Een antwoord op al je vragen

Een studiekeuze maken is niet evident. Zeker niet met zo’n tsunami aan informatie die op je afkomt. Logisch dus, dat je nog met een paar vragen zit. Die beantwoorden we natuurlijk graag én uitgebreid tijdens infodagen en SID-ins. Maar voor de snelle, beknopte versie kan je alvast hieronder terecht. Onze FAQ voor jou op een rij.

Is Sociologie iets voor mij?

Is Sociologie iets voor mij?

Je hart bij de samenleving, je hoofd bij de wetenschap.

Als socioloog bestudeer je hoe mensen en de maatschappij elkaar beïnvloeden. Je wil oorzaken van sociale fenomenen en vraagstukken doorgronden en bekijken hoe sociale structuren doorheen de tijd veranderen

Je wil graag thuis zijn van vele markten en verbanden kunnen leggen die anderen veel moeilijker zien. Sociologisch onderzoek kan alle stromingen in humane wetenschappen behandelen.

Wat is het verschil met de bachelor Sociaal Werk?

Hogeschoolopleidingen, ook de professionele bachelor Sociaal Werk, zijn veel praktischer van aard. Sociologie aan de universiteit is in sterke mate theoretisch. Wat uiteraard niet betekent dat je tijdens je universitaire opleiding geen praktische vaardigheden, zoals het afnemen van interviews, aangeleerd krijgt. Het verschil ligt hem in de focus. De universiteitsopleiding Sociologie benadert de samenleving vooral theoretisch: je leert hoe je processen moet onderzoeken, analyseren en formuleren. De professionele bachelor Sociaal Werk leert je vooral hoe je mensen die in de problemen zitten concreet verder kan helpen.

Waarom Sociologie aan de VUB?

Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, bij de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en morgen wil zijn.

Brussel als jouw onderzoeksbiotoop. De toegenomen diversiteit en de multiculturele samenleving staan hoger dan ooit op de maatschappelijke agenda. Als universiteit gevestigd in Brussel, de hoofdstad van Europa, willen we een toonaangevende rol in dat debat spelen. Je komt in Brussel dus als vanzelf in contact met een grote diversiteit in achtergrond, overtuigingen en tradities. 

Kan ik die nieuwe manier van leren wel aan?

Meer leerstof, minder toetsmomenten en nieuwe vakken. Ga je aan de universiteit studeren, dan zal je je manier van studeren moeten aanpassen. Dat klopt. Maar wij laten je uiteraard niet aan je lot over: onze professoren en assistenten zijn steeds bereikbaar voor feedback, hulp en one-on-one gesprekken. Bang voor grote hoeveelheden leerstof aan het begin van een blokperiode? Tijdens het academiejaar zijn er naast de hoorcolleges van de professor ook wekelijkse intensieve werkcolleges, waar je samen met een assistent in kleine groepen oefeningen uitvoert. Als je extra ondersteuning nodig hebt, kan je altijd terecht bij het studiebegeleidingscentrum.

Heb ik wel genoeg uren wiskunde gehad voor statistiek?

Onze cursus statistiek is erg toegepast op de sociale wetenschappen: we verwachten niet dat je dat een wiskundige richting hebt gevolgd, ook heb je geen gigantische wiskundeknobbel nodig. De lessen starten vanaf nul, alle statistieken worden vanaf het begin duidelijk uitgelegd.

We bieden je een voorkennistest wiskunde (geheel vrijblijvend en zonder gevolgen). Als je onzeker bent over je basiskennis, raden we aan om de voorbereidingscursus 'Wiskunde voor de humane wetenschappen' in september te volgen.

Tijdens het jaar heb je naast de hoorcolleges die door de professor gegeven worden, elke week intensieve werkcolleges, waar je in kleine groepjes samen met een assistent oefeningen maakt. Als je daarnaast toch problemen hebt, kan je altijd voor extra hulp terecht bij het studiebegeleidingscentrum.

Kan ik na het eerste jaar nog overstappen naar Politieke Wetenschappen?

Ja, dat is geen enkel probleem. Het eerste jaar is gemeenschappelijk voor Politieke Wetenschappen en Sociologie. Pas vanaf het tweede jaar moet je de keuze maken.

Kan ik op Erasmus gaan?

De eerste twee jaren van je bacheloropleiding vinden plaats in Brussel, maar in de derde bachelor en de master kan je op Erasmus naar het buitenland. Als student Sociologie kan je kiezen uit 33 verschillende bestemmingen gaande van Berlijn tot Barcelona, en van Stockholm tot Warschau.

Als je honger naar het onbekende nog niet gestild is, dan bieden we je de mogelijkheid om op ontdekking te gaan buiten Europa. Zo hebben we uitwisselingsakkoorden met universiteiten in Canada, Zuid-Korea, Brazilië, en China, en bestaat de mogelijkheid om stage te lopen aan het Washington Center in de Verenigde Staten. De wereld ligt aan je voeten.

Heb je al een diploma hoger onderwijs?

Dan volg je een schakelprogramma of voorbereidingsprogramma in de aanloop naar een master. Heb je een bachelordiploma van de hogeschool op zak en wil je je verder specialiseren? Dan kan je via het schakelprogramma doorstromen naar de master in de Sociologie. Studenten met een academische bachelor of master op zak volgen het voorbereidingsprogramma. De schakel- en voorbereidingsprogramma's bestaan uit maximum 72 studiepunten, en worden ook aangeboden in avondonderwijs.

Programma's

Werken en studeren combineren

Aan de VUB heb je de mogelijkheid om het schakel-, voorbereidings- en master programma Sociologie in avondonderwijs te volgen, al dan niet via het modeltraject of via een studietraject op maat. Daarnaast kan je rekenen op heel wat andere tegemoetkomingen om de combinatie van werken en studeren mogelijk te maken: van studieadvies tot opleidingsverlof en opleidingscheques.

Ontdek alle info voor werkstudenten

Studeren in het buitenland

Tijdens je opleiding kan een buitenlandse ervaring je persoonlijke ontwikkeling verrijken. We bieden deze optie dan ook aan voor wie Sociologie studeert aan de VUB. 

Zo kan je op internationale uitwisseling, bijvoorbeeld naar Rotterdam, Barcelona, Berlijn of Belfast. Blijf je liever in eigen land, dan is een uitwisseling met een Waalse universiteit een optie.

Meer over studeren in het buitenland