Is Cel- en Genbiotechnologie iets voor jou?

Wil je weten of de opleiding Cel- en Genbiotechnologie bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze opleiding in?

Als bio-ingenieur combineer je wetenschappelijke inzichten met ingenieurstechnieken. Je gebruikt interessante eigenschappen van planten, dieren en micro-organismen in een andere context om zo onze levenskwaliteit te verhogen. Je grijpt in op de natuur door genen en moleculen te modelleren naar onze behoeften. Of je bootst hun nuttige eigenschappen na op een heel ander terrein. Als bio-ingenieur heb je best een stevige portie creativiteit en boeien alle wetenschappelijke vakken jou.

Ontdek het studieprogramma 

Dit is wat studenten en oud-studenten vinden van de opleiding:

 • Elyn Meert | Studente Bio-ingenieurswetenschappen

  "De opleiding Bio-ingenieurswetenschappen is voor mij een perfecte mix van de verschillende takken van de wetenschap. Als student kan je ontdekken waar je echt mee verder wil. Naast een brede theoretische basis krijg je ook een grote portie labosessies waarin je de theorie kan toepassen. Die worden in de hogere jaren steeds groter en specifieker. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden die deze studierichting te bieden heeft. Een troef van de VUB? Labosessies in kleine groepen. Daardoor ben je optimaal begeleid en kan je vragen stellen. Je kan altijd goed met alles meewerken en bent in alle stappen betrokken. Zo leer je zoveel mogelijk."

   
 • Eva Tyteca | Oud-studente Bio-ingenieurswetenschappen

  "Ik koos voor de VUB omwille van het vrijzinnige karakter. Ook het les volgen in kleine groepjes en het nauwe contact met de proffen sprak mij sterk aan. Ik ben een sociaal iemand en kom graag onder de mensen, maar ik gedij toch beter in kleine groepen dan in grote. Vanaf het 1ste jaar al heb ik gebruikgemaakt van die dichte contacten. Ik sprak de proffen aan als ik vragen had en die werden ook elke keer beantwoord.” 

  Lees het volledige verhaal

   

Het verschil met de master Biologie

Als bioingenieur ben je geboeid door het leven, van mens tot bacterie. Je bent gedreven, creatief en innovatief en wil nieuwe technologieën ontwikkelen voor de landbouw, het milieu, de gezondheidszorg, de maatschappij en de industrie. Als bioloog zit je vol vragen en ga je graag op onderzoek uit. Je bent nieuwsgierig, je wil begrijpen hoe je omgeving in elkaar zit. Je wil natuurfenomenen verklaren en voorspellen, en patronen herkennen in wat er dagelijks rondom jou gebeurt.

Het verschil met de master Biomedische Wetenschappen

Bio-ingenieur verschilt ook met de opleiding Biomedische Wetenschappen. Als biomedisch wetenschapper ben je geboeid door geneeskunde en biomedische processen die voorkomen bij de mens. Je wil alles weten van het wetenschappelijk onderzoek rond ziekte en gezondheid van de mensheid.

Waarom studeren aan de VUB?

Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, bij de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en morgen wil zijn.

Ontdek de troeven van onze universiteit

De studielast spreiden

Je eigen traject samenstellen 

Binnen de VUB willen we maximaal inzetten op persoonlijke ontwikkeling en zoveel mogelijk studenten de kans geven om verder te studeren en zich te ontplooien. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie ligt het misschien moeilijker om voltijds met je studie bezig te zijn. Bijvoorbeeld je combineert je studies met een job, je doet aan topsport, …  

Studenten die voor de eerste keer inschrijven in hun bachelor worden verplicht hun modeltraject op te nemen. Hierop kan een uitzondering gemaakt worden. Meer informatie vind je op deze pagina. Voor onze andere programma's (voorbereidingsprogramma's, schakelprogramma's, etc ...) is deze verplichting niet van toepassing. 

Na je eerste bachelorjaar kies je als student zelf hoeveel studiepunten je per academiejaar opneemt. Je kan er dan voor kiezen om je studielast te spreiden over een langere periode. Uiteraard moet je wel rekening houden met je groeipakket, voorwaarden voor VUB-huisvestiging, studietoelagen en –gelden, studievoortgangsregels etc. Wil je graag advies in het spreiden van je traject? Neem dan contact op met je studietrajectbegeleider. Meer info nodig?  

Contacteer de studietrajectbegeleider van jouw faculteit 

Studie- en examenflexibiliteit

Reflex-statuut

Heb je een functiebeperking, een leerstoornis, een chronische ziekte, ben je je eigen zaak aan het opstarten of bevind je je in een situatie die studeren minder vanzelfsprekend maakt? Dan kom je in aanmerking voor het reflex-statuut.

Via dit statuut kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen met als doel om jouw studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Topsport en studeren

Topsport en studeren

Wil je jouw topsportcarrière combineren met een studie aan de VUB? Dat is een goed idee, want het geeft je meer zekerheid als je na je sportcarrière de arbeidsmarkt wil betreden.

Onze dienst Topsport & Studie werkt samen met jou een studieprogramma op maat uit en begeleidt je doorheen je hele studieloopbaan.

Ontdek alles over topsport en studeren aan de VUB

Studeren met een functiebeperking

Studeren met een functiebeperking

Heb je een beperking (zoals een leerstoornis, een chronische medische aandoening, psychiatrische of sensoriële functiebeperkingen)? Dan kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen via het reflex-statuut om je studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Voor extra ondersteuning kan je daarnaast ook een beroep doen op andere VUB-studentendiensten. Enkele voorbeelden: een kot aangepast voor rolstoelgebruikers, studiebegeleiding en een studieprogramma op maat, psychologische en medische hulpverlening, enzovoort.

Lees meer over studeren in bijzondere situaties

Hulp bij studeren

Studiebegeleiding

Een ervaren team van studentenpsychologen, studiebegeleiders en studietrajectbegeleiders staat voor je klaar met studieadviesbegeleiding en training op maat. En dat in elke fase van je studieloopbaan.

 • Individueel: advies over jouw studiekeuze, stress- en faalangsttraining, hulp bij het opstellen van een examenplanning, hulp voor studenten met dyslexie, ...
 • In groep (workshops, trainingen): hulp bij je zoektocht naar een onderwerp voor je bachelor- of masterproef, leren presenteren, omgaan met stress en faalangst, ...
 • Tools: een voorbeeld van een goede weekplanning, tips en tricks voor een goede studiemethode, een stappenplan voor het maken van de juiste studiekeuze, …

Ontdek wat Studiebegeleiding voor jou kan betekenen

Werken en studeren combineren

Helaas, aan de VUB is het niet mogelijk om de opleiding Cel- en Genbiotechnologie te volgen in avondonderwijs, maar een individueel studietraject op maat is wel mogelijk.

Studeren in het buitenland

Tijdens je opleiding kan een buitenlandse ervaring je persoonlijke ontwikkeling verrijken. We bieden deze optie dan ook aan voor wie Cel- en Genbiotechnologie studeert aan de VUB. Je kan op Erasmus, maar je kan ook voor je masterproef of je stage naar een buitenlands bedrijf of instelling.

Meer over studeren in het buitenland