Eind juni 2023 ontving professor Ann Peeters van het Departement Linguistics and Literary Studies een eredoctoraat van de Université de Lubumbashi in de Democratische Republiek Congo (DRC) als voorzitter van VLIR-UOS, samen met ULB-collega professor Serge Jaumain, die de eer kreeg als bureaulid van ARES, het Franstalige equivalent van VLIR-UOS.
De prijs werd toegekend als erkenning voor de langdurige samenwerking met collega's van de Université de Lubumbashi en de indrukwekkende resultaten die werden gerealiseerd dankzij de inspanningen van honderden academici en beleidsmedewerkers. "De samenwerking met de Université de Lubumbashi resulteerde in meer dan 400 doctoraten, waarvan er meer dan 200 werden gefinancierd door VLIR-UOS en ARES," legt Ann Peeters uit. "Bovendien werd onlangs een Interuniversitair Samenwerkingsproject (IUC) van VLIR-UOS goedgekeurd voor de Université de Lubumbashi dat de komende tien jaar zal lopen en waarvoor een bedrag van ongeveer €6 miljoen teogekend zal worden. Het is de eerste keer dat de Université de Lubumbashi zo'n grootschalig project binnenhaalt met VLIR-UOS financiering."
Eerder dit jaar, in maart, bezochten vertegenwoordigers van de Université de Lubumbashi Brussel en de VUB in het kader van het IUC-project en werden ze uitgenodigd op audiëntie bij koning Filip. Dit onderstreept de sterke banden en samenwerking tussen België en de DRC op het gebied van onderwijs, onderzoek, capaciteitsopbouw en gemeenschapsgericht onderzoek. Het IUC-project, dat in september 2022 van start ging, richt zich op duurzame ontwikkeling in het Copperbelt-gebied van de DRC en omvat een groot aantal disciplines en aandachtsgebieden, variërend van ecologie, gezondheid, geneeskunde tot IT, en is een samenwerking tussen de Université de Lubumbashi en de vijf Vlaamse universiteiten.
Naast de uitreiking van de twee eredoctoraten fêteerde de Université de Lubumbashi ook professor Arno Libotton van de VUB voor zijn werk rond kwaliteitszorg in het hoger onderwijs in de DRC. Dit project, dat ook al 11 jaar loopt, heeft zich uitgebreid van het hoger onderwijs naar middelbare scholen in de DRC en zelfs daarbuiten. Zijn kwaliteitshandboek werd inmiddels gepubliceerd en helpt het onderwijs in de DRC te professionaliseren.
Het voorzitterschap van professor Ann Peeters bij VLIR-UOS loopt eind augustus 2023 af, maar ze zal actief blijven in het IUC-project met de Université de Lubumbashi via een doctoraatsstudent die aan een project werkt over de meertalige elementen in sociaal ondernemerschap, waarbij een enquête over taalgebruik in een handelscontext zal uitgevoerd worden met een specifieke focus op de rol van het Engels, nog steeds de voornaamste handelstaal in een globale context. Het werk wordt uitgevoerd onder de gezamenlijke supervisie van professor Nikolai Dentchev, professor Ann Peeters en professor Michaël Kasombo Tshibanda.
Professor Ann Peeters: "Mijn jaar als voorzitter van VLIR-UOS heeft me veel geleerd, en ik heb zoveel interessante inzichten verworven in de projecten die lopen. Het was fascinerend om de ins en outs ervan te zien en te observeren hoeveel samenwerking er eigenlijk is met het Zuiden, en de impact in het Zuiden maar ook aan Vlaamse universiteiten. Ik was ook onder de indruk van het brede spectrum van disciplines die samenwerken aan de universiteiten. En ja, ik zou het meteen opnieuw doen!"