2022_Sluitingsovereenkomst_Gelukkige tevreden echtgenoot en vrouw gepensioneerden zetten hun eigen handtekeningen onder het contract_S_2063156012

Wat is een legaat?

Via je testament kan je een legaat (in de vorm van een goed of geld) nalaten aan een goed doel zoals de VUB.Ā Je bepaalt uiteraard zelf wat en hoeveel je geeft aan de VUB.

Handen die contract ondertekenen
Heb je wettelijke erfgenamen?

Hou er dan rekening mee datĀ zij recht hebben op een voorbehouden deel van je nalatenschap. Dit deel is de helft van je nalatenschap en kan je niet schenken of legateren aan de VUB. Zonder testament erven je wettelijke erfgenamen de volledige nalatenschap.

Heb je geen wettelijke erfgenamen?

Indien je geen wettelijke erfgenamen en geen testament hebt, erft de staat je volledige nalatenschap. Als je een goed doel wenst te begunstigen, moet je in dit geval dus een testament laten opmaken. Contacteer je notaris om je persoonlijkeĀ situatie te bespreken.

2022_Rechtsschalen op tafel in het notariskantoor met notaris op de achtergonf_Notariaat_S_777595222
Hervorming van schenk- en erfbelasting in het Vlaamse Gewest

Sinds 1 juli 2021 is de hervorming van de schenk- en erfbelasting van kracht in het Vlaamse Gewest.Ā Dit betekent dat hetĀ fiscaal voordeelĀ van een duolegaatĀ niet meer van toepassing is voor overlijdens na deze datum, zelfs als het duolegaat is opgenomen in een testament dat voor deze datum is opgemaakt.

Woon je in Vlaanderen en heb je de VUB reeds opgenomen in jouw testament onder de vorm van een duolegaat? Omwille van de hervorming bestaat het risico datĀ de VUB je legaat moet weigeren. Uw notaris of de VUB Foundation staan jeĀ graag bij om je hierin te adviseren.Ā Aarzel niet om contact te nemen met onsĀ team.

Download de schenkingen- en legatenbrochure

Vind inspiratie voor jouw testament.Ā In de brochure vind je meer informatie over notariĆ«le schenkingen, types testamenten en de soorten legaten. Ook worden er interessante fondsen uitgelicht en kan je getuigenissen lezen van mensen die de VUB financieel gesteund hebben.

Download de brochure

Vragen?

Heeft u meer vragen over de verschillende types testamenten en legaten?Ā Wenst u de VUB graag opnemen in uw testament?
U kan hiervoor terecht bij hoofd VUB FoundationĀ Elisabeth RabaeyĀ of via 02 614 88 31.

Wil je de VUB nu al steunen?