Onder begeleiding van professor in de erfgoedstudies Marc Jacobs ontwikkelen studenten momenteel een app om met smartphone of tablet de realiteit op de campus verrijkt te beleven. Ook doorheen de rest van Brussel en in Vlaanderen zal de app zijn werk doen door middel van ‘augmented reality’, net als bij Pokémon Go.
 
Gemotiveerde studenten
De Erfgoedapp is een initiatief van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, en Jacobs is er directeur. Voor het experimenteren met de Erfgoedapp zette hij een twintigtal gemotiveerde masterstudenten Archivistiek en Kunstwetenschappen en Archeologie aan het werk en gaf hen zo een stuk praktijkervaring mee. Zij kozen elk een locatieop de campus om mee aan de slag te gaan en aan de hand van origineel archiefmateriaal en getuigenissen zorgden ze voor levendige informatie die dan aan de applicatie wordt toegevoegd.
 
FARO heeft de technologie ondertussen gratis ter beschikking gesteld van meer dan 1.700 musea, archieven en andere erfgoedorganisaties, die allemaal “content creator” kunnen worden. Op die manier is het voor erfgoedwerkers mogelijk om zelf op een speelse én intelligente manier verhalen en historische diepgang te hechten aan elk kunstwerk of ander erfgoed dat ze ter plekke willen laten ontdekken. Je kan zelfs iBeacons inschakelen, zodat je een pushbericht krijgt als de locatie waar je je bevindt iets te bieden heeft.
 
“Beter dan Pokémon Go”
Het doel van de Erfgoedapp is het grote publiek op een speelse manier te wijzen op de cultuur rondom hen. Met de applicatie, die ondertussen te downloaden is, kan je ook wandeltochten organiseren of zoektochten voor kinderen. “Ja, het is beter dan Pokémon Go!”, lacht Paulien Depreter, een van de studenten van Jacobs.
 
“Maar we hebben er wel de aandacht voor augmented reality aan te danken”, pikt Jacobs in, “het was de boost die we nodig hadden.”