Campustoegang en parkeren

Op onze campuspagina's vind je informatie over toegang met de auto tot de campussen en het parkeerreglement.

Lage-emissiezone

De VUB Health Campus en VUB Main Campus liggen in de lage-emissiezone (LEZ) van het Brussels Gewest. Controleer hier of je voertuig de LEZ binnen mag. Voldoet je voertuig niet aan de toegangscriteria voor de LEZ? Dan kan je een dagpas kopen. Voertuigen ingeschreven in het buitenland moeten zich verplicht registreren voor de LEZ, met uitzondering van Nederlandse voertuigen.

2022_Auto_Files_S_234239257
2022_Auto_Mobiliteit_CO2_S_553591285

Pollutiepiekplan

Het Brussels Gewest heeft een noodplan opgesteld voor periodes waar bepaalde drempels van slechte luchtkwaliteit overschreden worden. Hoewel de pollutiepieken vaker voorkomen in de winter kan het noodplan het hele jaar door van kracht zijn in periodes van slechte luchtkwaliteit.

Het noodplan bevat 4 drempels die hier in detail worden beschreven. De maatregelen hebben voornamelijk betrekking op het verminderen van de uitstoot van het autoverkeer door snelheidsbeperkingen of zelfs rijbeperkingen. Stel (op voorhand)Ā je persoonlijkĀ plan BĀ op, bijvoorbeeld thuiswerk, pendelen met de fiets, openbaar vervoer of carpoolen.

Met de app Brussels Air blijf je op de hoogte van de actuele luchtkwalitieit enĀ wordt je gewaarschuwd bij een pollutiepiek of wanneer het Hitte- en Ozonplan in werking treedt.

Ā 

Alternatieven voor je eigen auto

Onze campussen zijn bereikbaar met de fiets en het openbaar vervoer.Ā Ter aanvulling staan hier nog enkele alternatieven voor je eigen auto opgelijst.

Gedeelde mobiliteit

Er zijn heel wat mogelijkheden voor gedeelde mobiliteit, vooral in Brussel! Ontdek dit overzicht van gedeelde auto's, scooters, steps en fietsen.

Er zijn bijvoorbeeld Cambio-stations in de buurt van de VUB-campussen.
Je leent de auto voor een uur, enkele uren, een dag of langer. Je haalt de auto op in Ć©Ć©n van de standplaatsen en brengt hemĀ terug op het einde van je rit. Cambio zorgt voor alles: onderhoud, herstellingen, verzekering.
Kosten? Afhankelijk van deĀ abonnementsformulesĀ die het best bij je past, Cambio heeft een Campus tarief voor studenten!

Taxi

Een lijst van de erkende taxibedrijven vind je op deĀ website van Mobiel Brussel. Je vindt hier ook een indicatie van de tarieven.

Nachttaxi?
Collecto is een netwerk van collectieve nachttaxi's in Brussel, beschikbaar van 23:00 tot 06:00.
Hoe werkt het? De taxi vertrekt vanaf vaste punten, elke opstapplaats komt overeen met de halte van het openbaar vervoer. De taxi's kunnen je op elk adres in Brussel afzetten.
Hoe reserveren? Heel eenvoudig: via de mobiele applicatie of telefonisch via 02/800.36.36
Kosten? 6 euro per persoon of 5 euro met een MOBIB-kaart.

Carpool

Je rit delen kan je veel geld besparen.
Schrijf je in als bestuurder of passagier op deĀ carpool-databankĀ van de VUB of word lid van de besloten VUB carpool-facebookgroep.

Wat met de verzekering?
Carpoolen vereist geen extra verzekering. Via de eigen autoverzekering zijn je inzittenden immers verzekerd voor fysieke schade bij een ongeval. Materiƫle schade wordt gedekt door een eigen omnium. Indien een passagier per ongeluk de wagen beschadigt, kan de familiale verzekering een oplossing bieden.