Is Journalistiek iets voor jou?

Wil je weten of de opleiding Journalistiek bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze opleiding in?

De master in de Journalistiek leidt je op tot journalist voor radio, tv, gedrukte of onlinemedia. Kan jij 's ochtends niet wachten om het nieuws van de dag te lezen? Luister je vol overgave naar radioprogramma's en kan je maar niet genoeg krijgen van actualiteitenprogramma's? Dan ben je met jouw goede kennis van de actualiteit, grote nieuwsgierigheid en gedrevenheid een geknipte kandidaat voor deze opleiding. We krikken het niveau van je taalbeheersing op, leren je cruciale onderzoeksvaardigheden aan en bieden een unieke masterproef Onderzoeksjournalistiek aan. Dankzij de stage aan het einde van je master sta je al meteen met een voet in het werkveld.

Ontdek het studieprogramma

Het kernteam van deze opleiding

Deze docenten vormen onze vaste kern. Ze organiseren de opleiding, doceren de basisvakken en begeleiden je bij je masterproef:

 • Martina Temmerman¬†- lingu√Įst
 • Wilfried Mostrinckx¬†- (sport)journalist
 • Jelle Mast¬†- communicatiewetenschapper
 • Koen Lemmens¬†- mediajurist
 • Jan Jagers¬†- politicoloog en journalist
 • Katlheen Beckers¬†- communicatiewetenschapper
 • Jan Boesman¬†- socioloog en journalist
 • Joris Boonen¬†- politicoloog

Praktijkdocenten

Daarnaast zijn er ook twintig praktijkdocenten voor de opties Gedrukte en Online Media en Radio- en TV-journalistiek:

Stefan Blommaert (VRT), Bart Brinckman (De Standaard), Mattias Bruynooghe en Jonas Truwant (Het Nieuwsblad), Kim Clemens (Het Nieuwsblad), Karel Degraeve (Knack), Pol Deltour (VVJ), Antony Gevaert (Belga), Barbara Moens (Politico), Xavier Taveirne (VRT), Bart Lagae (Het Nieuwsblad), Rudy Lanssens (VTM), Bernadette Timmermans (VRT - RITCS), Elke Lahousse (Knack Weekend), Frederik Marain (zelfstandig consulent), Dorien Luyckx (onderzoeker digitale media), Ewald Pironet (Knack), Luuk Sengers (De Groene Amsterdammer), Wim Van Den Eynde (VRT), Koen Van Parijs (zelfstandig consultant).

Het verschil met de Professionele Bachelor Journalistiek

Anders dan de professionele bachelor Journalistiek richt dit masterjaar zich op mensen die al een brede academische kennis hebben. Wie zich in één jaar wil verdiepen in journalistiek en praktische vaardigheden wil leren, is hier aan het juiste adres.

 

Waarom studeren aan de VUB?

Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, bij de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en morgen wil zijn.

Ontdek de troeven van onze universiteit

Studeren op jouw maat

Kies je voor het modeltraject of een studietraject op maat?

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie ligt het misschien moeilijker om voltijds met je studie bezig te zijn. Omdat je bijvoorbeeld je studies wil combineren met een job of omdat je aan topsport doet. Op zich is dat geen probleem, want je hoeft een bachelor- of masteropleiding niet voltijds op te nemen.

Zo kan je er ook voor kiezen om de studielast te spreiden over een langere periode door tussen de 25 en 35 studiepunten op te nemen per academiejaar (om je een idee te geven: 1 studiepunt staat gelijk aan 25 à 30 uur studietijd). Welke vakken je opneemt, kies je in samenspraak met je studietrajectbegeleider. Meer info nodig?

 Hoe ziet een studietraject eruit?                             Contacteer de studietrajectbegeleider van jouw faculteit

Studeren op jouw maat

Reflex-statuut

Heb je een functiebeperking, een leerstoornis, een chronische ziekte, ben je je eigen zaak aan het opstarten of bevind je je in een situatie die studeren minder vanzelfsprekend maakt? Dan kom je in aanmerking voor het reflex-statuut.

Via dit statuut kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen met als doel om jouw studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Studeren op jouw maat

Werken en studeren combineren

Helaas, aan de VUB is het niet mogelijk om de opleiding Journalistiek te volgen in avondonderwijs.

Studeren op jouw maat

Topsport en studeren

Wil je jouw topsportcarrière combineren met een studie aan de VUB? Dat is een goed idee, want het geeft je meer zekerheid als je na je sportcarrière de arbeidsmarkt wil betreden.

Onze dienst Topsport & Studie werkt samen met jou een studieprogramma op maat uit en begeleidt je doorheen je hele studieloopbaan.

Ontdek alles over topsport en studeren aan de VUB

Studeren op jouw maat

Studeren met een functiebeperking

Heb je een beperking (zoals een leerstoornis, een chronische medische aandoening, psychiatrische of sensori√ęle functiebeperkingen)? Dan kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen via¬†het¬†reflex-statuut¬†om je studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Voor extra ondersteuning kan je daarnaast ook een beroep doen op andere VUB-studentendiensten. Enkele voorbeelden: een kot aangepast voor rolstoelgebruikers, studiebegeleiding en een studieprogramma op maat, psychologische en medische hulpverlening, enzovoort.

Lees meer over studeren in bijzondere situaties

Studeren op jouw maat

Studiebegeleiding

Een ervaren team van studentenpsychologen, studiebegeleiders en studietrajectbegeleiders staat voor je klaar met studieadvies, begeleiding en training op maat. En dat in elke fase van je studieloopbaan.

 • Individueel:¬†advies over jouw studiekeuze, stress- en faalangsttraining, hulp bij het opstellen van een examenplanning, hulp voor studenten met dyslexie, ...
 • In groep¬†(workshops, trainingen):¬†hulp bij je zoektocht naar een¬†onderwerp voor je bachelor- of masterproef,¬†leren presenteren,¬†omgaan met stress en faalangst, ...
 • Tools:¬†een voorbeeld van¬†een goede weekplanning,¬†tips en tricks voor een goede studiemethode,¬†een stappenplan voor het maken van de juiste studiekeuze, ‚Ķ

Ontdek wat Studiebegeleiding voor jou kan betekenen

Studeren op jouw maat

Studeren in het buitenland

Tijdens je opleiding kan een buitenlandse ervaring je persoonlijke ontwikkeling verrijken. We bieden deze optie dan ook aan voor wie Journalistiek studeert aan de VUB. 

Zo kan je op internationale uitwisseling, bijvoorbeeld naar Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Itali√ę, Malta, Noorwegen of Spanje. Blijf je liever in eigen land, dan is een uitwisseling met een Waalse universiteit een optie.

Meer over studeren in het buitenland