Mentor & Professional Sean Vanonckelen over zijn ervaring als journalist en steward

Wil jij net als Sean Journalistiek studeren? Ontdek dan snel de opleiding!

Sean Vanonckelen zou zichzelf omschrijven als een bezige bij die zijn vrije uren vult met uiteenlopende hobby’s. Maar ook in zijn professionele leven heeft hij niet stilgezeten sinds hij in 2015 zijn master Journalistiek afrondde. Na een aantal journalistieke jobs als nieuwsanker en reporter bij VTM-Nieuws, ROB-tv en BRUZZ, gooide hij het in 2019 over een andere boeg. Hij besloot zijn tweede grote kinderdroom na te jagen en steward te worden bij Brussels Airlines. 

“Steward en journalist worden waren mijn twee grote kinderdromen. Vandaag kan ik zeggen dat ik beide heb waargemaakt. Ik wil vooral geen spijt krijgen later van dingen die ik niet gedaan heb. Ik heb in beide jobs ontdekt wat mijn grote en minder grote talenten zijn en ben gegroeid als persoon, zowel persoonlijk als professioneel. Dat is écht belangrijk.”

Op zoek naar praktijk 

Hoewel hij al een bachelor-en masterdiploma in de politieke wetenschappen aan de KULeuven behaalde, koos Sean in 2014 zonder aarzelen voor de master Journalistiek aan de VUB. Niet alleen wou hij al lang journalist worden, hij had ook nood aan een praktijkgerichte opleiding die hem de kneepjes van het vak zou leren. In dat opzicht voldeed de master Journalistiek ruimschoots aan zijn verwachtingen. 

“De master was een universitaire opleiding, maar we kregen steeds les in kleine groepjes waardoor er veel interactie was en we eenvoudig groepswerken konden uitvoeren. Ik heb heel hard gewerkt dat jaar, maar ik heb ook heel wat bijgeleerd en nieuwe vaardigheden ontwikkeld. Die praktische kant en de toegang tot goede stages is echt eigen aan de opleiding Journalistiek. Ik zou ze dan ook zo opnieuw doen.” 

Ervaring opdoen en dingen uitproberen helpt 

Tijdens de masteropleiding liep Sean stage bij de VRT waar hij meewerkte aan de Zevende Dag. Dat beviel hem bijzonder goed en hij ging dan ook resoluut de journalistieke weg op na zijn studies. Via een vriendin uit de opleiding kwam hij terecht bij de Brusselse radiozender BRUZZ. Maar zijn droom was vooral om bij de televisie te werken en daar hield hij ook rekening mee bij zijn volgende jobkeuzes. Sean heeft goede herinneringen overgehouden aan al zijn jobs. Door verschillende dingen uit te proberen en ervaring op te doen, besefte hij pas echt waar zijn interesses lagen. 

“Het is vooral door te doen dat je je kwaliteiten en sterke punten ontdekt. De drie jobs die ik heb gehad binnen de journalistiek hebben mij op dat vlak enorm veel bijgeleerd. Ik heb ontdekt waar ik voldoening uit haal en waar mijn talenten liggen. Zo vind ik politiek, regionaal nieuws en life style enorm interessant, maar sport ligt me dan weer helemaal niet.”  

Van journalist tot steward 

In 2019 ging Sean voor een carrièreswitch en werd hij steward. Journalist en steward. Het lijken twee totaal verschillende beroepen. Toch hebben ze volgens Sean ook twee belangrijke raakvlakken: afwisseling in de job en veel sociaal contact. Niet toevallig twee aspecten waar hij veel belang aan hecht en voldoening uit haalt. 

“Net zoals in de journalistiek, weet ik ook als steward niet op voorhand wat de dag zal brengen en wie ik zal ontmoeten. Nieuwe mensen leren kennen en op plaatsen komen waar ik nog nooit ben geweest, dat vind ik fantastisch en leerrijk tegelijkertijd. Door voortdurend met nieuwe persoonlijkheden in contact te komen, heb ik pas echt goed leren werken in teamverband.” 

Alles kan in de toekomst 

Door de coronacrisis moet Sean zijn job als steward vroeger dan verwacht vaarwel zeggen, maar hij staat positief tegenover de toekomst. Hij is bereid alle kanten uit te gaan en nieuwe dingen uit te proberen. Misschien maakt hij van zijn tweede job als freelance journalist zijn hoofbezigheid, misschien ook niet. En dat vindt hij voorlopig perfect oké. 

“Ik heb mijn twee grote dromen al kunnen realiseren. Ik sta open voor alles in de toekomst en dat is een heel positief gevoel. Ik sluit niets uit en ben bereid nieuwe dingen bij te leren.” 

Seans tips & tricks 

Voor generatiestudenten: Probeer zoveel mogelijk uit en doe ervaring op. Al doende leer je en dat is ook een fijne gedachte. Je kan altijd blijven bijleren en nieuwe dingen ontdekken. Ga na wat je passies zijn zodat je daarin kan uitblinken en plezier kan halen uit je job. Wat je met passie doet, doe je ook met plezier. Journalistiek kan heel zwaar zijn, maar als je het graag doet, dan is dat doorgaans geen enkel probleem. 

Voor laatstejaarsstudenten: Ga op zoek naar een goede en interessante stage. Dat is niet alleen een uitstekende referentie voor je toekomstige werkgever, maar biedt je ook de kans om te netwerken. Contacten met mensen binnen de sector kunnen altijd van pas komen.

Een dag op de job van Sean 

Mijn job ziet er elke dag anders uit en dat vind ik er net zo fijn aan. Op sommige dagen heb ik een ochtendvlucht en keer ik dezelfde dag nog terug, op andere dagen heb ik een avondvlucht en breng ik een nachtje door in het buitenland. 

Natuurlijk verlopen sommige dingen wel steeds op dezelfde manier. Normaal gezien kom ik op Zaventem eerst te weten wie mijn collega’s zullen zijn tijdens de vlucht. Vaak ontmoet ik die mensen dan ook voor de eerste keer omdat niemand een vast schema heeft. Voor we naar het vliegtuig gaan, krijgen we een kleine briefing over de passagiers en het verloop van de vlucht. Daarna maken we de cabine klaar en ontvangen we de passagiers.

Wie steward zegt, zegt natuurlijk onregelmatige uren. Dat onvaste schema neem ik er graag bij en beschouw ik niet als een probleem. Ik heb al heel wat korte nachten achter de rug, maar ik doe mijn job graag en heb dat er absoluut voor over.

Geïnspireerd door Sean? Ontdek dan snel de opleiding Journalistiek of contacteer Sean via LinkedIn