Tekst: Dominique Soenens / Foto: Bram Tack
Amper vijf jaar oud was Alexandra Smarandescu toen ze vanuit Roemenië naar Diest kwam. Als kleuter kwam ze terecht in een nieuwe omgeving met een vreemde taal: een harde leerschool. “Ik moest heel snel Nederlands leren om mee te kunnen, maar ook om mijn ouders te helpen, die het moeilijker hadden om de taal te leren. Meegaan naar het stadhuis, naar de dokter, enzovoort: het was al op heel jonge leeftijd evident voor mij. Op die manier leerde ik verantwoordelijkheid nemen. Ik was van kleins af aan niet op mijn mondje gevallen. Ik spreek graag en veel. Daardoor werd ik lid van het leerlingenschaduwkabinet in Diest en belandde ik later bij de Vlaamse Scholierenkoepel. Ik denk graag mee over beleid en heb een visie die ik graag naar buiten breng.”
Wat wil je bereiken als voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad?
Ik hoop dat we met de Vlaamse Jeugdraad een impact kunnen hebben op het leven van jongeren. We hebben een bevraging gedaan wat er leeft bij hen, en daar hebben we drie thema’s uit gefilterd: diversiteit, onderwijs en je goed in je vel voelen. Dat laatste is voor veel jongeren niet evident, door sociale media en door de druk om alle mogelijkheden die je hebt maximaal te benutten.
Ik denk graag mee over beleid en heb een visie die ik graag naar buiten breng.
Onderwijs is voor ons heel belangrijk omdat leerkrachten een heel grote impact hebben op ons leven. Ze kunnen ons de juiste richting uit sturen. En diversiteit is uiteraard ook heel belangrijk, iets dat me na aan het hart ligt. Veel concreter kan ik helaas niet antwoorden, omdat we momenteel nog in de startfase zitten. In het komende anderhalf jaar moet alles een stuk specifieker worden.
Jongeren zijn minder geëngageerd dan vroeger, hoor je weleens. Klopt dat?
Nee. Ik denk dat dat persoonlijk is. Ik zie in mijn omgeving jongeren die wel en niet geëngageerd zijn. Ik denk dat dat net hetzelfde is als bij volwassenen: sommigen zijn geïnteresseerd en anderen niet.
Wil je later in de politiek gaan?
Dat ligt met mijn profiel misschien voor de hand, maar ik heb geen enkele ambitie in die richting. Op dit moment toch zeker niet. Ik zit nu in de derde bachelor rechten, ik weet nog niet wat ik na mijn studies wil doen. Ik ben wel rechten gaan studeren omdat het maatschappelijke aspect me interesseerde: hoe en waarom ontstaan wetten? Dat intrigeert me.