Praktisch

woensdag, 28 februari, 2024 - 18:00 tot 19:30
VUB Health Campus Jette
Laarbeeklaan 103
1090 Jette
Auditorium Vandendriessche
Gratis

De Vrije Universiteit Brussel en VUB-professor Cornelis J. Schilt nodigen je uit voor een exclusieve lezing met debat over de impact van epidemieën op onze samenleving, burgerrechten en vrijheden.

De builenpest, griep, Tuberculose, Ebola, Sars, HIV en heel recent Covid-19: de rol van epi- en pandemieën in onze wereldgeschiedenis is nauwelijks te overschatten. Ze hebben grote gevolgen voor mens en samenleving: niet alleen leiden ze tot oversterfte, ze hebben ook een grote impact op ons sociaal en economisch leven. Preventieve maatregelen en veiligheidsprotocollen moeten voorkomen dat ziektes zich verder verspreiden, maar beperken tegelijkertijd de vrijheden van de mensen die ze moeten beschermen. Wat is veroorloofd en wat is overroepen wanneer de (inter)nationale gezondheidsveiligheid op het spel staat?

Over de lezing

Professor Mark Harrison is gespecialiseerd in de geschiedenis van epidemieën en de maatregelen die wereldwijd genomen worden om ze in te dammen. De epidemieën uit het verleden bepalen hoe we vandaag met pandemieën omgaan. Wanneer spreken we over een nationaal veiligheidsrisico? Hoe wordt dit risico ingeschat? Waarom verschilt die inschatting tussen landen en overheden? Hoe komt het dat verschillende landen verschillende maatregelen treffen en het ene land een effectiever indammingsbeleid voert dan het andere? Professor Mark Harrison blikt terug in de tijd en plaatst onze kennis over epidemieën zoals de builenpest, aids en Corona in een historische en internationale context.

Over het debat

Na de lezing gaan professoren Mark Harrison en Cornelis J. Schilt in debat met Dirk Devroey, professor Huisartsgeneeskunde aan de VUB en huisarts in Overijse, over de verantwoordelijkheden van overheden tijdens internationale gezondheidscrisissen en het beperken van individuele vrijheden ten behoeve van de nationale veiligheid. Het spanningsveld tussen collectieve gezondheidsveiligheid en individuele vrijheid roept prangende vragen op. Wat is geoorloofd, wat is overroepen? Moderator is filosofe en VUB PACT-curator Alicja Gescinksa.

Schrijf je hier in

Programma

Van 18u tot 19u30

  • Introductie door Alicja Gescinska 
  • Verwelkoming door professor Cornelis J. Schilt
  • Lezing door professor Mark Harrison
  • Panelgesprek
  • Dialoog met publiek
  • Netwerkmoment met drink
     

Taal: Engels

Schrijf je hier in

Portret Mark Harrison

Over professor Mark Harrison

Mark Harrison is professor in de geschiedenis van de geneeskunde aan Oxford University, gespecialiseerd in de zeventiende tot de twintigste eeuw. Hij publiceerde over de geschiedenis van ziektes en medicijnen, vooral in relatie tot de geschiedenis van oorlog en imperialisme. Tijdens de coronapandemie werkte hij als veiligheidsadviseur van de Britse regering en bepaalde zo mee het indammingsbeleid van het virus in Groot-Brittannië. Hij verdiepte zich daarbij ook op het beleid dat in de EU en België gevoerd werd.

Lees hier alvast een interview met Mark Harrison.

Professor Geneeskunde Dirk Devroey

Over professor Dirk Devroey

Dirk Devroey is professor Huisartsgeneeskunde en decaan van de faculteit Geneeskunde en Farmacie aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij zetelt in het bestuurscollege van het UZ Brussel, de academische raad en de universiteitsraad van de VUB. Naast professor aan de VUB is Dirk Devroey ook huisarts in Overijse waar hij een sleutelrol speelde in het diagnosticeren van Covid-19 besmettingen en zijn mening gaf over te nemen maatregelen in kranten, tijdschriften en andere media. Tussen 2014 en 2018 was hij adviseur op het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Van september 2008 tot juni 2022 was hij wekelijks te gast bij De Madammen op Radio 2 waar hij luisteraars informeerde over gezondheidsproblemen en -preventie.

Cornelis J. Schilt

Over professor Cornelis J. Schilt

Deze lezing en dit debat zijn een initiatief van VUB-kennishistoricus, -filosoof en ERC-laureaat Cornelis J. Schilt. Met de lezingenreeks ‘Kennis in internationaal perspectief’ gaat hij op zoek naar de oorsprong van onze hedendaagse kennis en haar hedendaagse toepassingen. Hij nodigt internationale topwetenschappers uit die ons mee terugnemen in de tijd en stil blijven staan bij de ontwikkeling van onze kennis in verschillende vakdomeinen: geschiedenis, filosofie, kunstwetenschappen, natuurwetenschappen, geneeskunde, artificiële intelligentie, noem maar op. 

Alicja Gescinska

Over Alicja Gescinska

Alicja is een Pools-Belgische filosofe, schrijfster en dichteres en niet meer weg te denken uit het publieke debat in Vlaanderen en daarbuiten. Ze schreef tal van bekroonde boeken, en maakte tv-programma’s. Haar publicaties getuigen van een groot humanistisch engagement en vooral van een groot geloof in de waarde van het vrije denken en de vrije meningsuiting. Alicja is gastcurator van de Pauwels Academy of Critical Thinking, dat deel uitmaakt van het publieksprogramma van de VUB.

De wereld heeft je nodig

Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld. 

Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.

Creëer mee(r) impact