logo

Bacheloropleidingen aan de Vrije Universiteit Brussel

Aan de VUB heb je keuze tussen 31 verschillende bacheloropleidingen waarvan 2 Engelstalige: Social Sciences en Business Economics. De opleidingen hebben we voor jou hierboven alfabetisch, facultair en thematisch gerangschikt. Aan jou om te zien hoe jij ze opzoekt.

De VUB heeft 4 campussen en naar gelang je opleiding, zal je op een van de campussen les volgen. Bijna alle opleidingen zijn op de Brussels Sciences & Humanities Campus in Etterbeek buiten de medische opleidingen (Geneeskunde, Biomedische- en Farmateutische wetenschappen) die bevinden zich op de Brussels Health Campus in Jette. Studeer je Industriële wetenschappen dan zullen je lessen voornamelijk doorgaan op onze Brussels Sciences & Humanities Campus en af en toe op de Brussels Technology Campus in Anderlecht. 

Weet jij wat leerkrediet en studiepunten zijn?

Hoe de juiste studiekeuze maken?

Download het gratis e-book Study Road Map

Bang dat je geen goede basis hebt?

Leg een voorkennis toets af!

Chat met een student


Wil jij weten hoe het is om in Brussel aan de VUB te studeren?

Nu chatten

Wetenschappen studeren aan de VUB

Het leven op aarde in al zijn diversiteit fascineert je. Je popelt om je erin te verdiepen. Het mooie aan de wetenschappen die je helpen graven? Ze stillen je honger naar kennis maar even. Op hoe meer antwoorden je stoot, hoe meer nieuwe vragen immers in je opwellen. Da’s dan weer goed nieuws voor de hele samenleving. Want die nieuwsgierigheid leidt steeds weer tot wetenschappelijke ontdekkingen. Innovatieve materialen voor de ruimevaart. Een nieuwe generatie antibiotica. Of een strijdplan tegen CO²-uitstoot. Aan de VUB zit je goed om jouw ontdekkingstocht te beginnen. Levende materie wordt hier bestudeerd in drie begeesterende opleidingen.

'Harde' Wetenschappen aan de VUB

“Waarom?” is je favoriete vraag. Je legt graag verbanden. Abstract denken en logisch deduceren is je ding. Je mikt op de grote vraagstukken van het leven. Je vindt in wiskunde en computers ideale partners om je die te helpen oplossen. Fysica, wiskunde en computerwetenschappen zijn onmisbaar voor de mens. Ze staan aan de wieg van oneindig veel toepassingen in onze samenleving. Als in deze domeinen een wetenschappelijke doorbraak  plaatsvindt, dan is er Vooruitgang op til. Met grote V. Jij gaat er alvast op vooruit door te kiezen voor een van deze opleidingen aan de VUB.

Ingenieur worden aan de VUB

Je wil ingenieur worden? Ingenieus plan. Het betekent dat je in de ban bent van wetenschap en techniek. Sterker nog: het wijst erop dat je de wereld beter, mooier, functioneler en efficienter wil maken. Daarvoor moet je de basiswetenschappen fysica, chemie en wiskunde creatief kruisen met technische bagage. Want zo lost een ingenieur problemen op. De VUB helpt je die krachtige combo tussen theorie en praktijk omarmen. Het ene uur zit je in de aula op de eerste rij om wetenschappelijke kennis te absorberen. Het volgende uur pas je die zelf toe, tijdens practica in kleine groepjes. Zo ontwikkel je jezelf gelijkmatig als denker en als doener. Ingenieurs zijn snugger en weten van aanpakken. Het hoeft dus niet te verbazen dat ze gegeerd zijn op de arbeidsmarkt. Na je studies kan je vlot terecht in de meest uiteenlopende sectoren in binnen- en buitenland.

Talen studeren in Brussel

Talen zijn allesbehalve dode letter in Brussel. Onze hoofdstad is een living lab, het gonst er van de meertalige gesprekken. Wat wil je, met al die nationaliteiten, internationale bedrijfszetels, politieke instellingen en culturele organisaties? Nergens elders is de stap van taaltheorie naar praktijk zo klein. De VUB-campus lijkt overigens wel een miniatuurversie van die kosmopolitische stad. Veel internationale studenten met meer dan 120 verschillende nationaliteiten om mee te oefenen. Lessen en praktijkoefeningen in kleinere groepjes. Al doende leert men, zoveel is zeker. Talen leren en leren spreken, dat doe je sowieso in een van deze twee opleidingen. Toch zijn er inhoudelijk enkele nuances te noteren.

Cultuur en maatschappij (be)studeer je in Brussel

Het verleden herhaalt zich nooit, maar rijmt altijd. Spijkers met koppen. Want van het verleden kunnen we veel opsteken. Van de fouten die mensen vroeger maakten bijvoorbeeld. Maar ook van de ontegensprekelijke vooruitgang. Van erudiete filosofen of van legendarische kunstenaars. En evengoed van hoe gewone, anonieme mensen leefden, woonden, werkten en ontspanden. Help jij het vroeger in dienst stellen van het nu en het later? Start je persoonlijke Verlichting aan de VUB, kies voor een van deze drie opleidingen.

Economie studeren aan de VUB

Overweeg je een economische studierichting? Neem het van ons aan: dat zou een prima investering in je toekomst zijn. Wie de wereld door een economische bril bekijkt, heeft oog voor dingen die een ander niet ziet. Met een economisch diploma op zak ben je de geknipte m/v om zowel de prijspolitiek van je supermarkt als de rentepolitiek van de Europese Centrale Bank te duiden. Toch is economie in de eerste plaats een menswetenschap. Jouw interesse gaat daarom bovenal uit naar wat een mens drijft bij het maken van keuzes. Over kiezen gesproken, aan de VUB hebben we drie goed in de markt liggende economische opleidingen voor je in de aanbieding.

Sociale wetenschappen aan de VUB

De mens is een sociaal dier, dat staat vast. Wel een eigenaardig beestje, waarvan we niet altijd begrijpen - laat staan kunnen voorspellen - hoe het samen met miljoenen andere soortgenoten de samenleving vorm geeft.  Sociale wetenschappen hebben de fascinerende opdracht dat erg uiteenlopende onderzoek tot een goed einde te brengen. Bestaan natiestaten nog binnen 50 jaar? Wat met migratie? Kunnen sociale media de democratie sterker maken? Waarom is armoede zo’n hardnekkig fenomeen? Aan de VUB kan je je vastbijten in deze en ontelbare andere sociale kwesties. Vier opleidingen weerspiegelen elk een razend interessante dimensie van menselijke interactie.

Mens in de maatschappij bestudeer je in Brussel

Wat gaat in de hoofden van mensen om wiens geestelijke gezondheid het laat afweten? Hoe komt het dat velen hun draai maar niet vinden in de samenleving? Waarom duiken vandaag zowel burn- als bore-outs op? En vooral: hoe kunnen we aan al die problemen verhelpen? Psychologen en agogische wetenschappers speuren rusteloos naar antwoorden op deze vragen. Om de mens te helpen natuurlijk. En op die manier ook de samenleving. Zo is toch al de helft van het adagio mens sana in corpore sano volbracht. Jij gebruikt alvast je gezond verstand als je voor een van deze twee opleidingen aan de VUB gaat.

Recht en criminologie in Brussel

Hoe garandeer je de veiligheid van burgers? Mag je daarbij buiten de lijntjes van de rechtsstaat kleuren? Wat drijft iemand ertoe een misdaad te plegen? Hoe gieten we morele keuzes in bindende rechtsregels? Hoe los je conflicten op? Hoe komen internationale handelsverdragen tot stand? Wellicht zijn deze vragen actueler dan ooit. Maar ze zijn wel degelijk van alle tijden. Houden ze ook jou bezig? Wil je wegen op de antwoorden die we als samenleving formuleren? Dan heb je het profiel van een jurist of criminoloog in spe. Deze twee opleidingen brengen alvast een sterk pleidooi tegen onrecht.

Medische opleidingen aan de VUB

Wat wensen mensen elkaar meest van al toe? Juist ja: een goede gezondheid. Wie een medische opleiding nastreeft, heeft dus nobele voornemens. Maar is je interesse in het menselijke lichaam zelf in blakende conditie? Net als je wetenschappelijke voorkennis - in wiskunde, fysica en chemie? Welaan dan. De mens is namelijk een vernuftig wetenschappelijk fabriekje. Je zal het van naaldje tot draadje moeten leren kennen. Omdat je met en voor mensen werkt, komen ook sociale vaardigheden goed van pas. We vallen met de deur in huis: de VUB is wereldtop in de life sciences. Op onze Brussels Health Campus bieden we vier medische opleidingen aan.

Sport aan de VUB

Van sport je beroep maken? Dat kan. Zeker hier, aan de VUB. Een groene campus met atletiekpiste, zwembad, klimmuur, polyvalente zalen en een fitness. Daarbovenop toplaboratoria voor wetenschappelijk sportonderzoek. En dat zelfs toponderzoek en topsport samen gaan bewijst Lieselot Decroix. Zij is onderzoekster aan de VUB en profwielrenner bij Lotto-Soudal. Ja, dit is de campus van een universiteit die Vlaanderen aanvoert in de categorie Topsport & Studie. Zo zorgen we er al meer dan 25 jaar voor dat topsporters hoge toppen scheren in hun discipline en op hun examens. Voor studenten met een topsportstatuut categorie A Internationaal, worden maar liefst 51 studiepunten uit de bachelor (Bewegingsvorming en methodiek en Individuele bewegingsvorming en methodiek) vervangen door Topsportspecifieke carriereplanning. Mede door deze flexibiliteit en begeleiding veroverde hockeyer Loick Luypaert de zilveren medaille op de Olympische Spelen in Rio.