Studeer je binnenkort af en zet je jouw eerste stappen op de arbeidsmarkt? Of ben je al even aan het werk en zoek je naar inspiratie om jouw loopbaan te verrijken? Als netwerk kunnen we van elkaar leren. Tijdens een webinar peilden we naar het carrièreverhaal van vijf inspirerende VUB alumni ‘Geneeskunde & Farmacie’. Het doel? Je overladen met heel wat inhoudelijke inspiratie en praktische tips and tricks om van jouw eigen loopbaan een succesverhaal te maken. Wij sommen de vijf belangrijkste learnings uit het gesprek nog even voor je op. Ontdek, onderneem actie en floreer!

 1. ‘Ga in het begin zo breed mogelijk’

  Met een diploma Geneeskunde of Farmaceutische Wetenschappen op zak, kan je veel richtingen uit. Je hebt een stevige basis in academisch onderzoek opgebouwd en nu is het aan jou om te ontdekken waar jouw interesses liggen.

  Hoe je dit het beste aanpakt? Door in het begin zo breed mogelijk te gaan. Stap in het onderzoek, loop stages op verschillende diensten, proef van verschillende sectoren en specialisaties, praat met mensen uit het werkveld, kijk hoe teams werken in het buitenland, noem maar op. Al doende ontdek je wat je graag doet en - net zo belangrijk – wat je minder graag doet. En zo werk je toe naar een job die past bij jouw profiel.

 2. ‘Tijdens een stage leer je wat er van jou verwacht wordt’

  We haalden het net al even aan. Een stage helpt je te ontdekken welke richting je uit wil met jouw carrière. Je krijgt de kans om jouw kennis uit de boeken om te zetten naar de praktijk. Je maakt kennis met het veld waarin je (waarschijnlijk) na je opleiding gaat werken. Je ontdekt hoe het er aan toegaat op de werkvloer. Je bouwt aan een netwerk van interessante contacten. Je hebt een eerste relevante werkervaring voor op jouw CV.

  En je leert ook veel bij over jezelf. Want je ervaart hoe jij functioneert in een werkomgeving en wat er van jou verwacht wordt. Je ontdekt wat jouw sterke- en verbeterpunten zijn. Je krijgt voeling met de opdrachten die jou energie geven. Allemaal ervaringen die kunnen tellen om je weg te vinden als starter!

 3. 'Ga niet voor een job waar je het meeste mee verdient, maar zoek naar een job die je het meeste ontplooit’

  Werken voor het geld mag niet je enige drijfveer zijn. Want dan raak je jouw interesse en motivatie snel kwijt. Een betere incentive is om te werken omdat je het leuk vindt. Omdat je job je uitdaagt en je persoonlijke ontwikkeling stimuleert. Omdat je iets kan bijdragen aan de wereld.  Als je jouw job met passie uitoefent, zal ook de balans tussen werklast en werklust goedzitten. En zal je de nodige energie vinden om je doorheen zwaardere werkomstandigheden te worstelen.

 4. ‘Solliciteer vanuit een positieve attitude’

  Bereid je zo goed mogelijk voor op een sollicitatiegesprek. Lees je in over het bedrijf. Bedenk wat je kan antwoorden op een aantal standaardvragen als: “Wat zijn jouw sterke- en verbeterpunten? Waarom wil je hier werken? Waar zie je jezelf binnen tien jaar?”. En zorg dat je steeds een paar voorbeelden achter de hand hebt om jouw antwoorden te staven. Op deze manier schrijf je jouw eigen verhaal, kom je zelfzekerder over en zet je het gesprek naar jouw hand. En het toont dat je de job echt wilt!

  EXTRA TIP – Probeer altijd positief en eerlijk te antwoorden tijdens een sollicitatiegesprek. En vermijd negatieve uitlatingen over vorige werkgevers. Vertel daarom ook best niet waarom je weg wil bij je huidige werkgever. Anders lijkt het alsof je enkel om die reden wil veranderen van job (en dus niet omdat je overtuigd bent van de nieuwe functie waarvoor je solliciteert).

 5. Sta open voor feedback

  Een leven lang leren: het bereidt je voor op de arbeidsmarkt van morgen én het houdt je kritische geest scherp. Ook als professional is het daarom belangrijk om actief op zoek te gaan naar manieren om je voortdurend te ontplooien.

  Zo kan je op regelmatige basis cursussen volgen om bij te blijven in jouw vakgebied. Maar je kan ook bijleren on the job. Dit doe je door een open houding aan te nemen: laat je werk nakijken door collega’s, sta open voor hun feedback, durf fouten toe te geven en zoek samen naar oplossingen. Dat is de beste leerschool!

Over de sprekers

Dit artikel kwam tot stand dankzij de wijze beroepslessen van deze vijf VUB Alumni ‘Geneeskunde & Farmacie’:

Zij deelden hun inspirerende verhaal met onze VUB gemeenschap via een online panelgesprek.

Op zoek naar nog meer carrièretips en inhoudelijke inspiratie? Klik hier.

Een initiatief van het VUB Alumninetwerk

Dit format kwam tot stand dankzij een goede samenwerking met de Oudstudentenbond (OSB), het VUB Career Center en de facultaire alumniverenigingen.Een mooi voorbeeld van hoe je via samenwerking kan bouwen aan duurzame verbindingen. Want door masters, PhD-studenten en pas afgestudeerden in contact te brengen met alumni, bouwen we aan een uniek alumninetwerk én dus ook aan de toekomst!
#DeWereldHeeftJeNodig