Praktisch

maandag, 5 februari, 2024 tot en met vrijdag, 16 februari, 2024 - 10:00 tot 18:00
VUB Main Campus Etterbeek
Pleinlaan 2
1050 Elsene
Building I

Textielstoffen als behoud en voortzetting van culturele identiteit

De tentoonstelling is gebaseerd op het onderzoek en de bevindingen van de Boliviaanse doctoraatsstudente in de rechten aan de VUB, Maria Isabel Rojas, die de culturele rechten van inheemse volkeren in Bolivia onderzocht. Haar onderzoek toont aan hoe in de Boliviaanse Jalq'a-gemeenschappen het weven en dragen van ceremonieel textiel van generatie op generatie werd doorgegeven en op die manier bijdroeg tot het behoud en de voortzetting van hun culturele identiteit. De tentoonstelling laat zien dat het weven en dragen van ceremonieel textiel geritualiseerde collectieve praktijken zijn die verder gaan dan technische vaardigheden en voorstellingen om het kosmologische wereldbeeld en de overeenkomsten van de inheemse Jalq'a-cultuur in Sucre en Potosí uit te drukken, over te dragen en te versterken.

Bezoekers van de tentoonstelling worden uitgenodigd om na te denken over het dragen van kleding om culturele identiteit uit te drukken en te behouden als een mensenrecht.

Verruim je blik op de wereld

Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld.

Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.

Creëer mee(r) impact