Onze professoren, wetenschappers en studenten werken een ‘kritisch’ programma uit. Ze werken daarvoor samen met inspirerende denkers en topsprekers uit binnen- en buitenland. Via ons PACT-programma openen jouw vensters op de wereld. Je gaat in dialoog met andersdenkenden omdat ze wel eens gelijk zouden kunnen hebben. En krijgt inzicht in de belangrijkste problemen in de samenleving. Zo kom je tot ideeën over hoe je problemen in jouw omgeving en de wereld kan aanpakken. En onderneem je vervolgens actie. Van pact naar impact dus!

2023 boekcover Een vraag naar waarheid

Boek: Wat is waarheid en wie bepaalt wat waarheid is?

Continue je eigen kennis tegen het licht houden en bijschaven, schept de verwachting dat er zoiets bestaat als 'de waarheid'. Maar bestaat de waarheid wel? En wie bepaalt wat waarheid is? Waarheidszoekers zoals journalisten en wetenschappers staan vandaag meer dan ooit onder druk. We verwachten van hen de waarheid en niets dan waarheid. Toch krijgen ze te maken met wantrouwen, scepsis en weerstand. In het boek Een vraag naar waarheid belichten VUB-wetenschappers hun kijk op (de zoektocht naar) waarheid. 

Download gratis het boek  Bestel het boek (€30)

 

VUB-professor geeft een college

School tour voor leerlingen

Begin 2024 starten we met de eerste editie van de PACT School Tour. Gerenommeerde VUB-professoren gaan op tournee door Vlaanderen en geven leerlingen en hun ouders gastlessen rond een actueel en boeiend thema waarin kritisch denken centraal staat. Met de PACT School Tour willen we dan ook de kritische zin van jongeren aanscherpen. Ben je leerkracht of schooldirecteur?

Schrijf je school nu al in

Bekijk het VUB-aanbod voor leerkrachten, klassen en scholieren.

Eén oranje tekstballon te midden van allemaal blauwe tekstballonenn

Andere meningen doen ertoe

Verschillende stemmen en opinies verrijken het debat en onze kijk op de wereld. Daar zijn we aan de VUB rotsvast van overtuigd. Daarom publiceren onze wetenschappers regelmatig opiniestukken in de media. We zijn ook overtuigd van de democratische rol van journalisten. Zij kunnen stemmen die anders niet gehoord worden, een podium geven. Daarom staan we jaarlijks stil bij het recht op vrije meningsuiting en persvrijheid. We doen dat op 3 mei – de internationale dag van de persvrijheid – door de organisatie van Difference Day en de uitreiking van de Difference Day Honorary Title for Freedom of Expression.

Lees de opiniestukken van VUB-wetenschappers Lees meer over Difference Day

Honours programme voor uitmuntende studenten

Met het Honours Programme dagen we uitmuntende studenten uit om zich een jaar lang te verdiepen in een maatschappelijk relevant topic en via debatten hierover met elkaar van gedachten te wisselen. Het gaat om een multidisciplinair programma voor extra-gemotiveerde studenten uit alle VUB-opleidingen die hun kritische blik willen aanscherpen.

Naar het Honours Programme voor studenten

Studenten werken samen op laptop

Student Speakers Corner

Ieder jaar nodigen we Brusselse studenten van VUB, Université libre de Bruxelles (ULB) en Erasmus Hogeschool Brussel (EHB) uit om zich tijdens de Internationale Dag van de Persvrijheid kritisch uit te spreken over een onderwerp dat hen na aan het hart ligt. We organiseren daarvoor een Student Speakers Corner in het hart van Brussel. 

Beluister de bijdragen van onze studenten.

Student houdt pleidoor in Bozar tijdens de Student Speakers Corner

Kritisch denken met ...

Van pact naar impact. Actie!

Verandering begint met zelfreflectie en kritisch denken, maar stopt er niet. Als Urban Engaged University nodigen we onze studenten, academici en medewerkers uit om een stap verder te gaan en actie te ondernemen. Zij kunnen deelnemen aan projecten en activiteiten rond vijf thema's: People, Peace, Prosperity, Planet, Partnership. Deze thema's zijn geïnspireerd op de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen waarmee de VN tegen 2030 de armoede wil bannen en van onze planeet een duurzame plek wil maken.  

De Wereld Heeft Je Nodig

Inspirator Caroline Pauwels

Kritisch denken was voor VUB-ererector Caroline Pauwels (1964-2022) een permanente opdracht. Kritisch denken gebeurt niet zonder moeite, is nooit vanzelfsprekend en gaat altijd gepaard met nuance. En vooral met dialoog. Caroline Pauwels heeft zich mateloos ingezet om de dialoog met de samenleving naar een hoger niveau te tillen. Het is die wisselwerking met studenten, met wetenschappers en met de brede samenleving die we met de Caroline Pauwels Academy of Critical Thinking (PACT) willen verderzetten.  

Caroline Pauwels

Curator Alicja Gescinska

Bij curator Alicja Gescinska is PACT in goede handen. Alicja is een Pools-Belgische filosofe, schrijfster en dichteres en niet meer weg te denken uit het publieke debat in Vlaanderen en daarbuiten. Ze schreef tal van bekroonde boeken, maakte tv-programma’s en is Fellow van de VUB. Haar publicaties getuigen van een groot humanistisch engagement en vooral van een groot geloof in de waarde van het vrije denken en de vrije meningsuiting.

PACT-curator Alicja Gescinska tijdens de opening in Flagey

Kritisch denken: het DNA van de VUB

"Het denken mag zich nooit onderwerpen. Noch aan een dogma, noch aan een partij, noch aan een hartstocht, noch aan een belang, noch aan een vooroordeel, noch aan om het even wat, maar uitsluitend aan de feiten zelf, want zich onderwerpen betekent het einde van alle denken." Deze woorden schreef de Franse wiskundige en wetenschapsfilosoof Henri Poincaré in 1908. Sindsdien maken ze deel uit van het DNA van de VUB. Ze staan symbool voor het kritisch denken waartoe we elke VUB’er stimuleren.

2023_Portret_Henri Poincare_VUB.jpg

Manifest

Met een acacemy of critical thinking willen we een zo breed mogelijk publiek duidelijk maken dat twijfel, onzekerheid en voortschrijdend inzicht geen zwakten zijn, maar net de motor van echte wetenschappelijke en maatschappelijke vooruitgang. Alleen zo kunnen we een antwoord bieden op de almaar groter wordende uitdagingen die we in onze samenleving, op ons contintent en in de wereld zien opduiken.

Met PACT willen we de vensters van het denken wijd openzetten, en ook de vensters op de wereld, zodat frisse lucht kan binnenwaaien. We willen geografisch een zo breed mogelijke waaier aan stemmen laten horen, met wetenschappers en denkers uit alle continenten. 

Lees meer over de missie en visie van PACT in dit manifest.