De VUB zal die woensdag een eredoctoraat toekennen aan twee laureaten: Dr. Emma Bonino en de inwoners van het eiland Lampedusa. De motieven daartoe worden besproken tijdens de conferentie die VUB International Relations office organiseert, waarin de vele facetten van migratie en de vluchtelingenproblematiek aan bod komen, en de rol van het hoger onderwijs hierin.
Tenzij je ergens op de maan of Mars vertoefde de afgelopen jaren kan je de ‘vluchtelingencrisis’ van de afgelopen jaren niet ontkennen. Het was een hot issue bij meerdere verkiezingen. Er werd over gedebatteerd in parlementen, in cafés, in huiskamers en op straat. En dit overal in Europa. Ook in de media, de oude en de nieuwe komt dit thema haast dagelijks te berde.
Dr. Emma Bonino en de bewoners van Lampedusa
Waarom krijgen juist Dr. Emma Bonino en de bewoners van Lampedusa deze award toegekend?
Dr. Emma Bonino is een vroegere EU Commissaris voor consumentenrechten en humanitaire zaken. Ze was ook lid van het Europees Parlement en heeft altijd zeer uitgesproken standpunten ingenomen, pro-abortus, vrouwenrechten, euthanasie en tegen de doodstraf. Ze was als Europees Commissaris in de jaren negentig de spreekbuis voor vluchtelingen en migranten. Ze is ervan overtuigd dat de rechten van migranten een van de belangrijkste onderwerpen is in het burgerrechtendebat.
De bewoners van Lampedusa worden voor gelijkwaardige reden gelauwerd. Het eiland is de hoofdingang geworden van Europa voor vluchtelingen uit Noord- en Sub-Saharaans Afrika en het Midden-Oosten. Die voortdurende instroom had een grote impact op de lokale bevolking. De meeste onder hen leven van de zee en vissersgemeenschappen zijn het gewoon mekaar bij te staan. Deze solidariteit gold als vanzelfsprekend ook voor de vluchtelingen.
Dr. Pietro Bartolo zal uit hun naam op 29 november het eredoctoraat in ontvangst nemen. Hij was hun belangrijkste vertegenwoordiger in vele media. Hij nam het niet enkel op voor de vluchtelingen, maar loofde ook de bewoners ondanks hun moeilijkheden bij het opvangen van zovele nieuwkomers. Kijk, als je even kan naar de documentaire ‘Vuur op zee’ of als je nog meer wil weten, surf dan naar de Facebookpagina van VUB International Relations office : www.facebook.com/VUBInternationalRelations
De rol van de universiteit
Wat is onze rol in dit verhaal? Na een verdere spreiding van vluchtelingen over Europa hebben ze hulp nodig: om te integreren, een taal te leren, werk en woonst vinden, en natuurlijk ook voor opvoeding. Velen van hen moesten hun opleiding stopzetten en kregen niet de kans deze opnieuw aan te vatten of te voleindigen. Hen die kans gunnen komt iedereen ten goede: of ze nu nadien hier blijven of niet, het zal hen helpen werk te vinden en te integreren in hun nieuwe omgeving. Mochten ze weer huiswaarts keren zal het hen helpen hun land en leven ginds weer op te bouwen.
Als Universiteit hebben we de morele plicht hen bij te staan. Als een academische instelling en als studenten is de Universitas idee ons immers niet vreemd.
Neem deel aan de Doctor Honoris Causa Day
Als Universiteit moeten we hierover spreken. Wees dus welkom op de ceremonie van 29 november in Flagey. Je bent heel de dag welkom, of voor een gedeelte, wat je het best uitkomt, maar tracht hoe dan ook te komen: dit thema zou elke student aan het hart moeten gaan.
-> kom en verneem wat de VUB reeds deed op vlak van onderzoek op dit terrein
-> kom en verneem hoe we het Welcome Refugee programme doorstarten
-> kom en luister naar de verhalen van Boliviaanse straatkinderen en opgevoed door Columbiaanse rebellen
-> kom en ontdek wat het Scholars at Risk netwerk doet zodat academici hun werk kunnen verderzetten zonder angst voor bedreigingen of gevangenschap
-> kom en verneem meer over Emma Bonino, de inwoners van Lampedusa en waarom ze deze prijs verdienen
Schrijf je hier in: http://www.vub.ac.be/events/2017/doctor-honoris-causa-day-ever-engaging-values-education-and-responsibilities-refugees