thuis een uitdrukking die ongeveer dit is in het nederlands: 'je gast mag niet aan zijn hoofd krabben' - hier is het anders en ik ben er nu aan gewend, maar het was vreemd toen ik hier voor het eerst kwam. Culturele verschillen!"

Dag van de Internationale Student, betekent...? "Er zijn veel activiteiten aan de VUB die het internationaal maken. Zo denk ik meteen aan de taaltafels in het restaurant, de verschillende evenementen die internationale studenten met elkaar verbinden, zoals het jaarlijkse International Student Goodbye, maar ook de verschillende platformen en mogelijkheden die er zijn voor studenten om hun ervaring te delen. De VUB zorgt echt voor haar internationale studenten."

Fijne Dag van de Internationale Student aan al onze studenten!