Praktisch

woensdag, 8 mei, 2024 - 16:15 tot 17:45
VUB Main Campus Etterbeek
Pleinlaan 2
1050 Elsene
Gebouw C, lokaal C2.07A
Gratis

Verkenning van de grenzen van de vrije wil 

De Vrije Universiteit Brussel en professor Cornelis Johannes Schilt nodigen je uit voor een lezing over vrije wil op woensdag 8 mei 2024.

Lezing

Is vrije wil werkelijk vrij, of is het slechts een illusie? Professor Stuart Derbyshire, een gerenommeerde psycholoog van de Faculteit Kunst en Cultuur van de Universiteit van Singapore, onderzoekt deze prikkelende vraag. Op 8 mei zal hij een lezing geven als onderdeel van de KIIP-serie, waarin hij zijn nieuwste onderzoeksresultaten over vrije wil zal bespreken, waarbij inzichten uit de psychologie en neuro-imaging worden gecombineerd. 

Het debat over het bestaan van vrije wil is niet nieuw. Filosofen hebben er eeuwenlang over nagedacht, en nu dragen ook neurologen bij aan de discussie. Hun bevindingen suggereren dat zelfs eenvoudige beslissingen, zoals het kiezen om een glas water op te pakken, misschien niet zo vrij zijn als we denken. Het concept dat aan de basis van deze discussie ligt, is "gereedheidspotentieel" of RP, een soort elektrische activiteit in de hersenen die optreedt voordat we ons bewust worden van het nemen van een beslissing. Dit daagt de traditionele opvatting uit dat we bewust beslissingen nemen en er vervolgens naar handelen. 

Is er meer aan de hand, en staat het concept van vrije wil nog steeds overeind? Deze lezing belooft boeiende inzichten te bieden, met name voor degenen op een universiteit zoals de onze, die vrijheid van denken en handelen zeer hoog in het vaandel heeft staan. 

Panelgesprek

De lezing is onderdeel van het PACT-programma van de VUB. De sessie zal worden gemodereerd door Professor Cornelis Johannes Schilt, initiatiefnemer van de lezingenserie 'Kennis in internationaal perspectief' (KIIP).  Na de lezing zal filosoof, schrijver en PACT-curator Alicja Gescinska een discussie leiden met professor Derbyshire, waarbij deelname van het publiek wordt aangemoedigd. 

Schrijf je hier in

De wereld heeft je nodig

Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld. 

Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.

Creëer mee(r) impact Ontvang uitnodigingen voor VUB's publieksactiviteiten