Dit type van innoverende demo-projecten is noodzakelijk voor de ontwikkeling van onze Vlaamse energie-industrie. Zoniet dreigen we belangrijke economische kansen te missen. Daarnaast is de versnelde ontwikkeling van de sector nodig om de Vlaamse klimaatdoelstellingen voor 2035 te halen.
"Deze grootschalige proeftuin van het UZ Brussel en de VUB staat in het teken van multidisciplinariteit en interdisciplinariteit", bevestigt rector Caroline Pauwels. "Voor het Green Energy Park werken alle partijen samen aan innovatieve oplossingen, zowel op vlak van duurzame energie en mobiliteit, als van hoogtechnologische medisch-technische infrastructuur. Zo'n oplossingen brengen een duurzame toekomst dichterbij.
Het Green Energy Park is ontstaan door onderzoeksinstellingen Vrije Universiteit Brussel en het UZ Brussel en verder ontwikkeld in samenwerking met Flux50, Agoria, de Vlaamseoverheid, de gemeente Asse, en talloze bedrijven. Scholen, hogescholen, universiteiten, alsook het brede publiek kan er kennismaken met de duurzame en hoogtechnologische oplossingen voor de maatschappij van morgen.
"Tussen concept en effectief marktklaar product gaapt helaas vaak een zwart gat. Proeftuinen kunnen helpen om die 'valley of death' te overbruggen: nieuwe technologieën worden er getest en gedemonstreerd in een realistische omgeving. Zo wordt het potentieel er snel en concreet duidelijk. Met de Vlaamse regering willen we daarom ook effectief werk maken van de ontwikkeling van zo'n proeftuinen", zegt Vlaams minister van Werk, Economomie, Innovatie en Sport Philippe Muyters.