FARI, (voluit FARI, AI for the Common Good Institute) het instituut voor artificiële intelligentie van de Vrije Universiteit Brussel en zijn Franstalige evenknie ULB, opent deze week een grote immersieve ruimte van 150 vierkante meter, waarmee het de Brusselse Openbare Ruimte, maar evengoed gebouwen of delen van wijken mee kan repliceren. Met verrijkte data en AI kunnen de levensechte replica’s gemaakt worden om probleemsituaties te simuleren of te anticiperen. Die replica’s kunnen onderzoekers en overheden helpen bij hun analyses van de gevolgen van bepaalde ingrepen in het stedelijk weefsel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ze zijn bovendien nuttig voor toeristische toepassingen of om realistische antwoorden te bieden op de vragen van de inwoners van de stad.
“Onze immersieve ruimte hebben we de FARI CAVE gedoopt, verwijzend naar de CAVE-technologie (Computer Augmented Virtual Environment) die we er gebruiken”, zegt Hans De Canck van FARI. “De virtuele replica’s die we er zullen maken, zullen gebruikt worden voor het algemeen nut. Met die virtuele modellen zullen we bestaande situaties in Brussel met grote precisie kunnen modelleren en voorspellen. Dankzij de verrijking met externe datasets, kunnen we een breed gamma aan verschillende situaties nabootsen en voorspellen. Dat kan dan gaan over gebouwen, waar je een toeristische insteek kan aan toevoegen, maar evengoed informatie aan kan linken over subsidies die de bouwers hebben gekregen om het gebouw duurzamer te maken of over de onderhoudswerken of de aanpassingen die er recent gebeurd zijn of nog moeten gepland worden in het kader van wijkrenovatie of het energieneutraal maken van specifieke gebouwen.”
In Brusselse wijken zullen de onderzoekers kunnen zien wat de gevolgen zijn van bepaalde ingrepen in het verkeer, hoe bomen de stad al dan niet leefbaarder maken of hoe aanpassingen aan de infrastructuur positieve of negatieve gevolgen zullen hebben voor leefbaarheid of duurzaamheid. “Met de FARI-CAVE zullen we met de hulp van AI toepassingen kunnen bedenken die nuttig zijn voor beleidsmakers, onderzoekers, burgers en bij uitbreiding voor alle stakeholders in het gewest. De toepassingen zijn divers. Ze gaan van uitproberen van out-of-the box nieuwe ideeën, het berekenen van de impact van een beslissing, tot het produceren van realistische oplossingen voor bestaande problemen.”
De CAVE waarvan sprake, is een grote ruimte met gigantische schermen waarin je, een beetje naar analogie met virtual reality-toepassingen, een levensechte kopie neerzet van de realiteit. “We doen daarom een oproep naar bedrijven en overheden die met hun ingrepen impact hebben op het functioneren van de stad om gebruik te maken van de vele mogelijkheden die onze CAVE te bieden heeft”, aldus De Canck. “De technologie kent vele toepassingen in een brede waaier van sectoren en wordt vaak gebruikt voor wetenschappelijke visualisatie, architectonische rondleidingen, medische simulaties en virtuele trainingsomgevingen, en zijn essentieel voor besluitvorming, training en innovatie.”
FARI streeft ernaar haar CAVE in te zetten om, samen met de Brusselse overheden, de inspanningen op het gebied van stedelijke planning en burgerbetrokkenheid te versterken. “De FARI-CAVE kan de overheden helpen om met behulp van virtuele simulaties van verschillende scenario's crisissituaties zoals natuurrampen, volksgezondheidscrises of infrastructuurstoringen voor te zijn.Het uiteindelijke algemene doel is om een slimmere stad te bouwen voor de inwoners van Brussel.”
Het project krijgt via Innoviris, het Brussels agentschap voor innovatie en technologie een half miljoen Europese subsidies vanuit het eerder toegekende Relance Plan budget.