Nina, vanwaar het idee?
Engagement zit in de VUB-genen, maar heel wat studenten weten niet hoe de VUB hen kan ondersteunen bij het realiseren van hun ideeën en initiatieven. Studenteninitiatief mag niet verloren gaan, omdat de studenten de weg niet vinden.
 
Tot vorig jaar stelden de VUB-diensten zich in zeven haasten voor op het praesesconvent, maar de overload aan informatie ging het ene oor in en het andere er weer uit. Bovendien bereikten we daar enkel de voorzitters van de studentenorganisaties. Toen we het idee van een breed congres voorlegden aan de studentenraad en studentenkoepel BSG, sprongen ze meteen enthousiast op de kar.
 
Moet je lid zijn van de studentenraad of een studentenorganisatie om te kunnen deelnemen?
Helemaal niet! Het georganiseerde verenigingsleven blijft natuurlijk het kloppende hart van het studentenleven op de VUB, maar de laatste jaren merken we dat studentenengagement zich ook steeds meer buiten een studentikoze context afspeelt. We richten ons daarom naar alle vormen van engagement. Elke actieve VUB-student is welkom.
 
In een recent verleden was je zelf actief in het studentenleven op de VUB. Typeert het label ‘redelijk ongeregeld?!’ de actieve VUB-student?
Ik vind van wel. VUB-studenten zijn open en vrij, en pakken de zaken liefst ‘net iets anders’ aan. Ze kunnen met hun initiatief soms verbazen, maar lopen zich soms ook vast op praktisch vlak. Zelf was ik ook zo in het studentenleven. Heel enthousiast, laissez-faire genietend. Soms liep ik dan organisatorisch wel eens tegen een lamp aan. Ik vind ‘redelijk ongeregeld?!’  een geslaagde knipoog. Mij zou het achteraf gezien zeker geholpen hebben om te weten wat de deelnemers aan het congres uiteindelijk zullen weten (lacht).
 
Het congres is dus heel praktijkgericht?
Het is alvast zo opgevat. We verlaten bewust het academische pad en ruilen de theorie voor de praktijk. De bedoeling is dat studenten heel concrete, nuttige tips krijgen die hen de maanden nadien in al hun initiatieven het leven gemakkelijker maken.
 
Vertel eens iets over het programma.
Timemanagement, toegepast op het nieuwe Office365, is een concreet voorbeeld van iets waarmee alle actieve studenten geconfronteerd worden. Vergadertechnieken ook. ‘Hoe efficiënt communiceren op de VUB’ lijkt dan weer niet alleen voor de studenten een uitdaging (lacht).
 
Er zijn ook heel specifieke sessies rond het organiseren sport en cultuur, financieel beheer of professioneel tappen. Ook de juridische of sociale aspecten van studentenengagement komen aan bod. We hebben een gezonde mix van externe professionals en VUB-insiders, en alle cases worden concreet op de VUB-praktijk toegepast. De inleidende keynote komt van de kersverse vicerector Onderwijs- en studentenbeleid.
 
Praktisch nu. Hoe kan je deelnemen?
Studenten kunnen best inschrijven via MY.VUB. Daar kunnen ze meteen ook hun favoriete programma samenstellen. In drie blokken van anderhalf uur hebben ze telkens de keuze uit drie opties. Kringen kunnen voor de volledigheid best hun manschappen spreiden.
 
Alle info: https://my.vub.ac.be/redelijk-ongeregeld