De Vrije Universiteit Brussel bracht samen met zes andere teams gebouwen in kaart om hulporganisaties te helpen om snel en efficiënt bevolkingsconcentraties te kunnen localiseren. De nieuwe kaarten voor Kivu zullen onmiddellijk op het terrein worden ingezet. Op het eiland Idjwi in het Kivu-meer in Congo is namelijk net een epidemie van mazelen uitgebroken. Om te voorkomen dat de epidemie zich verder verspreidt, moet de bevolking zo snel mogelijk ingeënt worden. In plaatsen als Idjwi is er geen gedetailleerd kaartmateriaal beschikbaar om te achterhalen waar al die mensen precies wonen. In het kader van het Missing Maps project vroeg Artsen Zonder Grenzen daarom aan het Humanitarian OpenStreetMap Team (HOT) om zo snel mogelijk voor het nodige kaartmateriaal te zorgen. Minder dan een week later beschikken ze nu over een dataset van meer dan 20.000 gebouwen voor het eiland, terwijl er daarvoor zo goed als niets in kaart gebracht was. Voor de data op het terrein gebruikt kan worden, zullen ervaren mappers het werk van de vrijwilligers nog controleren om de kwaliteit te garanderen.
Grote opkomst
Door de grote opkomst op 16 april was het werk tegen de middag al klaar. Daarom werden in de namiddag nog eens 25.000 gebouwen in Swaziland gemapt. Dit om de Global Health Group van de Universiteit van California te helpen met het ondersteunen van de lokale overheid bij het uitroeien van malaria in het land. Indien je zelf van thuis uit wil meewerken kan dat ook: er werd ondertussen een nieuw project voor Swaziland gestart via deze link. Al wat je nodig hebt is een computer en een internetverbinding. In geval van vragen kan je terecht via mail bij talk-be@openstreetmap.org, of op de website http://osm.be.
Partners
De Mapathon werd georganiseerd door de departementen geografie van de Belgische universiteiten naar aanleiding van het Internationaal Jaar van de Cartografie. Ze werden hierbij ondersteund door vrijwilligers van OpenStreetMap, een wereldwijd initiatief dat zich tot doel stelt kaarten van de hele wereld voor iedereen vrij beschikbaar te maken. Deze oproep voor doe-het-zelf humanitaire hulp trok niet enkel studenten, onderzoekers en professoren aan, maar ook heel wat andere enthousiastelingen van verschillende leeftijden en achtergronden.