Wanneer er over promotie, demotie of horizontale carrièrebeweging wordt gepraat, beginnen heel wat mensen wat ongemakkelijk te schuiven in hun stoel. Aan elk woord hangt immers een positieve of negatieve connotatie: het gaat over stijgen en dalen. De VUB-onderzoeksleerstoel “Carrièrewendingen” pleit voor een neutraler taalgebruik. “Want,” zegt onderzoekster Tanja Verheyen, “stijgen of dalen is eigenlijk niet belangrijk, als je maar gelukkig bent”.
Stijgen of dalen is minder belangrijk dan gelukkig zijn in je werk
Toch kan je er niet omheen dat zo’n wending vaak een impact heeft op loon, verantwoordelijkheden en status. Gelukkig blijkt uit de onderzoeken dat het ATP niet meteen negatief staat tegenover een carrièrewending. Althans, zolang het niet concreet wordt. Want dan slaat de schrik wel toe. Een carrièrewending houdt nu eenmaal verandering in. En dat blijft toch zo’n beetje het zwarte gat.
Zelf over een carrièrewending beginnen?
Aan de andere kant is er ook schroom bij de VUB-werknemers om zelf met hun carrière-ideeën naar buiten te komen. De vrees bestaat dat dan hun rekening wordt gemaakt. Toch is het geen slecht idee om het te doen. Een passieve houding maakt immers altijd ongelukkig, en vaak ook ziek. Bovendien zullen carrièrewendingen in de toekomst alleen maar toenemen. Niet alleen omdat robotten onze jobs zouden overnemen, maar ook omdat werknemers meer kwaliteit verwachten van hun werk en langer aan de slag moeten. We willen meer balans tussen privé en werk, meer tijd voor het gezin, minder stress. Een carrièrewending kan die belofte waarmaken.
Een mix van resultaten en cases
Tijdens de conferentie van 29 november zal een mix van wetenschappelijke bevindingen en praktijkcases worden voorgesteld, onder andere van bedrijven als Adecco, Bombardier en Heineken. Het gaat om een gemengd initiatief: de organisatie is niet alleen in handen van de VUB. Ook partners als Atlas Copco, Adecco, Arista, VUB, Securitas, Ericsson en De Morgen werken eraan mee.