Na je studie

Je multidisciplinaire vorming wordt in je werk als criminoloog een heuse troef. Je leert namelijk veel vaardigheden die van pas komen in diverse sectoren en je klaarstomen voor coƶrdinerende, ondersteunende wetenschappelijke en beleidsfuncties.

 

Wat heb je geleerd?

Als criminoloog verzamel je op een systematische manier informatie rond een thema. Je analyseert alles en rapporteert vervolgens over je verzamelde data volgens strikte methodologische regels. In deze opleiding leer je vooral om zelfstandig onderzoek te doen. Al snel zet je de methodologie om in de praktijk. Natuurlijk is het niet enkel belangrijk om theoretische kennis op te doen en problemen te analyseren. We vormen je ook tot een humanistische wereldburger en een kritisch-criminologische denker.

Verder studeren

Wil je na het behalen van je masterdiploma nog even verder studeren alvorens je het werkveld intrekt? We bieden meer dan 20 master-na-masteropleidingen en heel wat postgraduaten aan die je academische kennis nog meer verbreden en/of verdiepen. Ook doctoreren behoort tot jouw opties. Een ruim en bijzonder hoogwaardig aanbod. En dus een extra troef op je cv. Enkele mogelijke vervolgopleidingen.

Welke beroepen kan je uitoefenen?

Met een diploma in de Criminologische Wetenschappen verover je zo de arbeidsmarkt. Dankzij je multidisciplinaire vorming kan je terecht in veel coƶrdinerende, ondersteunende wetenschappelijke en beleidsfuncties. Zin om bij de politie te werken? Ga aan de slag als strategisch analist of beleidsmedewerker. Ook in de gerechtelijke wereld zien ze je graag komen als parketcriminoloog of als directeur van een gevangenis, justitiehuis of jeugdinstelling. Liever een job bij een lokaal bestuur? Start als veiligheidsadviseur, preventieambtenaar, begeleider van gemeenschapsdiensten of leerprojecten voor jonge delictplegers. Ook als coƶrdinator of begeleider van gemeentelijke jeugdpreventieprojecten kan je je kennis omzetten in de praktijk. Andere opties zijn de media, slachtofferzorg, de private sector of de academische wereld.

De jobmogelijkheden na deze master-na-masteropleiding zijn heel divers. Dat blijkt ook uit de getuigenissen van onze alumni.

  • Isabelle Heyndrickx | Schepen voor Burgerzaken en Protocol bij de stad Gent

    "Na een loopbaan bij onder andere het ministerie van Defensie en op politieke kabinetten, ben ik momenteel aan de slag als schepen voor Burgerzaken en Protocol bij de stad Gent. Ik studeerde eerst Rechten in Gent en volgde daarna een master in Internationale Mensenrechten. Ik kon algauw aan de slag op het ministerie van Defensie. Daar was ik verantwoordelijk voor verschillende wapendossiers. Internationaal strafrecht zat ook in mijn takenpakket en hierdoor werd mijn interesse geprikkeld. Ik moĆ©st hier meer over weten. Wij woonden toen in het Brusselse, waardoor de keuze vrij snel viel op de VUB. Op dat moment was er een een zeer sterk en boeiend uitgewerkt werkstudentenprogramma voorzien. Ik vond het in de eerste plaats enorm boeiend. Hoewel ik met strafrecht en criminologie an sich niet meer bezig ben, komen de vaardigheden die ik tijdens mijn opleiding opdeed nog elke dag van pas."

    Lees het volledige verhaalAndere beroepsverhalen van oud-studenten 

Wist je dat we soms ook criminologen zoeken aan de VUB?

Je leest het goed. Een boeiende en zinvolle carriĆØre uitbouwen als criminoloog of specialist in criminologische materies: het kan ook bij jouw alma mater. Wij zijn een grote organisatie en zoeken daarom naar heel diverse profielen. 

Ontdek welke vacatures momenteel openstaan

Sluit je aan bij onze community van oud-studenten

Als je afstudeert aan de VUB, behoor je tot een uniek netwerk van 75.000 oud-studenten (ook wel alumni genoemd) die klaarstaan om te bouwen aan een betere toekomst. Wij doen dit door zoveel mogelijk ervaringenideeĆ«n en andere vormen van kennis uit te wisselen om samen de dingen beter te doen. In onze job, in ons leven Ć©n ook daarbuiten, in de wereld.

Kortom, een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities waar te maken en het verschil te maken in de wereld. Meer redenen nodig? We sommen er enkele voor je op.

Proclamatie van Recht en Criminologie aan de VUB

... het loont de moeite!

  • Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met het digitale alumnipas.
  • Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
  • Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.
  • Inspiratie voor je eigen carriĆØre. Zoek je een job die aansluit bij jouw passies? Lees de carriĆØreverhalen en -tips van oud-studenten en ontdek de mogelijkheden per diploma.
  • Onze vervolgopleidingen. Onze samenleving en arbeidsmarkt staan niet stil. Onze vervolgopleidingen houden je kennis en vaardigheden relevant. Je leven lang