2022_Living Campus Walk_Dak zonnepanelen_Etterbeek_VUB

Goed voor het klimaat

Het gebouw L – met zijn 14 leslokalen en auditoria – heeft een groendak van 1536 m² dat je kan zien vanuit Pilar

Groendaken zijn nuttig om de gevolgen van de klimaatverandering te temperen. Ze vangen water op, houden de omgeving koel en zorgen voor voeding voor insecten.

2022_Living Campus Walk_Bomen op de campus_Etterbeek_VUB

Verkoelende werking

De verkoelende werking van groene daken kan de energierekening voor koeling met 6% verlagen. Ze hebben ook een positieve invloed op de temperatuur buiten: elke toename van stadsgroen met 20% duwt de temperatuur op hete dagen met een graad naar beneden.

Leve de insecten

Groendaken worden meestal aangelegd met planten die van nature voorkomen in rotsachtige gebieden, zoals gebergten. Het zijn soorten die bestand moeten zijn tegen extreme temperaturen, fel licht en droogte. Een aantal van de gebruikte soorten zijn verschillende soorten vetkruid (Sedum sp.), die je bijvoorbeeld terugvindt in de Ardennen. Het zijn bloeiende kruiden: het stuifmeel en de nectar van de bloemen dragen zo bij tot het in stand houden van insectenpopulaties in de stad. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten bijen en hommels. 

2022_Living Campus Walk_Mug op groen bald_S_1404144338
2022_Energie_Zonnepanelen_Duurzaamheid_VUB

Goed voor groene stroom

Groene daken in combinatie met zonnepanelen zijn ook goed voor de opbrengt van groene stroom. De efficiëntie van zonnesystemen neemt af als het dak heel heet wordt: elke extra graad boven 25°C kost tot 1% aan stroomopbrengst. Groene daken kunnen niet warmer worden dan 35°C. Daardoor kunnen ze drastische dips in de stroomproductie voorkomen.

Afvoer extreme neerslag

De vegetatie zorgt voor de afvoer van extreme neerslag. Een goede beplanting kan tot 70 procent van het water opnemen dat naar beneden valt. De rest kan via opslag op het dak worden opgevangen. Dat zorgt voor heel wat minder overlast, maar het is ook goedkoper. Elke kubieke meter regenwater die de stad niet moet afvoeren, spaart bijna een halve euro uit.

2022_LivingCampusWalk_Duurzaamheid_Groenecampus_VUB