Nu zaterdag - 26 oktober - breekt een belangrijke dag aan voor onze eerste masterstudenten geneeskunde. Tijdens de 10e ‘witte jassenceremonie’ krijgen zij plechtig hun eerste witte doktersjas overhandigd. Een jas is maar een jas, denk je dan, maar voor de geneeskundestudenten op de Brussels Health Campus is deze van grote emotionele waarde. Hij staat symbool voor de reeds afgelegde weg in hun opleiding en de overstap van het theoretische naar het werkveld. Masterstudente Jasmijn Peeters gunt ons een blik achter de schermen en geeft een woordje uitleg bij de traditie.
Uniek in ons land:
Reeds sinds 2010 organiseert de VUB jaarlijks een ceremonie om het tijdperk van stages en praktijkgericht leren in te luiden. De ‘white coat ceremony’ vindt haar oorsprong aan de Pritzker School of Medicine in Chicago, in 1989. De VUB is tot op heden de enige universiteit in België die een dergelijk moment voorziet voor haar studenten. “Eigenlijk kan je de witte jassenceremonie vergelijken met de proclamatie. Het is ook een plechtigheid op een kantelmoment in het leven van de geneeskundestudent, maar in plaats van het afscheid van de VUB, wordt hier de overstap naar het praktische en de eerste contacten met patiënten gevierd”, legt de Turnhoutse Jasmijn Peeters uit.
De symboliek achter de witte doktersjas is tweeledig: enerzijds is het een makkelijk visueel kenmerk om artsen van niet-artsen te onderscheiden, anderzijds suggereert het wit een zeker smetteloosheid. Maar de doktersjas is niet de enige symbolische overhandiging, weet communicatiemanager Dirk Wouters ons te vertellen: “Naast de witte doktersjas krijgen de studenten ook een badge van het UZ Brussel. Die gaat gepaard met een belangrijke verantwoordelijkheid en respect voor alle deontologische regels waar een arts zich aan moet houden.”
“Dit toont me dat ik er geraakt bent”
Jasmijn is één van de eerder zeldzame studenten die al van kinds af aan wist wat ze later zou worden, en uiteindelijk ook die richting is uitgeslagen. “Mijn oudere zus is ook arts en eerlijk gezegd is ze altijd al een inspiratiebron voor me geweest.” Het zijn momenteel drukke tijden voor Jasmijn. Naast haar studies houdt ze zich voor een deel bezig met de voorbereidingen van de ceremonie en besloot ze ook nog eens om de Instagrampagina’s van de VUB en IkWordDokter over te nemen, maar dat wil geenszins zeggen dat ze er minder intens naar uitkijkt. “Ik heb enkele vrienden voor wie die ceremonie geen al te grote betekenis heeft, maar er zijn er heel veel, mezelf incluis, bij wie deze dag met stip in de kalender genoteerd staat. Mijn academische loopbaan kende geen optimale start en de studies vallen soms zwaar, maar deze ceremonie laat me zien dat ik er geraakt ben. Eindelijk mag ik mijn strepen ook in de praktijk verdienen, kom ik rechtstreeks in contact met patiënten. Dat is uiteindelijk waarom je arts wil worden…”
Na de kennis, de praktijk:
Dat stages een belangrijke positie innemen in het traject van onze geneeskundestudenten is al langer een gegeven aan de VUB. Studenten beginnen hier vroeger aan hun klinische stages dan andere universiteiten en hun stages lopen ook langer door. “Een bewuste keuze”, aldus Dirk Wouters. “Bedside teaching waarbij de student op de eerste rij staat bij de patiënt was van in het prille begin één van onze speerpunten. Tot op vandaag zijn we ervan overtuigd dat de praktijk de beste leerschool is.”
Datzelfde gevoel leeft ook heel fel bij Jasmijn en haar medestudenten, al geeft ze wel toe dat er toch ook enige stress bij komt te kijken. “Het is fijn dat de keuze van de stages voor zo’n groot deel in onze eigen handen ligt. Bij mijn stage in het UZ ligt grotendeels vast wat ik zal doen, maar dat geldt niet voor de andere ziekenhuizen waar we stage gaan lopen. Ik kijk er enorm naar uit om erin te vliegen, maar ik zou liegen mocht ik zeggen dat het niet met een klein hartje is. Je draagt nu eenmaal een grote verantwoordelijkheid wanneer je bezig bent met mensenlevens. Verstrooidheidsfouten kan je je niet meer veroorloven.”
Voor meer informatie over de opleiding, stages en witte jassenceremonie kan je terecht op www.ikworddokter.be. De plechtigheid gaat zaterdag om 11 uur door in het auditorium P. Brouwer op de Brussels Health Campus.