Na je studie

Na je master Journalistiek beschik je over de vaardigheid om zaken duidelijk en toegankelijk uit te leggen. Dat talent komt in heel wat jobs goed van pas! Je kan natuurlijk aan de slag gaan als redacteur of eindredacteur bij kranten, magazines, radio, tv, productiehuizen of nieuwswebsites. Maar je kan ook voor een andere communicatiejob kiezen of freelancer worden. En dankzij de wetenschappelijke component van de opleiding ligt ook de weg naar onderzoek en een doctoraat voor je open.

Wat heb je geleerd?

De master in de Journalistiek leidt je op tot journalist voor radio, tv, gedrukte of onlinemedia. In de achtergrondvakken krijg je een overzicht van de journalistieke concepten en theorie√ęn en denk je na over de taak van de journalist in de maatschappij. De docenten verwachten van jou een goede kennis van de actualiteit, een grote nieuwsgierigheid en gedrevenheid, en een zekere assertiviteit. Ook taal is cruciaal: we besteden veel aandacht aan taalbeheersing, spreek- en schrijfvaardigheid en de academische studie van taal als communicatiemiddel. Een vlekkeloze beheersing van het Nederlands is immers onmisbaar voor een journalist in ons taalgebied. Goede journalisten onderscheiden zich door hun onderzoeksvaardigheden. Daarom kan je kiezen voor onze unieke masterproef Onderzoeksjournalistiek. Je legt hiervoor een researchdossier aan over een actueel maatschappelijk probleem en reflecteert hierop vanuit de beroepsethiek en de studie van de journalistiek. Je koppelt er ook een journalistiek product aan.

Verder studeren

Je masterdiploma behalen is een hele prestatie, maar ook daarna kan je je kennis aan de VUB blijven bijspijkeren. Zo biedt de universiteit maar liefst 21 master-na-masteropleidingen aan en heel wat postgraduaten. Ook doctoreren behoort tot jouw opties. Het aanbod is niet alleen ruim, maar ook bijzonder hoogwaardig. Enkele mogelijke vervolgopleidingen.

Welke beroepen kan je uitoefenen?

Deze opleiding stoomt je klaar voor een mooie carrière in de journalistiek. Je beschikt over de nodige vaardigheden om aan de slag te gaan als journalist, redacteur of eindredacteur. Maar je kan ook voor een andere communicatiejob kiezen of freelancer worden. Met je diploma Journalistiek kan je overal terecht waar vlotte en bevattelijke communicatie belangrijk is.

 • Tess Elst¬†|¬†Journalist¬†voor Sporza en ROB-tv¬†
  "Trek je stoute schoenen aan en ga ervoor."
  Lees het volledige verhaal

   
 • Joey Kestemont | Marketing Communication Officer bij Actiris¬†
  "Brussel is een geweldige stad om in te werken en studeren."
   

Andere beroepsverhalen van oud-studenten 

Helen Goedgebeur

Justitiejournaliste bij VRT

Na het behalen van haar master in de journalistiek aan de VUB ging Helen Goedgebeur aan de slag als justitiejournaliste bij de VRT.

Maarten Breckx

Sportjournalist bij VTM Nieuws

De kans is groot dat je Maarten al eens op je televisiescherm hebt zien passeren tijdens de sport-rubriek op VTM Nieuws. Wat je waarschijnlijk niet weet, is dat hij destijds aan de VUB gestudeerd heeft.

Wist je dat we soms ook journalisten zoeken aan de VUB?

Je leest het goed. Een boeiende en zinvolle carrière uitbouwen als journalist: het kan ook bij jouw alma mater. Wij zijn een grote organisatie en zoeken daarom naar heel diverse profielen. 

Ontdek welke vacatures momenteel openstaan

Sluit je aan bij onze community van oud-studenten

Als je afstudeert aan de VUB behoor je tot¬†een uniek netwerk van 75.000 oud-studenten¬†(ook wel alumni genoemd) die klaarstaan om te bouwen aan een betere toekomst. Wij doen dit door zoveel mogelijk¬†ervaringen,¬†idee√ęn en¬†andere vormen van¬†kennis uit te wisselen¬†om samen de dingen beter te doen. In onze job, in ons leven √©n ook daarbuiten, in de wereld.

Kortom, een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities waar te maken en het verschil te maken in de wereld. Meer redenen nodig? We sommen er enkele voor je op.

Proclamatie van Recht en Criminologie aan de VUB

... het loont de moeite!

 • Voordelen op en naast de campus.¬†Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met het digitale alumnipas.
 • Hulp bij het solliciteren.¬†Als pas afgestudeerde¬†alumnus¬†is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
 • Netwerken.¬†Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging.¬†Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.
 • Inspiratie voor je eigen carri√®re.¬†Zoek je een job die aansluit bij jouw passies? Lees de carri√®reverhalen en -tips van oud-studenten en ontdek de mogelijkheden per diploma.
 • Onze vervolgopleidingen.¬†Onze samenleving en arbeidsmarkt staan niet stil. Onze vervolgopleidingen houden je kennis en vaardigheden relevant. Je leven lang.¬† ¬†