logo

Welkom bij de Faculteit Ingenieurswetenschappen​

Click here for English

Elektrische wagens, een self-healing robot, of een nieuw medicijn voor diabetes. Dit zijn maar enkele voorbeelden van de wonderlijke activiteiten aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen aan VUB. Kiezen voor ingenieurswetenschappen is kiezen voor een wereld van wetenschap, techniek, creativiteit en denken dat zich niet laat onderwerpen. Studeren aan VUB is kiezen voor avontuur in het hart van Europa, een groene campus met tal van initiatieven voor studenten en academici. Samen sleutelen we aan de dromen, daden en successen van morgen.

Heb je vragen over een ingenieursopleiding?

Stel ze hier!

Wil je graag met een professor praten over de opleiding?

Schrijf je in voor de interactieve online infosessies

Ontdek wat leeft op de faculteit

Van info over opleidingen tot contactgegevens

In de kijker: VUB-ingenieursstudenten helpen beademingstoestellen maken

Als het aantal covid-19 patiënten in België blijft stijgen, dreigt een mogelijk tekort aan beademingstoestellen. Een team ingenieurs en ingenieursstudenten van het FabLab Brussels van de Vrije Universiteit Brussel is daarom begonnen aan het bouwen en testen van een eenvoudig beademingstoestel. Ze zijn vertrokken van een ontwerp van MIT, uitgebreid met sensoren op basis van specificaties van onderzoekers van Johns Hopkins University en het UZ Brussel. Een grootschalige productie is nog niet aan de orde. Tijdens de komende dagen en weken moet eerst blijken of de toestellen ook effectief inzetbaar zijn in ziekenhuizen. Het beademingstoestel heet BREATHNEY. Meer info op: breathney.vub.be

Lees hier het volledig artikel

Vijf beroepslessen van VUB Alumni 'Ingenieurswetenschappen'

... die je helpen bij jouw carrière

Laat je inspireren

EVENEMENTEN

Meer events
donderdag 20 januari, 14:00

Multistakeholderism in the European Union’s Trade Policy-Making

Doctoraatsverdediging van Diana Potjomkina voor het behalen van de academische graad van Doctor in de politieke wetenschappen met het proefschrift getiteld ‘Multistakeholderism in the European Union’s Trade Policy-Making’....

Doctoraatsverdediging van Diana Potjomkina voor het behalen van de academische graad van Doctor i...

donderdag 20 januari, 17:00

Improving human-robot interaction through empathy and transparency

Public PhD defense in fulfilment of the requirements for the degree of Doctor of Engineering Sciences of Mrs. Elahe Bagheri. Please find attached the invitation.

Public PhD defense in fulfilment of the requirements for the degree of Doctor of Engineering Scie...

vrijdag 21 januari, 12:00

Opleidingsintervisie

In kleine groep (max. 5 deelnemers) wordt tijdens de opleidingsintervisie gestructureerd en onder begeleiding uitgewisseld rond thema's die u zelf aandraagt. U leert met en van collega's rond moeilijkheden die ieder van u dagelijks tegenkomt bij het opleiden op de werkvloer. Open ...

In kleine groep (max. 5 deelnemers) wordt tijdens de opleidingsintervisie gestructureerd en onde...

zaterdag 22 januari, 14:00

Songing with our Ancestors: Voice Workshop with Johanna Peine and TOI

How much of jellyfish, fish or amphibian is still present in the human body and voice? In this workshop we try to get to the bottom of this question by exploring the movements of early phylo- and ontogenesis in connection with the sound of our voice. According to the phoniatrist J....

How much of jellyfish, fish or amphibian is still present in the human body and voice? In this wo...

Bouw jij binnenkort mee aan de ideale wereld?

Projecten en processen zijn er om te verbeteren. Problemen zijn er om op te lossen. En de ideale wereld, daar kan je aan bouwen. Als Ingenieur ben je de drijvende kracht achter vooruitgang. Je helpt de mensheid de brug tussen dromen en daden oversteken. Je leven lang ben je trouwens zelf een brug: die tussen wetenschappelijk onderzoek en de creatie van nieuwe producten. Ingenieurswetenschappen aan de VUB? Da’s avontuur met een missie. De natuurkrachten en materialen zijn alvast je metgezel.

Van het middelbaar naar het hoger onderwijs

De eerste keuze die je zal moeten maken in je studies Ingenieurswetenschappen is kiezen wat voor soort ingenieur je wilt worden. Er zijn drie mogelijkheden: Burgelijk Ingenieur, Burgelijk Ingenieur: Architect en Industrieel Ingenieur. Alle opleidingen bieden talrijke, boeiende en veelzijdige aspecten van de wetenschappen, maar het is deze keuze die je studietraject en je uiteindelijke loopbaan verder zal definiëren, dus informeer je goed.

Bachelor of Science in de Ingenieurswetenschappen


Vraag naar ingenieurs blijft hoog

Ingenieur blijft het meest aantrekkelijke beroep

Uit een studie van Randstad blijkt dat het beroep van ingenieur opnieuw het meest aantrekkelijk in 2019. 62% van de respondenten zou dit beroep aanbevelen bij kinderen en/of vrienden. De volledige resultaten van de enquête staan op de website van Randstad. Op de arbeidsmarkt is de vraag naar ingenieurs groot, omdat ze breed inzetbaar en een kei in probleemoplossend denken zijn. Dit zorgt ervoor dat je terecht kan in de meest diverse sectoren, zowel in binnen- als buitenland. Wees er maar zeker van dat je na afstuderen snel een interessante job zal vinden.

Jouw eerste dag aan de VUB

De overstap van het secundair naar de universiteit is niet eenvoudig, daar zijn we ons aan de VUB zeker van bewust. Daarom zetten we in de opleiding Ingenieurswetenschappen intens in op een opvolgingstraject met bijzondere focus op het eerste jaar. Aan de hand van workshops rond studiemethodes en examenvaardigheden helpen we je jouw eerste jaar succesvol af te ronden. Je kan ook steeds terecht bij studiebegeleiding.

De ijkingstoets

Overweeg je je in 2020 in te schrijven voor Bachelor in de ingenieurswetenschappen? Dan moet je deelnemen aan de ijkingstoets als voorwaarde om je in te schrijven. De toets zal je een goed beeld geven van je wiskundige en wetenschappelijke vaardigheden en kennis in verhouding tot het verwachte instapniveau van de bacheloropleiding. De deelname aan de ijkingstoets is echter niet-bindend: VUB kan je inschrijving niet weigeren op basis van je resultaat. Het gaat dus niet om een toelatingsexamen. Meer info vind je op: www.ijkingstoets.be

Van Bachelor naar Master

Nadat je je Bachelorstudies eropt zitten hebt, is het tijd je te verdiepen in één van de domeinen binnen de Msc opleidingen. Tijdens deze tweejarge opleiding in het Engels zal je je verder ontwikkelen als ingenieur aan de hand van hoorcollege's, practica, groepswerken en zelfstandige werkuren. Naast deze activiteiten, zal je ook de kans ervaren om een masterthesis te schrijven, een stage te lopen of op uitwisseling te gaan naar het buitenland.

 

Master of Science in de Ingenieurswetenschappen


Alle Msc opleidingen worden ook aangeboden in het Engels en bevatten 120 ECTS


Liever twee diploma’s?

Dat kan. De VUB is verbonden met T.I.M.E. (Top Industrial Managers for Europe), een netwerk van universiteiten in Europa (en de wereld). Je kan dus studeren in een internationale omgeving, en na afloop ontvang je een diploma van zowel de VUB als van de gastuniversiteit. Dat is ook het geval als je het liever dichter bij huis zoekt en aan onze zusteruniversiteit Université Libre de Bruxelles (ULB) lessen meepikt. Dat samenwerkingsverband heet Bruface (Brussels Faculty of Engineering).  Alle masters kan je volledig in het Engels volgen. Niet geheel onlogisch, aangezien heel wat wetenschappelijk onderzoek en het werkveld zich in een internationale context situeren. Daarnaast zijn ook twee masters in nauw samenwerkingsverband met Universiteit Gent en één met KU Leuven.

De technologie van de toekomst

Je bent omringd door erg gedreven docenten en assistenten. Zij onderwijzen niet alleen, ze zijn ook fanatiek met toponderzoek bezig. En die expertise delen ze dag in dag uit met jou. Zo weef je als student zelf een web tussen theorie, onderzoek, praktische en industriële toepassingen.

In onze labo’s staar je de toekomst recht in de ogen. In het labo werktuigkunde worden de robots van morgen gemaakt, het labo elektrotechniek brengt je in vervoering met werk rond elektrische voertuigen. Sinds kort laat de VUB je zelfs het licht zien in het hypermoderne fotonica-labo B-PHOT, waar onderzoek broeit naar nieuwe lichttoepassingen als lasers en LED’s.

Technologisch Ondernemen

Valoriseer wat je kan

Baanbrekend onderzoek is een terechte ambitie van elke ingenieur. Maar dat onderzoek vindt ook liefst zijn weg naar de samenleving. Want innovatie is het levenselexir van de economie. In je Masteropleiding kan je daarom deelnemen aan het project Technologisch Ondernemen. Je leert er een sluitend businessplan schrijven, de financiering voor je project rondkrijgen, het productieproces optimaliseren en een succesvolle marketingstrategie omheen je inhoudelijke project wikkelen.

Vakgroepen

De faculteit kent 12 actieve vakgroepen. Zij leggen de bouwstenen voor de toekomst van de ingenieurswetenschappen.

Vakgroepsvoorzitter:
Prof. Heidi Ottevaere

e-mail:
Heidi.Ottevaere@vub.be

Tel:
02/629.34.51
Secretariaat:
Mevr. Majorie Jammaers

E-mail:
Majorie.Jammaers@vub.be

Tel:
02/629.34.53
Vakgroepsvoorzitter:
Prof. Ine Wouters

e-mail:
Ine.Wouters@vub.be

Tel:
02/629.37.96
Secretariaat:
Mevr. Katja Bosman

e-mail:
Katja.Bosman@vub.be

Tel:
02/629.28.40
Vakgroepsvoorzitter:
Prof. Ken Broeckhoven

e-mail:
Ken.Broeckhoven@vub.be

Tel:
02/629.32.49
Secretariaat:
Mevr. Sarah De Greef

e-mail:
Sarah.Degreef@vub.be

Tel:
02/629.33.42
Vakgroepsvoorzitter:
Prof. Rik Pintelon

e-mail:
Rik.Pintelon@vub.be

Tel:
02/629.29.47
Secretariaat:
Ann Pintelon

e-mail:
Ann.pintelon@vub.be

Tel:
02/629.29.47
Vakgroepsvoorzitter:
Prof. Joeri Van Mierlo

e-mail:
joeri.van.mierlo@vub.be

Tel:
02/629.28.03
Secretariaat:
Mevr. Elisabeth Leloup

e-mail:
eleloup@vub.be

Tel:
02/629.28.04
Vakgroepsvoorzitter:
Prof. Johan Stiens

e-mail:
jstiens@vub.be

Tel:
02/629.23.97
Secretariaat:
Mevr. Karin De Bruyn

e-mail:
kdebruyn@vub.be

Tel:
02/629.29.30
Vakgroepsvoorzitter:
Prof. Mark Runacres

e-mail:
mark.runacres@vub.be

Tel:
02/559.15.24
Secretariaat:
Dhr. Maxime Frooninckx

e-mail:
maxime.frooninckx@vub.be

Tel:
02/559.15.24
Vakgroepsvoorzitter:
Prof. Ann Van Griensven

e-mail:
Ann.Van.Griensven@vub.be

Tel:
02/629.30.85
Secretariaat:
Mevr. Hilde De Coninck

e-mail:
Hilde.De.Coninck@vub.be

Tel:
02/629.30.21
Vakgroepsvoorzitter:
Prof. Herman Terryn

e-mail:
Herman.Terryn@vub.be

Tel:
02/629.35.37
Secretariaat:
Mevr. Carine Vaeremans

e-mail:
Carine.Vaeremans@vub.be

Tel:
02/629.32.55
Vakgroepsvoorzitter:
Prof. Kenny De Commer

e-mail:
Kenny.De.Commer@vub.be

Tel:
02/629.34.11
Vakgroepsvoorzitter:
Prof. Patrick Guillaume

e-mail:
Patrick.Guillaume@vub.be

Tel:
02/629.35.66
Secretariaat:
Mevr. Jenny D'haes

e-mail:
jdhaes@vub.be

Tel:
02/629.28.06
Vakgroepsvoorzitter:
Prof. Danny Van Hemelrijck

e-mail:
Danny.Van.Hemelrijck@vub.be

Tel:
02/629.29.29
Secretariaat:
Mevr. Ann Herminaire

e-mail:
ann.herminaire@vub.be

Tel:
02/629.29.60

Onderzoeksgroepen

De faculteit heeft een passie voor onderzoek. Met 15 actieve onderzoeksgroepen, kent de faculteit het hoogst aantal onderzoekers aan de VUB.

Zin om te doctoreren? Ontdek het procesverloop en de vereisten

Meer info

Ingenieurswetenschappen studeren aan VUB

Studeren aan de VUB betekent deel uitmaken van een bruisende, multiculturele hoofdstad, het belang erkennen van vrijstaand onderzoek en denken, genieten van een groene campus met tal van sport- en andere faciliteiten, en een open en warme gemeenschap voor de student.

Ingenieursstudent aan VUB

Vragen over belangrijke deadlines, vrijstellingen, lessenroosters, examens, masterproef en studietraject?

Meer info op https://student.vub.be/ir

De wereld ligt aan je voeten

De Faculteit Ingenieurswetenschappen biedt een wijd spectrum aan mogelijkheden tot internationalisering omtrent studentenmobiliteit voor stages of studies, het ontvangen van internationale studenten en doctorandi, en tal van activiteiten op de campus zelf.

Met meer dan 35% internationale studenten, en een aandeel van 30% van alle VUB- uitwisselingsstudenten,  staat internationalisering hoog aangeschreven op de agenda van de faculteit.

Uitwisselingen

Van België tot Europa tot de hele wereld, en van stages tot studies: er zijn talloze mogelijkheden voor uitwisselingen

Soorten uitwisselingen


Erasmus +


Sudenten kunnen kiezen uit akkoorden met meer dan 40 universiteiten binnen Europa, voor studies of stage

Studeren of stage buiten Europa


VUB heeft akkoorden met o.a. China, Japan, VS en Canada voor studies of stage

TIME: Dubbel Diploma


Via een TIME-uitwisseling kunnen studenten een dubbel diploma behalen aan meer dan tien instellingen in Europa

Wil je ook naar het buitenland? Contacteer je exchange coordinator of ir.mobility@vub.be voor al je vragen!

IR-studenten aan het woord over hun Erasmuservaringen

Laat je inspireren door deze getuigenissen!

My exchange abroad was a life-changing experience, an enlightenment and broadened my horizon: I learned a new language and discovered a new culture, I learnt to step outside my comfort zone and I opened my eyes to live my life in a more open and daring way. The professional and personal connections I made with local and international friends from all over world will last a lifetime and so will my memories of this great experience.

Guillaume Dotreppe, Electromechanical Engineering, Politecni di Milano, Italië

Doing a TIME exchange at DTU gives you the opportunity to study at a very advanced and fast-growing university, discover a wide range of research fields on the most actual topics and learn with hands-on teaching methods. At DTU you have the possibility to choose and plan all your courses out of a very brought curriculum with large flexibility. This way you can tailor your degree to the subjects that interest you the most. A two-year exchange is not only an academic exchange but is the kickstart to various new experiences regarding worldwide connections, discovering new cultures, experiencing new traditions, becoming independent and open up numerous opportunities for your work and life after graduating.  

Zoé Van Begin, Architectural Engineering, DTU – TIME double degree 

Internationale studenten en doctorandi aan de faculteit

De Faculteit Ingenieurswetenschappen is de op tweede na grootste faculteit aan VUB op vlak van internationalisering

Internationale studenten


10 Masteropleidingen in het Engels


De faculteit verwelkomt elk jaar meer dan 35% internationale Masterstudenten

600 internationale doctorandi


Het merendeel van doctorandi en onderzoekers aan de faculteit komt uit alle hoeken van de wereld

Joint degrees


De faculteit heeft akkoorden voor joint degrees en onderzoek met instellingen in China, VS en meer

Onze Msc studenten in de ingenieurswetenschappen omvatten een mix aan verschillende nationaliteiten en diversiteit

Internationale studenten aan het woord over hun VUB-ervaring

VUB's internationale en multiculturele identiteit weerspiegelt het bruisend hart van Europa

As a PhD-student from Morocco, my 5-month exchange to VUB allowed me to carry out more laboratory analyses, working with a wealth of materials, tools, machines and products that I did not have access to before. In addition, I have also improved my English by talking to my professors who were extremely supportive of my research by providing new insights and thoughts.  Sara Belarouf, Chemicals and Materials Engineering, Rabat University, Morocco

Internationalisation at home

IR-studenten kunnen genieten van internationaliseringsinitiatieven doorheen het hele jaar

Initiatieven aan de Faculteit


Erasmus Student Network


Het Buddy Programma brengt lokale en internationale studenten samen om de universiteit en Brussel te ontdekken

International Summer Schools


Elk jaar verzorgt de Faculteit een Civil Engineering Summer School voor Chinese studenten. Het BEST-netwerk organiseerde dit jaar ook een internationale Summer School rond AI ism de Faculteit.

Gastprofessoren en virtual classes


De Engelstalige masteropleidingen verwelkomen ekl jaar gastprofessoren of organiseren enkele lessen via virtual classes of MOOCs.

VUB studenten aan het woord

Deze initiatieven geven alle studenten de kans hun spectrum te verbreden op vlak van internationalisering

The ESN Buddy Programme ensures that there is a great connection between local students and international students to make them feel welcomed and settled in. Often local students in our programme do not have the opportunity yet to go abroad, and this gives them a great opportunity to experience internationalisation at their home university.

Paola Mureddu, Buddy Coordinator ESN VUB EhB Brussels

Uit het oog maar niet uit het hart

De Faculteit blijft graag op de hoogte van haar alumni: hun successen, engagementen, initiatieven, en professionele activiteiten inspireren de volgende generatie ingenieurs.

Alumni

The Brussels Engineering Alumni (BREA) is een alumniorganisatie dat alle ingenieurswetenschappers aan VUB en ULB vertegenwoordigt. Ze organiseren tal van jaarlijkse activiteiten in nauwe samnwerking met de Faculteit.

Lees hier de laatste editie van het BrEA magazine (oktober-december 2020)

VUB Fellows

VUB Fellows zijn personaliteiten uit de bedrijfswereld, het middeneld, de cultuursector of politiek die drie jaar lang hun expertise en ervaring ter berschikking stellen. Vind hier meer info over de VUB Fellows aan onze Faculteit.

Faculteit Ingenieurswetenschappen heeft de volgende leerstoelen:

VUB Spin-offs

Succesvolle onderzoeken kunnen uitdraaien tot succesvolle spin-offs. Ontdek hier welke afkomstig zijn van de faculteit Ingenieurswetenschappen.

Contacteer ons

Maak kennis met het faculteitsbestuur en -secretariaat

Openingsuren

Het IR-faculteitssecretariaat is open op donderdag na afspraak, afspraken zijn mogelijk met deze link.

De medewerkers vragen om communicatie maximaal elektronisch (via mail aan secretariaat.ingenieurswetenschappen@vub.be) te laten verlopen.

Algemene informatie


E-mail:
secretariaat.ingenieurswetenschappen@vub.be

Tel:
02/629.29.01

Adres:
Gebouw K, 2e verdieping (Campus Etterbeek)
Het secretariaat is tot nader order gesloten
.

.
.

Decanaat


Decaan
Prof. Francis Berghmans

E-mail:
decaan.ir@vub.be

Tel:
02/629.34.53
Vice-Decaan
Prof. Stefaan Caenepeel

E-mail:
scaenepe@vub.be

Tel:
02/629.29.08

Administratief Secretaris


Onderwijszaken en internationaal beleid
Mevr. Mireille Ponet

E-mail:
mireille.ponet@vub.be

Tel:
02/629.28.55
Personeelszaken en algemeen beleid
Mevr. Tanja Thijs

E-mail:
tanja.thijs@vub.be

Tel:
02/629.28.72

Faculteitssecretariaat


E-mail: secretariaat.ingenieurswetenschappen@vub.be Tel: 02/629.29.01 Gebouw K, 2e verdieping

Studentenadministratie
Mevr. Annick Lintermans

E-mail:
Annick.Lintermans@vub.be

Tel:
02/629.15.72
PR en communicatie
Mevr. Maria Ghijsels

E-mail:
Maria.Ghijsels@vub.be

Tel:
02/629.28.56
Studentenadministratie
Dhr. Bert Fauconnier

E-mail:
Bert.Fauconnier@vub.be

Tel:
02/629.27.58
Studentenadministratie
Mevr. Anne-Marie Hoedt

Tel:
02/629.29.02

E-mail:
Anne-Marie.Hoedt@vub.be
Studietrajectbegeleider
Mevr. Annelies Deboelpaep

Tel:
02/629.28.82

E-mail:
studietraject.ir@vub.be
Coordinator Internationalisering
Mevr. Pauline De Pelsmacker

Tel:
02/629.39.10

E-mail:
pauline.de.pelsmacker@vub.be