Een nieuw academiejaar aan de VUB, dat is sinds 2015 ook altijd een nieuwe editie van Redelijk Eigenzinnig. Dit jaar is het thema van het interdisciplinair keuzevak voor studenten - dat ook publieke activiteiten omvat die kunnen worden bijgewoond door al wie geïnteresseerd is - racisme en hoe het te bestrijden. Tijdens vier avondlezingen en debatmomenten zal het thema verkend worden vanuit diverse invalshoeken en met het boek Migratie, Gelijkheid & Racisme van de VUB-denktank POINcaré als leidraad. De aftrap gebeurt op dinsdag 23 november met een lezing van Kehinde Andres, de allereerste professor in Black Studies in Engeland.
Naast de lezing van Kehinde Andres zijn er nog drie andere lezingen gepland. Op donderdag 9 december 2021 onderzoekt Philomena Essed, hoogleraar in Critical Race, Gender en Leadership Studies aan de Antioch University in een intergenerationele conversatie of er sprake is van een nieuwe golf van antiracisme in Europa. Dr. Olivia Rutazibwa, die onder andere als voormalige eindredactrice de publicatie van artikelen over Afrika in MO* Magazine overzag, beklimt op dinsdag 22 februari 2022 het podium om te spreken over manieren waarop internationale solidariteit kan worden gedekoloniseerd. De laatste lezing van Redelijk Eigenzinnig wordt gegeven door Naima Charkaoui. Daarin zal deze politocologe het hebben over de manier waarop racisme onze gezondheid en ontwikkeling schaadt.
Actueler dan ooit
Racisme is vandaag de dag meer dan ooit een hot topic in het maatschappelijke debat. Daarin worden verschillende pertinente vragen opgeworpen. Wat verstaan we onder alledaags racisme? Hoe groot is het probleem vandaag de dag? Hoe verhoudt racisme zich tot gelijkheid als universeel basisrecht? Wie zijn dader en slachtoffer, en mogen we dit onderscheid überhaupt maken? Wat met racisme in het hoger onderwijs? En vooral: hoe kunnen we racisme de wereld uit helpen?
Klinkende namen
De vier sprekers zijn stuk voor stuk gezaghebbende stemmen in dat debat. Zo was Kehinde Andres mede-oprichter en leider van het allereeerste black studies programma van Europa. Philomena Essed schreef al in 1984 met Alledaags Racisme een invloedrijk boek over racisme in Nederland. Olivia Rutazibwa gaf in 2011 een druk bekeken TEDx talk over Decolonizing Western Minds en hield in 2019 een al even impactvolle conversatie over racisme. Naima Charkaoui tot slot stond 10 jaar aan het hoofd van het Minderhedenforum en publiceerde twee boeken: Racisme, over wonden en veerkracht, en Het opengrenzenmanifest.
De editie van dit jaar rond racisme volgt op edities rond thema's als armoede, de klimaatuitdaging, vrede (en oorlog), nieuwe technologie, migratie en duurzaamheid. Telkens is en was het de bedoeling om studenten uit verschillende opleidingen samen te brengen voor een kritische reflectie over urgente maatschappelijke vraagstukken. Een jaar lang wordt gewerkt aan een project in samenwerking met een Brusselse organisatie, met als doel tot een onderbouwd voorstel te komen, dat door de organisatie meegenomen kan worden in haar verdere werking.
Redelijk Eigenzinnig is er in de voorbije jaren in geslaagd een uitstekende reputatie op te bouwen. De lezingenreeks kan ondertussen uitpakken met een lijst van bekende personaliteiten die er hun medewerking aan verleenden, waaronder bijvoorbeeld namen als Thomas Piketty en Joseph Stiglitz. Van heel wat debatten en lezingen zijn video's gemaakt; een overzicht daarvan staat op de website van Redelijke Eigenzinnig. Daar is uiteraard ook meer info te lezen over de editie van dit jaar. Het bezoeken meer dan waard dus.
Redelijk Eigenzinnig. Nadenken over mens en maatschappij.
- Editie 7 - Fighting Racisme, met als leidraad 'Migratie; Gelijkheid & Racisme', gecreëerd onder leiding van Ilke Adam, Tundé Adefioye, Serena D’Agostino, Nick Schuermans and Florian Trauner.
Meer informatie op de site van Redelijk Eigenzinnig.