De voorbije twee weken konden Caro en Benjamin kennis maken met de University of Windsor en volgden ze samen met Canadese collega’s enkele vakken Sportmanagement. Tijdens hun verblijf werd er ook een akkoord ondertekend tussen beide universiteiten om studentenuitwisseling - bijvoorbeeld voor een volledig semester - mogelijk te maken voor andere studenten van de VUB. We stelden de twee studenten enkele vragen.
 
Wat heeft de Universiteit van Windsor een student Sportmanagement te bieden?
Caro Vanderborght: “In de eerste plaats omdat men hier een andere aanpak heeft binnen de sportindustrie, waar we veel van kunnen opsteken. De marketing en communicatie van sportevenementen is bijvoorbeeld heel anders dan in België en dat hebben we kunnen ervaren via de lessen op de universiteit en via onze bezoeken aan wedstrijden van de Windsor Lancers (hockey, volleybal, football, basketball), de LaSalle Vipers (Hockey) en de Detroit Red Wings (Hockey). Verder is er tijdens de lessen veel interactie tussen de studenten en de professoren en werkt men met specifieke casussen uit de sport.”
 
Benjamin Dooms: “Aan de VUB volgen we managementvakken aan de Faculteit Economische en Sociale Wetenschappen waar de casussen gericht zijn op bedrijven zoals Apple en Google. In Windsor worden de managementvakken allemaal aangeboden binnen de Faculteit Human Kinetics waar alle praktijkvoorbeelden effectief uit de sport komt. Zo werkten we aan een casestudie over NASCAR (stockcar racen) binnen het vak strategisch management waar de professor via leervragen over de casestudie iedereen probeert te betrekken om een oplossing te bedenken voor het probleem.”
 
Welke nieuw vergaarde kennis ga je zeker niet vergeten?
Caro: “De sportindustrie draait om meer dan sport alleen. Tijdens wedstrijden kan je gadgets winnen en proberen toeschouwers om op het grote scherm te verschijnen. Je kan argumenteren dat dit weinig met de sport op zich te maken heeft, maar een grotere ‘exposure’ van de sponsors via de gadgets bijvoorbeeld, geeft de sponsors een grotere ‘return on investment’. En de sponsors zijn zeer belangrijk voor de financiële ondersteuning van een sportevenement.”
 
Benjamin: “‘More for less’ was een citaat dat aan bod kwam tijdens de les sporttoerisme op de universiteit. De dode momenten tijdens een wedstrijd worden hier optimaal ingevuld om mensen te betrekken bij het spel en het team. Men probeert een ‘community’ te creëren waarbij de beleving van het evenement centraal staat. In België is dit misschien moeilijk toe te passen bij wielrennen, maar het moet wel mogelijk zijn bij voetbal of basketbal bijvoorbeeld. We hebben zelf met enkele studenten meegedaan met ‘bubble hockey’ tijdens de pauze van de wedstrijd van de Red Wings, waarbij we elk een gesigneerde hockeystick en een puck hebben gewonnen. Een fantastische ervaring.”
 
Wat valt je het meeste op bij de Canadese studenten?
Caro: “Mensen zijn hier heel fier over hun land en de universiteit. Ze zijn ook onder de indruk dat wij als studenten helemaal van Europa naar hier zijn gekomen. Je moet ook helemaal geen schrik hebben om hier alleen naartoe te komen, want de mensen zijn heel sociaal, geïnteresseerd en behulpzaam.”
 
Benjamin: “Er heerst een groot gevoel van verantwoordelijkheid onder de studenten. De studenten gaan niet alleen naar school, ze moeten ook na school bijklussen om hun studies te kunnen betalen. Ik denk dat deze studenten later sterker in hun schoenen staan om een carrière te starten. De mogelijkheden die we in België krijgen vinden we vanzelfsprekend. Hier is dat niet zo.”
 
Wat is het grootste verschil tussen de VUB en de University of Windsor?
Samen: “De branding. Iedereen loopt hier rond met een trui van de universiteit, waar ook de naam van de faculteit of studierichting op staat vermeld. Op de campus staat bijna overal het logo vermeld, zelfs op de vloer en de muren in de gym. De kleuren geel en blauw zijn dominant aanwezig. Iedereen is fier om hier naar de universiteit te komen.”
 
Wat is (voorlopig) je leukste herinnering aan deze reis?
Benjamin: “Het bezoek aan Comerica Park in Detroit (Comerica Park is het honkbalstadion van de Detroit Tigers. Het Amerikaanse Detroit grenst aan het Canadese Windsor nvdr.) Men probeert iedereen een andere beleving van de sport te geven door te werken met verschillende doelgroepen. Er zijn plaatsen in het stadion die verschillende formules aanbieden qua eten en drinken, maar ook aan de hand van pretparkattracties en mini-games. De sfeer in het stadion is zelfs zonder een wedstrijd indrukwekkend. Sport is entertainment, dat is hier wel duidelijk.”
 
Lees meer over de bachelor- en masteropleiding Lichamelijke Opvoeding en Bewegingwetenschappen.