logo

Dit is de top 10 van de meest gevraagde beroepen in 2020.

 

Studeren allemaal goed en wel (en plezant!), maar uiteindelijk moet (mag) je ook gaan werken natuurlijk. Het is geen schande om al bezig te zijn met waar je wil terecht komen, integendeel. En de toekomst ligt aan je voeten: je kan echt nog veel richtingen uit. Het beste: sommige jobs zullen in de toekomst heel gegeerd zijn, terwijl je er nu amper van gehoord hebt. We pikten er enkele uit:

Data-afvalmanager

 

Het is een vraag die af en toe al opduikt: wat met alle (verouderde) data op het internet, of dat nu over jezelf gaat of niet? Verschillende rechtbanken hebben al beslist dat er zoiets bestaat als het recht om vergeten te worden (wat sommigen doet huiveren voor herschrijving van de geschiedenis…). In elk geval: er zal te veel informatie en data zijn en iemand moet die managen, (definitief) wissen, comprimeren, updaten, … .

Echt iets voor: informaticastudenten of computeringenieurs

Digital Innovator

Dat kan zowat alles zijn zeg je? Yep, en dat is net het voordeel: de mogelijkheden zijn eindeloos (en zullen zich blijven verfijnen). Blijven studeren, evolueren en experimenteren zijn belangrijke attitudes voor deze jobs. Tegelijk kan je ook iets betekenen voor de mensen, bijvoorbeeld door smart home of smart health-oplossingen, apps die revaliderende patiënten of zelfs verslaafden kunnen helpen… of alles wat je zelf nog kan bedenken.

De toekomst lacht je toe: ingenieurs, computerwetenschappers, fysici, chemici, informatici, … . Ook (kennis van) psychologie zal een rol spelen.

Bijkomende jobs die hieraan gelinkt zijn: e-health-ontwikkelaar, waarbij apps en andere meetinstrumenten (ingeslikte chip, …) worden ontwikkeld om vitale functies te meten en door te sturen naar de dokter. De job van dokters en verpleegsters zal dus veranderen, en er komt ruimte voor e-health coaches (om dat in goede banen te leiden). Vergeet hierbij niet het belang van mentale gezondheid! En met al die technologie, zijn mensen nodig om de systemen recht te houden, de data te beveiligen, de processen te organiseren, alle technologieën (bvb in huis of op kantoor) op elkaar af te stemmen, …

Urban Farmer

Ons boerenverleden is nog niet helemaal verteerd en ernaar terugkeren lijkt dan ook not done. Maar eerlijk is eerlijk: in de toekomst zal stadslandbouw belangrijker worden, bijvoorbeeld om transportkosten en -uitstoot te drukken en om verloren ruimten (bv platte daken) weer nuttig te maken. De stadsruimte moet (en kan!) herdacht worden om er het maximale uit te halen. Verticale landbouw, plukstraten, deeltuinen, share a cow, … het zijn maar enkele initiatieven maar op dit moment zijn ze (nog) niet inzetbaar (of betaalbaar) op grote schaal. Een uitdaging voor de toekomst!

Studeer hiervoor: bio-ingenieur, stedenbouw, geografie, sociologie, land- en tuinbouwwetenschappen…

Gelijkaardige jobs: verwilderaar, waarbij de ‘menselijke schade’ aan het platte land of onze bossen wordt hersteld. Wildgroei van planten, bloemen en grassen is toegestaan en overtollig landbouwgebied wordt weer in natuurlijke ere hersteld.

 

3D-printing expert

3D-printen staat nog in de kinderschoenen maar als de processen kunnen geoptimaliseerd kunnen worden (en de kosten gedrukt en de tijdsduur verminderd), dan biedt dit heel wat mogelijkheden. Zowel naar ontwikkeling, optimalisatie als qua gebruik als voor lesgevers. Denk ook zeker aan lichaamsdelen!

Interesse? Dan moet je zeker voor industrieel ingenieur kiezen aan de VUB: daar worden de prototypes al uitgewerkt met 3D-toepassingen.

Personal Brand Coach

Stel je er niet te veel marketingtoestanden bij voor: merken nu bewaken hun imago al. Dit gaat over het uitbouwen van een persoonlijk merk, imago en selling points om mensen aan werk te helpen. Meer en meer mensen zullen freelance aan het werk zijn en werken op projectbasis in plaats van met vaste contracten. Hun ‘merk’, hoe ze zich verkopen en in de markt zetten, zal bepalen of ze aan werk geraken … maar niet iedereen is daar goed in. En daar kom jij aan te pas!

Welke opleiding leidt hiernaartoe? Communicatiewetenschappen, taal- en letterkunde, economie, arbeids- of bedrijfspsychologie. En je kan maar best ‘mee’ zijn in de wereld van sociale media en content creation.

Gerelateerd aan deze job: werkgroepcoördinator, om ervoor te zorgen dat al die freelancers efficiënt met elkaar kunnen samenwerken (zowel teamsamenstelling als projectbegeleiding)

Levenseindeplanner

Klinkt vies maar we kunnen er niet omheen: onze tijd op aarde is eindig. De tijd dat je enkel moest bezig zijn met een testament en crematie of begrafenis is voorbij, en controlefreaks als we zijn proberen we dat einde steeds meer te plannen. Dat kan gaan over euthanasie, maar ook bucket lists, verschillende soorten afscheidsvieringen en het creëren van herinneringen. Een veelzijdige job waarbij je van veel markten thuis moet zijn.

Zie jij dat nog wel zitten? Psychologie, agogische wetenschappen en economie helpen je op weg, al is een snuifje (erfenis)recht wellicht ook niet onbelangrijk.

Bijkomende jobs die hierbij gecreëerd kunnen worden: reisorganisator voor bucket lists (pakketreizen), feestcoördinator, … en fotografen, dj’s en restaurants kunnen ook gouden zaken doen.

Robotadviseur en -manager

 

Naarmate er meer en meer taken zullen overgenomen worden door robots (zowel huishoudelijk als voor chirurgie!) zal het belangrijk worden dat iemand overzicht heeft op wat elke robot kan en voor wie wat geschikt is. Vervolgens moet er ook iemand zijn die het beleid rond die robots (inzet, zorg, onderhoud) controleert.

Interesse? Studeer ingenieur, psychologie, economie, handelsingenieur …

Seniorenzorgjobs

Het is geen nieuws dat we staan voor een enorme vergrijzing. Jobs in ouderenzorg zullen dan ook stijgen: geriatrisch verpleegkunde, bejaardenverzorger (al dan niet aan huis), kinesist-entertainers (op een voor de botten en gewrichten verantwoorde manier bewegen en sporten) of zelfs seniorenwelzijnscoach, waarbij het welzijn van de persoon op oudere leeftijd wordt gemaximaliseerd. En waarom ook niet: geheugenexperten, die het geheugen trainen en verbeteren bij ouderen.

Wie toffe, betaalbare bejaardenhomes weet te ontwerpen (en bouwen), zal een held zijn. Een nostalgie-expert zorgt voor de inrichting zodat het tijdperk waarin de oudjes floreerden weer tot leven komt. Geschiedkundigen die binnenhuisarchitect willen zijn: grijp uw kans!

Vergis je niet: er is niet één pad naar elke job, en de toekomst is onduidelijk. Wel duidelijk is dat één diploma niet meer leidt naar één job, en dat blijven leren, evolueren en experimenteren een veel belangrijkere houding zal zijn in het hebben en houden van een job. En aangezien de kans op een levenslange job vermindert, zal het gemakkelijker zijn om van job of sector te wisselen als je een goede basisopleiding hebt gehad en de gewoonte hebt om te blijven studeren.

Studeren aan de VUB is alvast een goed begin en het aanbod is ruim. Ontdek alle opleidingen in ons e-book.

Ontdek alle opleidingen