Cindy Ansong maakt haar opwachting in de laatste aflevering van Rebels With A Cause

Een gevoel van zelfwaarde dankzij onderwijs. Met Cindy Ansong

Een kus van de juffrouw en een bank vooruit...

 Spotify Apple Podcasts

... als jij luistert naar deze laatste aflevering van deze reeks. Studente agogiek Cindy Ansong vertelt over het belang van kansen binnen educatie, peer pressure en verwachtingen. Tegelijkertijd onderzoekt VUB-professor Inge Placklé krachtige leeromgevingen, het watervalsysteem van het secundair onderwijs en de rol van ouders binnen het succesverhaal van hun kind.

Remy Ndow verschijnt in deze zevende aflevering van Rebels With A Cause

Diversiteit vs. gelijkheid. Remy Ndow over de gevolgen van ons koloniaal verleden

Representation matters ✋🏼✋🏿✋🏻

 Spotify Apple Podcasts

Met het koloniaal verleden van België is het niet altijd even makkelijk om uit te leggen waar het allemaal misloopt en waar nog werk aan is. In deze aflevering van Rebels With A Cause spreken we met visueel kunstenaar Remy Ndow over aanpassing en waarom representatie belangrijk is. We laten ook UCOS-projectmedewerker Latifah Abdou aan het woord, die ons uitlegt hoe voelbaar kolonisatie nog steeds is in het straatbeeld.

Creative goeroe Mohamed El Hajjouti verschijnt in deze zesde aflevering van Rebels With A Cause

Hoe film sociale impact bij Brusselse jongeren creëert. Met Mohamed El Hajjouti

3, 2, 1, … Actie! 🎬

 Spotify Apple Podcasts

Neem een plek zoals de Noordwijk en een medium als film samen… and boom: je hebt een voorbeeld van cultural diplomacy. Filmmaker Mohamed vertelt over zijn passie en waarom deze Brusselse wijk hem fascineert. Hans de Wolf van VUB legt uit hoe de combinatie mensen samenbrengt: “kunst is de enige activiteit die universeel is en overal begrepen wordt.”

Powerhouse Sarah Dimani verschijnt in deze vijfde aflevering van Rebels With A Cause

Ja, ik ben een feminist. En neen, ik haat mannen niet. Met Sarah Dimani

“I am a woman, I am fearless, I am sexy, I’m divine…” 🎵

 Spotify Apple Podcasts

Remember that song? Eigenlijk zou het elke vrouw haar motto moeten zijn! Jammer genoeg krijgen ze nog elke dag te maken met ongelijkheid en misvattingen. Maar vrouwen zijn veelzijdige wezens, dat bewijst Sarah Dimani met The Narcist - een platform waar het geen taboe is om te praten over topics als menstruatie, lichaamshaar en mentaal welzijn. Een samenleving waarin iedereen een gelijke stem heeft? Daar streeft “democratisch designer” Karen Celis naar met haar onderzoek. Ze vertelde Rosie meer hierover.

Silvia en Nanouk verschijnen in deze vierde aflevering van Rebels With A Cause

Paint murals, make friends! The city is our playground

Creativiteit verbindt!

 Spotify Apple Podcasts

Dat bewijzen Sylvia en Nanouk met hun project “The City is our Playground”. 💚 Deze twee creatieve duizendpoten fleuren murals op met Brusselse communities The best part? Het creëren van duurzame verbindingen op lange termijn 😌. Dimokritos Kavadias - Dimo voor de vrienden - kent de Brusselse jeugd als geen ander. Vandaag is onze hoofdstad een bruisende fusie van allerlei soorten jongeren. Hoe geven zij vorm aan Brussel en nog belangrijker: hoe worden zij erdoor gevormd? Dit en meer krijg je te horen in deze nieuwe aflevering van Rebels With A Cause. 

Abdullah Sediqi is te gast in deze derde aflevering van Rebels With A Cause

Hoe Abdullah Sediqi als vluchteling het schopte tot olympisch atleet

Hoe kan sport kan helpen om armoede tegen te gaan?

 Spotify Apple Podcasts

Hierover waren Olympisch atleet Abdullah Sediqi en professor Marc Theeboom bij Rosanne te gast. Om zijn grote droom na te jagen reisde Abdullah als vluchteling all the way van Afghanistan naar België. Nu is hij deel van het Olympic refugee team Taekwondo, maar zijn volgende doel is om het Belgische team te halen 🏆. Marc Theeboom van de VUB onderzoekt de positieve effecten van sport op onze samenleving. Zo kan de samenwerking tussen sociale werkers en sportcoaches veel betekenen in de strijd tegen armoede. Sport opent een wereld aan kansen; kijk maar wat Abdullah heeft bereikt! 🔥

Laura From The Desert is te gast in de tweede aflevering van Rebels With A Cause

Laura From The Desert leert je beter met de natuur omgaan: zó leef je duurzaam

Bio-afbreekbaar plastic?

 Spotify Apple Podcasts

Het bestaat! En het zou daarbovenop nog eens een heleboel vissen kunnen redden ook… Professor Eveline Peeters vertelt ons meer over het duurzamer maken van materialen. Rosie sprak in deze podcast zowel met Laura From The Desert en professor Eveline Peeters, waarbij ze dieper ingaan op hoe we zorg kunnen dragen voor onze planeet. Laura From The Desert leeft voor alles wat duurzaam is. Haar continue reis naar een duurzamer leven is niet simpel, maar haar verhaal maakt duidelijk waarom alle kleine beetjes helpen She's a mermaid on a mission to save the world! 💪

Kriticos is te gast in de eerste aflevering van Rebels With A Cause

Breathe in, breathe out: Kriticos over mentaal welzijn

“Man up!”

Spotify Apple Podcasts

In deze eerste aflevering van Rebels With A Cause ontfermen Rosie, Kriticos en wetenschapper Imke Baetens zich over waarom mentaal welzijn zo belangrijk is. Deze topic komt wel vaker in het nieuws aan bod, maar er wordt nog steeds te weinig over gepraat. Hot topics bespreken, meningen uitwisselen en debatteren? Kriticos is your guy 😉 - hij richtte meerdere book clubs op, waar iedereen welkom is om zijn/haar/hun verhaal te vertellen. Rosie sprak met hem over het taboe rond mentaal welzijn, waarvan hij merkt dat het vooral bij mannen nog voorkomt. Waarom heersen thema’s zoals mentale gezondheid en zelfverwonding zo bij jongeren? Daarover ging Rosie in gesprek met professor Imke Baetens. Doe zeker mee met de ademhalingsoefening aan het begin van deze aflevering. Luister, relax en geniet vooral!

Jouw host: Rosie

Rosanne Coetsier aka Rosie is de host van Rebels With A Cause:

"Wehooo mijn naam is Rosie, ik ben digital creative en fotografe en ik woon in Molenbeek in Brussel. Ik heb een hele grote curiositeit voor verhalen rondom mij en ik ben dan ook jullie host voor deze podcast reeks ‘Rebels With A Cause’. In elke aflevering ga ik in gesprek met een interessante generatiegenoot die geëngageerd bezig is met maatschappelijke thema's. We hebben het bijvoorbeeld over armoede, gendergelijkheid of gezondheid.

Stedelijk & maatschappelijk geëngageerd

De Vrije Universiteit Brussel is een urban engaged university in het hart van Europa. We nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op: met ons onderwijs en wetenschappelijk onderzoek dragen we bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Onze vorige podcasts gemist? Luister nu naar 'Scientists With A Cause' en ontdek hoe onze wetenschappers hun steentje bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.