Sommige mensen voelen zich ellendig na een vaccinatie, anderen voelen niets. Hoe komt dat? Doctoraatsstudenten Sabine en Sigrid van onderzoeksgroep NAVI (Neuro-Aging and Viro-Immunotherapy) nemen je mee achter de schermen van je eigen immuunsysteem.

Je immuunsysteem bestaat vooral uit witte bloedcellen, en verdedigt je lichaam tegen ziekteverwekkers zoals virussen of bacteriën. Net daarom is het de ideale ‘partner in crime’ bij vaccinatie.

Het aangeboren immuunsysteem vormt onze eerstelijnsverdediging, en elimineert alle indringers, ongeacht hun oorsprong. De huid en slijmvliezen spelen hier een belangrijke rol. Ze vormen de fysieke grens tussen je lichaam en de buitenwereld. Zo zijn je neus, mond, keel en luchtwegen bekleed met slijm dat de indringers vangt en terug naar buiten duwt (denk maar aan een snotneus). Wanneer die fysieke barrière doorbroken wordt, door een wonde bijvoorbeeld, kan een ziekteverwekker in ons lichaam terechtkomen. Verschillende stoffen en cellen in het lichaam komen dan in actie en gaan de strijd aan met de ziekteverwekkers.

Eén van de eerste cellen die in actie schieten zijn de â€˜speurders’ of fagocyten. Het woord fagocyt komt van het Griekse ‘phagein’ (eten) en ‘kytos’ (cel). Zij speuren ons lichaam af naar indringers en eten ze als het ware op. [...]

Wil je meer weten over de werking van je immuunsysteem? En of ziek worden na een vaccin nu goed of slecht is? Het volledige artikel lees je op Wtnschp.