Na je studie

Al onze alumni hebben enkele maanden na hun diploma al een relevante baan. Soms in het binnenland, soms daarbuiten. Als consultant, ingenieur of onderzoeker, in heel wat verschillende domeinen: levenswetenschappen, biotechnologie, telecommunicatie, duurzame energie, agrifood of Industry 4.0. Of je start een onderzoekcarrière en wordt zelf hoogleraar.

Alle mogelijkheden voor fotonica-ingenieurs vind je op de websites van het SPIE Career Center en Brussels Photonics.

Wat heb je geleerd?

Na je opleiding ben je helemaal klaar voor een succesvolle carrière. Niet alleen heb je doorgedreven de theorie van optica en fotonica bestudeerd. Ook ben je diepgaand getraind in hoogtechnologische onderzoekslaboratoria. Daarnaast leerde je de belangrijke vaardigheden van de 21ste eeuw aan, zoals presenteren, communiceren, rapporteren en groepswerk. Ten slotte heb je een opleiding in management en ondernemen op zak, én praktijkervaring door stages bij een hightechbedrijf of onderzoeksinstelling. Kortom, je bent de ingenieur van de toekomst waar veel bedrijven naar zoeken.

Verder studeren

Dat je je masterdiploma behaald hebt, is een hele prestatie. Maar ook daarna kan je je kennis bij ons blijven bijspijkeren. We bieden meer dan 20 master-na-masteropleidingen en heel wat postgraduaten aan die je academische kennis nog meer verbreden en/of verdiepen. Ook doctoreren behoort tot jouw opties. Een ruim en bijzonder hoogwaardig aanbod. En dus een extra troef op je cv.

Welke beroepen kan je uitoefenen?

Met een diploma Fotonica in handen beschik je over een erg sterke set vaardigheden om een toonaangevende ingenieur, consultant, wetenschapper en nog veel meer te worden. Sowieso vind je snel een relevante job. Maar welke richting ga je uit? Een aantal fotonica-ingenieurs die jou voorafgingen, vertellen je graag waar zij terechtkwamen en delen hun tips.

 • Gilles Claeys | Product Manager Barco

  “Het programma biedt je analytische vaardigheden die ver boven het gemiddelde liggen. In combinatie met de zeer waardevolle focus op industriële fotonica-toepassingen ben je bereid een stap verder te gaan en uitdagende problemen in je toekomstige carrière aan te pakken.”

   
 • Anissa Sefsaf | Service Solution Sales Engineer NOK Huawei Technologies

  “Dit programma heeft me uitgedaagd om theoretische kennis te gebruiken in reële technologische toepassingen, zoals lasers, optische modules, detectoren en datacommunicatienetwerken. En dankzij de ervaring die ik opdeed, kon ik een loopbaan uitbouwen door te werken aan 5G-projecten.” 

   
 • Stijn Roelandt | Client Director Venture Spirit

  “Het intrigerendste aspect van fotonica is dat het een overvloed aan industriële toepassingen mogelijk maakt. Zoals driedimensionale led-projectiesystemen, het onderwerp van mijn masterscriptie. En ook al werk ik niet meer in de fotonica, mijn technische kennis aanpak om grotere problemen te analyseren helpen me nog steeds."

 

Andere beroepsverhalen van oud-studenten 

Wist je dat we soms ook ingenieurs zoeken aan de VUB?

Je leest het goed. Een boeiende en zinvolle carrière uitbouwen als fotonica-specialist: het kan ook bij jouw alma mater. Wij zijn een grote organisatie en zoeken daarom naar heel diverse profielen. 

Ontdek welke vacatures momenteel openstaan

Sluit je aan bij onze community van oud-studenten

Als je afstudeert aan de VUB behoor je tot een uniek netwerk van 75.000 oud-studenten (ook wel alumni genoemd) die klaarstaan om te bouwen aan een betere toekomst. Wij doen dit door zoveel mogelijk ervaringenideeën en andere vormen van kennis uit te wisselen om samen de dingen beter te doen. In onze job, in ons leven én ook daarbuiten, in de wereld.

Kortom, een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities waar te maken en het verschil te maken in de wereld. Meer redenen nodig? We sommen er enkele voor je op.

Proclamatie van Recht en Criminologie aan de VUB

... het loont de moeite!

 • Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met het digitale alumnipas.
 • Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
 • Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.
 • Inspiratie voor je eigen carrière. Zoek je een job die aansluit bij jouw passies? Lees de carrièreverhalen en -tips van oud-studenten en ontdek de mogelijkheden per diploma.
 • Onze vervolgopleidingen. Onze samenleving en arbeidsmarkt staan niet stil. Onze vervolgopleidingen houden je kennis en vaardigheden relevant. Je leven lang.