logo

Ingenieurswetenschappen: Bouwkunde

Heb je interesse in het bouwwezen of het waterbeheer? Wil je een opleiding te volgen waar in kleine groepen wordt gewerkt en waar je meetelt als individu?Wil je dichtbij het onderzoek staan?  Wil je voorbereid zijn op een internationale werkomgeving met het Engels als voertaal? Zoek je een opleiding waarin 96% van de afgestudeerden binnen de 6 maand na hun afstuderen werk hebben gevonden? Zoek je een opleiding waarover afgestudeerden met lof over spreken?

Hilke, Studente ingenieurswetenschappen

Veelzijdige karakter van Brussel is grootste troef voor Hilke

"De stad Brussel heeft mij altijd al enorm aangesproken, door haar veelzijdige karakter, de “tweetaligheid”, het multiculturele. Je vindt er echt alles. Aan de Universiteit Ik heb trouwens nog geen moment spijt gehad van mijn keuze, integendeel. Ik vind het er echt gezellig, zo alles bijeen.

Mijn studiekeuze lag al lang vast, gezien mijn interesse voor wiskunde en wetenschap. Ik wou me ook niet echt vastpinnen op een bepaald vak, ik wou een brede opleiding zodat ik later nog verschillende kanten uitkan.

Mijn favoriet plekje is het restaurant, waar je iedereen tegenkomt. Maar eigenlijk heel de campus met al het groen. Het lijkt me heel gezellig om in de zomer een beetje te luieren in het gras. In Brussel zelf dwaal ik het liefst gewoon een beetje rond in de binnenstad. Zo leer je vanzelf de leuke plaatsen in Brussel kennen."

Faculteit


Ingenieurswetenschappen

Meer info

Heb je vragen?


Stuur ons een e-mailtje! We helpen je graag verder.

Contacteer ons

Onderwijskwaliteit


Aan de VUB vinden we goed onderwijs belangrijk. We zijn dan ook voortdurend bezig met het bewaken en verbeteren van de onderwijskwaliteit en we zijn daar transparant over. Wil je meer weten over de kwaliteit van de opleiding, lees hier dan de publieke informatie.

Publieke informatie over de kwaliteit van de opleiding

Studiepunten

SP (Studiepunt): een studiepunt komt overeen met 25 tot 30 uren onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten. Aan de Vrije Universiteit Brussel komt een SP overeen met een ECTS (de Europese norm voor het transfereren van studiepunten).

Leerresultaten

Het programma beoogt om de houders van een academisch bachelordiploma de in het artikel II.141. van de Codex Hoger Onderwijs bedoelde algemene wetenschappelijke competenties en wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bij te brengen die vereist zijn om de beoogde masteropleiding aan te kunnen vatten.

Leerresultaten zijn de beoogde kennis en inzicht, vaardigheden en attitudes die je dient te beheersen na het afronden van een opleiding. Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten van deze opleiding? Lees er hier meer over.

Het einde is pas het begin

Beeld je in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je masterdiploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met dat diploma van jou ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit? Je hebt verrassend veel mogelijkheden en ook hier staat de VUB je bij.

Jobuitwegen

Een bouwkundig ingenieur voert ingenieurstaken uit bij het plannen, ontwerpen en het overzien van de bouw en het onderhoud van bouwwerken en -constructies. Teamverband is hierbij altijd van groot belang. Als bouwkundig ingenieur vind je werk in een architecten- of ingenieursbureau als stabiliteitsingenieur of als kwaliteitsingenieur op de werf. Veel burgerlijk ingenieurs bouwkunde komen echter ook terecht in bedrijven of overheden waar grote constructies worden ontworpen en/of gebouwd: kantoorgebouwen, bruggen, dammen, kanalen, etc. 

Brede opleiding geeft je tal van mogelijkheden

Omdat je als student bouwkunde aan de Vrije Universiteit Brussel ook heel wat vakken krijgt die op het eerste zicht buiten het ‘beroepsprofiel' lijken te liggen (zoals werktuigkunde, elektrische motoren, economie, recht, nieuwe materialen, numerieke berekeningsmethoden, ...) kan je met je brede opleiding later ook in heel wat andere industrietakken terecht. Zo laten ook heel wat bouwkundige ingenieurs de bouwwereld achter zich om te gaan werken in de financiële sector, vliegtuigbouw, milieucoördinatie, productie van nieuwe materialen, ...

Haal een dubbel diploma

Naast de klassieke uitwisselingsprogramma’s biedt de Vrije Universiteit Brussel, als enige in Vlaanderen, je de mogelijkheid om een dubbel diploma te behalen. Deze bidiplomering gebeurt via het netwerk T.I.M.E. (Top Industrial Managers of Europe), een netwerk van polytechnische scholen en technische universiteiten in Europa, incl. de Université Libre de Bruxelles.

Careercenter


Individueel advies rond cv’s, gesprekstraining en jobmogelijkheden. Ook tijdens je studies!

Check de website

Doctoreren?


VUB telt drie doctoral schools ter ondersteuning van doctorandi. Ze hebben tot doel junior-onderzoekers te stimuleren en te promoten via workshops, seminaries, master classes, …

Dr in spe
Ben Lotry, Student Bouwkunde

Ben Lotry gaat voor de kleinere groepen, de studiebegeleiding op maat en het betere contact met proffen en assistenten. Maar ook Brussel zelf heeft naar zijn smaak heel wat meer te bieden dan mensen vaak denken.

"Mensen vragen mij wel eens of ik geen spijt heb dat ik aan de Vrije Universiteit Brussel ben komen studeren. Brussel was indertijd geen evidente keuze voor mij. Het grootste deel van mijn vriendenkring bleef in Antwerpen, of trok richting Gent om te studeren, want Gent, ja dat was studeren (en studentenleven). En hoewel ik het contact met de vrienden van vroeger wel eens mis, heb ik absoluut geen spijt dat ik hier studeer en niet ginder. Waarom dan wel?

Zeer simpel: ten eerste (op studiegebied) zijn er op de Vrije Universiteit Brussel kleinere groepen, met andere woorden studiebegeleiding op maat en een beter contact met professoren en assistenten.

Ten tweede (op studentikoos gebied, ook niet onbelangrijk) heeft Brussel veel meer te bieden dan de meeste (jonge) mensen denken: ook hier zijn er cantussen, td’s en cafés.

Dat het allemaal wat kleinschaliger is dan op de andere grote Vlaamse universiteiten doet niets af aan de pret die er beleefd wordt, integendeel zelfs. In plaats van besloten cantussen, hebben wij vooral open cantussen, waardoor het contact met andere richtingen en faculteiten veel beter is dan in eender welke andere studentenstad. In plaats van mega-TD’s waar je amper iemand (her)kent, zijn er in Brussel TD’s op studentenmaat, waar je echte vrienden maakt en of dat nog niet genoeg is, halen we ook regelmatig de band aan met onze Franstalige collega’s op de ULB, over verruiming gesproken ... In plaats van ingewanden en bijtende producten op een doop hebben wij (oh ja, ook hier kennen we de studentendoop) een eigen visie omtrent het opnemen van nieuwe studenten in ons midden.

Het grote verschil is dat Leuven en Gent steden zijn (of dat denken ze toch), waar ook studenten rondlopen, terwijl Etterbeek leeft door de studenten en eraan aangepast is, hoewel we zo dicht bij de echte stad Brussel zitten. En dat maakt het zo fijn, want bij ons krijg je geen nummer, tenzij aan de vestiaire."

Meer weten over onze alumni?

Meer info

Volg de VUB

Op LinkedIn

Een vliegende start

De lessen van academiejaar 2017-2018 starten in de vierde week van september. We verwelkomen je graag op een van de onthaalmomenten voor nieuwe studenten. En op tal van andere actviteiten tijdens Kick off the Campus. Zo maken we je vanaf dag één wegwijs op de VUB. Heb je nu al een vraag voor de VUB? Hieronder vind je alvast wat informatie om je op weg te helpen.

Internationale kansen

Binnen deze opleiding kan je op uitwisseling naar:

België

Frankrijk

Griekenland

Hongarije

Italië

Polen

Tsjechië

Zweden

 

Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be

Studiegeld

Het studiegeld voor een voltijdse masteropleiding bedraagt € 890/jaar. Het studiegeld varieert naar gelang het aantal opgenomen studiepunten (ECTS) en het al dan niet verkrijgen van een studiebeurs. Een gedetailleerd overzicht van de studiegelden per opleiding kan je hier raadplegen.