logo

ACTO Academisch Centrum voor Taalonderwijs

Van taalcursussen tot officieel erkende taaltesten, van workshops op maat tot individuele taalondersteuning. Als student, faculteit of VUB-dienst kan je bij het Academisch Centrum voor Taalonderwijs (ACTO) terecht voor heel wat verschillende taaldiensten.

Open taalcursussen

Je Duits bijschaven, je Engels naar een academisch niveau tillen of een nieuwe taal leren? Alle ACTO-taalopleidingen zijn toegankelijk voor VUB-studenten en personeelsleden. Sommige cursussen (Duits & Italiaans) zijn ook toegankelijk voor andere geïnteresseerden.

Taalvakken voor de faculteiten

ACTO verzorgt de vakken taalbeheersing en -verwerving voor verschillende VUB-faculteiten.

Taaltesten

Een officieel erkend taalcertificaat nodig? Bij ACTO leg je taaltesten Engels (TOEFL + ITACE), Nederlands (ITNA + CNaVT) en Frans (DELF en DALF) af.

Taalondersteuning voor (anderstalige) studenten

Kan je wel wat taalhulp gebruiken bij het schrijven van papers, het volgen van hoorcolleges of het studeren van examens? ACTO organiseert verschillende begeleidingsinitiatieven op maat (individueel, in groep en digitaal) voor academisch Nederlands in samenwerking met het StudieBegeleidingsCentrum (SBC).
Klik hier om een overzicht van de initiatieven.

Taalondersteuning voor academici

Personeelsleden, onderzoekers en diensten van de VUB kunnen een beroep doen op ACTO voor revisie en vertaling. Daarnaast organiseert ACTO de cursussen Academisch Engels voor doctorandi & Engels voor docenten.

Projecten en vorming op maat voor VUB-diensten of externen

‘English for staff members’, ‘Engels voor het StudieBegeleidingsCentrum’, of nog helemaal wat anders? ACTO ontwikkelt en geeft taalworkshops afgestemd op de taalvragen en -noden binnen jouw afdeling.

Open taalcursussen

Je Frans bijschaven, je Engels naar een academisch niveau tillen of een nieuwe taal leren? Bij ACTO krijg je een kwalitatieve taalopleiding op niveau. Handig om te weten: alle ACTO-taalopleidingen zijn toegankelijk voor VUB-studenten, personeelsleden en andere geïnteresseerden.

Cursussen

Klik op de cursus voor praktische en inhoudelijke informatie.

Je kan bij ons terecht voor de taalopleidingen die je hieronder kunt selecteren.

Cursus

Taaltesten

Een opleiding in het buitenland, een anderstalig studieprogramma, een nieuwe job… in heel wat situaties moet je een officieel bewijs van je taalniveau kunnen voorleggen. Ook zo’n officieel erkend taalcertificaat nodig? Dan kan je bij ACTO terecht voor taaltesten Engels, Nederlands en Frans.

Engels 

 • TOEFL (Test Of English as a Foreign Language): voor wie zich aan de VUB wil inschrijven voor een Engelstalig programma, maar nog niet voldoet aan de taalvereisten vermeld in het OER of voor wie een officieel taalattest nodig heeft voor buitenlandse studies of voor het werk.
 • ITACE for lecturers (Interuniversity Test of Academic English): voor docenten die een kwalificatiegetuigschrift Engelse taalvaardigheid op ERK-niveau C1 nodig hebben.
 • ITACE  for students (Interuniversity Test of Academic English): voor studenten die hun bekwaamheid in het Engels moeten bewijzen. De deelnemers kunnen via de test een B1, B2, C1 of C2 certificaat behalen. 

Nederlands

 • ITNA (Interuniversitaire Taaltest Nederlands voor Anderstaligen) voor wie zich aan een Vlaamse universiteit wil inschrijven en nog niet voldoet aan de taalvereisten of een officieel taalattest B2 of C1 nodig heeft voor het werk.
 • CNaVT voor anderstalige personen die het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal B2 of C1 van de Nederlandse Taalunie wensen te behalen.

Frans

 • DELF (Diplôme d’études en langue française). Officieel diploma om de taalvaardigheid van niet-Franstaligen te attesteren. De deelnemers kunnen via de test aantonen op welk niveau (A1, A2, B1 en B2) ze de Franse taal beheersen.
 • DALF (Diplôme approfondi de langue française). Net zoals DELF een officieel diploma om het niveau taalvaardigheid C1 of C2 van niet-Franstaligen te attesteren.

Taalondersteuning

Worstel je met een vertaling, kan dat doctoraat wel een extra naleesronde gebruiken of heb je als student in een Nederlandstalige academische context ondersteuning nodig? Wij zijn er voor je. ACTO biedt taalhulp en -ondersteuning voor studenten, maar ook voor docenten, onderzoekers, personeelsleden en VUB-diensten.

Doorschrijfdonderdagen

Ben je VUB-student en heb je moeite om de deadline voor je bachelor- of masterproef te halen? Zit je met een writer's block? Heb je problemen met het academische register, de referenties, de opbouw of structuur van je tekst? Of wil je vooral niet de hele zomer eenzaam achter je bureautje zitten schrijven? Neem dan deel aan één of meerdere doorschrijfdonderdagen.

Je schrijft vanop je eigen locatie zelfstandig door aan je paper, maar je hebt in een Teamsvergadering ook een taalcoach, studiebegeleider en/of bibliotheekmedewerker bij de hand. Zo kan je hen vragen stellen in de algemene chat of tijdens een persoonlijk gesprek. Ook als je geen vragen hebt, kan je opvolgen wat andere studenten dwars zit en elkaar motiveren om de deadline te halen.

Meer concrete informatie vind je op de publieke Canvaspagina van Academisch Nederlands. Als je hiervoor nog niet bent ingeschreven doe je dat via deze link. Ben je al overtuigd? Schrijf je dan hier in voor één of meerdere donderdagen.

 

Taalondersteuning voor academici

Personeelsleden, onderzoekers en diensten van de VUB kunnen een beroep doen op ACTO voor revisie en vertaling. Voor meer info, contacteer acto@vub.be.
Voor docenten die in het Engels doceren, organiseert ACTO de gratis cursussen Engels voor docenten.
Junioronderzoekers kunnen bij ACTO terecht voor taalondersteuning via de Doctoral School

Ondersteuning academisch Nederlands voor docenten

Het team ‘academisch Nederlands’ van de VUB kan docenten ondersteunen bij het opstellen van (1) rubrics academisch schrijven, (2) lesmateriaal rond een bepaalde schrijftaak en (3) heldere opgaves van schrijftaken. De taalcoaches kunnen op aanvraag ook langskomen voor gastcolleges academisch Nederlands, waarbij het lesmateriaal steeds wordt aangepast aan de doelgroep. Neem contact op met academisch.nederlands@vub.be voor meer informatie.

 

Ondersteuning academisch Nederlands voor studenten

Kan je wel wat taalhulp gebruiken bij het schrijven van papers, het volgen van hoorcolleges of het studeren/maken van examens? Schrijf je dan in voor een van de workshops of groepslessen, school jezelf online bij op één van onze twee platformen of kom langs op een persoonlijke afspraak.

  Academisch Nederlands


  Klik hieronder voor het gratis aanbod Academisch Nederlands voor VUB-studenten

  Aanbod in pdf-formaat

  Taalworkshops op maat

  ‘English for staff members’, ‘Engels voor het StudieBegeleidingsCentrum’, of nog helemaal wat anders? ACTO bedenkt en geeft taalworkshops afgestemd op de taalvragen en -noden binnen jouw afdeling.

  Meer info over een taalproject op maat van je organisatie of dienst? Benieuwd wat ACTO voor je afdeling kan doen? Laat van je horen op acto@vub.be. Dan bekijken we samen wat mogelijk is.

  PROJECTEN

  Omdat het heus niet schools hoeft te zijn, halen we taalonderwijs uit het leslokaal. Plezier inbegrepen.

  Tandemproject

  Een taal leren door ze te gebruiken? Dat is precies wat je binnen het Tandemproject doet. Je spreekt af met je tandempartner en jullie drinken een glas op café of op kot, bezoeken een tentoonstelling of maken een wandeling door Brussel. Of jullie doen nog wat anders. Hoe dan ook: jullie wisselen ondertussen jullie  moedertaal uit. Afwisselend spreek je je eigen of andermans taal.

  Voor wie? Het Tandemproject is er voor studenten van de VUB, ULB en ISTI. Bachelor-, master- of doctoraatsstudent? Maakt niet uit: iedereen is welkom!

  Hoe vind je je ideale Tandempartner?

  • Bezoek de website: http://tandems.ulb.ac.be/
  • Klik op ‘Tandem libre’
  • Maak een profiel aan en volg de instructies
  • Kies je Tandempartner

  Deutscher Filmklub

  Je Duits oppoetsen en tegelijk een knap staaltje cinema meepikken? Welkom in de Duitse Filmclub. De club presenteert elk semester twee of drie Duitstalige films – meestal rond één (al dan niet actueel) thema. Elke film wordt kort ingeleid en voor wie wil, is er een nabespreking in het Duits. Alle leden van de VUB-community zijn welkom.

  Voor meer info rond dit gratis aanbod, volg de Facebookpagina van ACTO.

  Bartleby’s Book Club

  De Engelstalige boekenclub van de VUB. Je bespreekt er samen met andere liefhebbers grote werken uit de wereldliteratuur, die je leest in hun originele taal of in het Engels. Zin om aan te sluiten? Op de Facebook-pagina van Bartleby’s Book Club vind je een overzicht van de leeslijst voor dit academiejaar. Kies er de boeken uit die jou aanspreken en bepaal zelf welke werken je leest en hoe vaak je komt. Om deel te nemen hoef je geen literatuurexpert te zijn. De enige toelatingsvoorwaarde? Een hart voor boeken.

  Accion Poética Bélgica

  Sinds het academiejaar 2014-2015 werkt ACTO samen met het collectief Acción Poética Bélgica (Brussel). Dit collectief maakt deel uit van een wereldwijde beweging die het straatbeeld wil opluisteren met poëtische boodschappen.

  In het kader van de lessen Mondelinge taalbeheersing Frans en/of Nederlands gaan de studenten aan de slag met verf en borstel om hun persoonlijke poëzie met de wereld te delen. Er werd al geschilderd op de VUB-campus Etterbeek, campuskoten, in GC Elzenhof, op panelen, in een meubelzaak…

  Er is op verschillende plaatsen van de VUB poëzie te vinden op de campus. Dit is het resultaat van wat de studenten de voorbije jaren hebben gedaan.

  Van een academisch talencentrum pal in een meertalige cultuurstad als Brussel mag je gerust dat tikje meer verwachten.

  Aanpak

  ACTO, dat is:

  Voortdurend innoveren: Taalonderwijs staat niet stil. En dat betekent dat ook onze cursussen en lesmethoden voortdurend evolueren. Als academisch centrum innoveren we onophoudelijk op het vlak van leren, onderwijzen en testen van taal.

  Les van topdocenten: Enkel het hoogste niveau is goed genoeg. Daarom werken we samen met gemotiveerde en zeer goede taalleerkrachten en native speakers. Mooi pluspunt? Onze taaldocenten, afkomstig uit verschillende landen, regio’s en culturen, laten je tegelijk kennismaken met de culturele rijkdom van hun taal.

  Een open aanbod voor iedereen: Het onderwijsaanbod van ACTO is er voor de hele universitaire gemeenschap. Studenten, onderzoekers, docenten en administratie? Iedereen is welkom!

  Maatwerk: Is er vraag naar een cursus of workshop? Dan organiseren we die. Bij ACTO vertrekken we vanuit de taalnoden die we identificeren bij de studenten, faculteiten en VUB-diensten en we spelen erop in, zowel tijdens het lesgeven als bij het samenstellen van ons cursus- en workshopaanbod.

  Meer dan woordenschat en grammatica: ACTO is een dienst van de Vrije Universiteit Brussel. Logisch dus dat we dezelfde humanistische waarden uitdragen. Omdat we belang hechten aan het vormen van zelfstandige, kritische individuen, leren we onze studenten daarom ook reflecteren, discussiëren en argumenteren in de doeltaal.

  Een focus op zelfstandig en praktisch leren. We geloven in taakgericht taalonderwijs en breiden het leerterrein graag uit met extra-curriculaire activiteiten, reizen en projecten.

  Een talencentrum in hartje Brussel: Geen betere plek om een taal te leren dan in een wereldstad als Brussel. We moedigen onze studenten dan ook aan om de hoofdstad en haar internationale, multiculturele karakter te ontdekken.

  Flexibel leren: Wat voor de ene prima werkt, ligt voor de andere dan weer wat moeilijker. Daarom gaan we bij ACTO uit van flexibele formules (bv. blended learning, tandemleren, facultaire cursussen, niveaucursussen, intensieve zomercursussen…). Op die manier proberen we aan zo veel mogelijk verschillende onderwijsnoden te beantwoorden.

  ACTO-team

  Wie is jouw docent? Wie werkt er bij ACTO?

  CONTACT

  Meer weten over onze cursussen of diensten? Een verzoek op maat? Inschrijven voor een taaltest? Kom gerust langs met al je vragen. Dan kijken we samen wat ACTO voor je kan doen.

  Secretariaat Academisch Centrum voor Taalonderwijs

  Pleinlaan 2, Gebouw B, 2e verdieping
  1050 Brussel
  acto@vub.be 

  Tel.: +32 2 629 10 68 (enkel tijdens de openingsuren)

  Openingsuren

  Wij werken momenteel nog veel van thuis uit. Stuur een e-mail naar acto@vub.be met je vragen of wensen en wij komen snel bij je terug.

  Dinsdag en donderdag: het secretariaat is open van 9u30 tot 12u en van 13u tot 16u.
  Maandag, Woensdag en Vrijdag: enkel bereikbaar via e-mail.

  Omdat wij graag onze tijd voor je nemen, vragen we om je ten laatste een half uur voor sluitingstijd aan te melden. Zo kunnen we je vragen uitgebreid beantwoorden.

  Niet in de buurt?

  Niet in de buurt? Stuur een e-mail naar acto@vub.be met je vragen of wensen en wij komen snel bij je terug.

  Facebook


  Vind ACTO op Facebook

  Facebook