logo

JOURNALISTIEK AAN DE VUB
DE SPRINGPLANK NAAR JE TOEKOMST

Deze opleiding is een ticket naar een baan in de journalistiek. Vanuit een groot aantal academische en professionele opleidingen kun je vlot instromen in deze ‘magneetmaster’. Onze praktijkvakken worden gegeven door ervaren beroepsjournalisten. Je krijgt de kans om zelf magazines, nieuwswebsites en radio- en tv-reportages te maken. Onze goede contacten met het werkveld garanderen interessante stageplaatsen die vaak een springplank naar een eerste job zijn.

Uniek aan onze opleiding is dat je kunt kiezen voor een van de twee opties: Gedrukte & Onlinemedia of Radio & Tv-journalistiek. Alle studenten leren met beeld te werken en krijgen een geavanceerde schrijftraining, maar we geloven ook in het belang van specialisatie. In de optievakken kun je je specifieke vaardigheden verder aanscherpen.

Hier kun je de meest recente brochure downloaden.

Maatregelen voor 2020-2021

Je krijgt les in gloednieuwe klassen en met up-to-date materiaal:

redactieruimte

montageruimte

montagesoftware

Ons team

 

◄ Deze vijf docenten vormen onze vaste kern. Ze organiseren de opleiding, doceren de basisvakken en begeleiden je bij je masterproef.

 

 

Praktijkdocenten ▼

Daarnaast zijn er ook negentien praktijkdocenten voor de opties GOM (gedrukte en onlinemedia) en RTV (radio- en TV-journalistiek):

___
Stefan Blommaert

(VRT)
Buitenlandberichtgeving GOM
___
Bart Brinckman

(De Standaard)
Politieke berichtgeving GOM
___
Mattias Bruynooghe / Jonas Truwant

(Het Nieuwsblad)
Eindredactie GOM
___
Kim Clemens

(Het Nieuwsblad)
Journalistiek schrijven GOM
___
Karel Degraeve

(Knack)
Cultuurberichtgeving GOM
___
Pol Deltour

(VVJ)
statuut van de journalist GOM&RTV
___
Antony Gevaert

(Belga)
Gerechtelijke berichtgeving GOM
___
Barbara Moens - Xavier Taveirne

(Politico) - (VRT)
Nieuwsgaring en interviewtechnieken GOM&RTV
___
Bart Lagae

(Het Nieuwsblad)
Sportberichtgeving GOM
___
Rudy Lanssens / Bernadette Timmermans

(VTM) / (VRT-RITCS)
Schriftelijke en mondelinge journalistieke taalvaardigheid RTV
___
Elke Lahousse

(Knack Weekend)
Lifestyleberichtgeving GOM
___
Frederik Marain

(zelfstandig consultant)
Geavanceerde journalistieke technieken GOM&RTV
---
Annelies Orye

(campus De Persgroep)
Digital storytelling voor journalisten GOM&RTV
---
Ewald Pironet

(Knack)
Journalistieke genres / Financieel-economische berichtgeving GOM
---
Wim Van Den Eynde

(VRT)
masterproef onderzoeksjournalistiek GOM&RTV
---
Koen Van Parijs

(zelfstandig consultant)
mediamarketing GOM&RTV

Faculteit


LETTEREN & WIJSBEGEERTE

Meer info

Heb je vragen?


Stuur ons een e-mailtje! We helpen je graag verder.

Neem contact op

Rechtstreekse toegang

• Alle masters
• Bachelor Afrikaanse talen en culturen
• Bachelor Communicatiewetenschappen
• Bachelor Geschiedenis
• Bachelor Oost-Europese talen en culturen
• Bachelor Politieke en sociale wetenschappen
• Bachelor Politieke wetenschappen
• Bachelor Sociologie
• Bachelor Taal- en Regiostudies
• Bachelor Taal- en Letterkunde
• Bachelor Toegepaste Taalkunde

Andere academische bachelors kunnen via een voorbereidingsprogramma instromen.

Ook met een equivalent Nederlands diploma heb je rechtstreeks toegang.

Toegang via schakelprogramma

• Professionele bachelor jounalistiek
• Professionele bachelor communicatiemanagement
• Professionele bachelor secundair onderwijs
• Professionele bachelor logopedie en audiologie
• Professionele bachelor sociaal werk

Deze master biedt je...

een opleiding tot journalist voor radio, tv, gedrukte of onlinemedia. De master heeft een hoog praktijkgehalte en vormt je tot een kritische journalist met een open geest. In de achtergrondvakken krijg je een overzicht van de journalistieke concepten en theorieën en denk je na over de taak van de journalist in de maatschappij.  Taal is van cruciaal belang: veel aandacht gaat naar taalbeheersing, spreek- en schrijfvaardigheid, maar ook naar de academische studie van taal als communicatiemiddel. De praktijkvakken worden gedoceerd door ervaren journalisten (onder wie Wilfried Mostinckx, Kim Clemens, Stefan Blommaert, Barbara Moens). De stage aan het eind van de opleiding is het ideale opstapje naar de wereld van de professionele journalistiek.

Studiepunten

SP (Studiepunt): een studiepunt komt overeen met 25 tot 30 uren onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten. Aan de Vrije Universiteit Brussel komt een SP overeen met een ECTS (de Europese norm voor het transfereren van studiepunten).

Keuzemogelijkheden

Gedrukte en onlinemedia (GOM)

Hier krijg je een training in nieuwsgaring, journalistiek schrijven en interviewtechnieken. In de domeinspecifieke vakken maak je kennis met de belangrijkste inhoudelijke domeinen: politiek, buitenland, financiën en economie, gerecht, cultuur, sport en lifestyle. Ook alle genres komen aan bod, van nieuwsbericht  tot opiniestuk, en de rol van digitale en sociale media in het hele productieproces wordt belicht. Verder leer je te schrijven voor een bepaalde doelgroep en onder tijdsdruk te werken. Om je kritische geest aan te scherpen, beoordeel je stukken van andere studenten.  En omdat je als journalist goed in een team moet kunnen werken, maak je in deze optie in groep je eigen webmagazine.

Radio- en tv-journalistiek (RTV)

Je maakt reportages die daarna kritisch geëvalueerd worden. Hierbij neem je het hele productieproces – van de research tot het maken van de nodige afspraken en van het opnemen tot het monteren – zelf in handen en leer je werken met semiprofessionele camera’s, digitale audiorecorders en montagecomputers. De optie kent verder intensieve trainingen in kleine groepen waarin je oefent in het schrijven, inlezen, presenteren en interviewen. Je krijgt in de loop van het jaar ook verschillende individuele opdrachten. Als je kiest voor radio of tv, dan werk je graag in team, ben je flexibel, vlot in de omgang en niet al te timide.

In de beide opties loop je acht tot tien weken stage. Er zijn stageplaatsen bij kranten, tijdschriften, web-, radio- en tv-redacties en productiehuizen.

Leerresultaten

Het programma beoogt om de houders van een academisch bachelordiploma de in het artikel II.141. van de Codex Hoger Onderwijs bedoelde algemene wetenschappelijke competenties en wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bij te brengen die vereist zijn om de beoogde masteropleiding aan te kunnen vatten.

Het programma beoogt om de houders van een professioneel bachelordiploma de in het artikel II.141. van de Codex Hoger Onderwijs bedoelde algemene wetenschappelijke competenties en wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bij te brengen die vereist zijn om de beoogde masteropleiding aan te kunnen vatten.

Leerresultaten zijn de beoogde kennis en inzicht, vaardigheden en attitudes die je dient te beheersen na het afronden van een opleiding. Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten van deze opleiding? Lees er hier meer over.

Onderwijskwaliteit


Aan de VUB vinden we goed onderwijs belangrijk. We zijn dan ook voortdurend bezig met het bewaken en verbeteren van de onderwijskwaliteit. Wil je meer weten over de kwaliteit van het onderwijs aan de VUB of ben je benieuwd naar de kwaliteit van een specifieke opleiding, lees hier dan meer.

Onderwijskwaliteit

Een vliegende start

De lessen starten in de derde week van september. We verwelkomen je graag op een van de onthaalmomenten voor nieuwe studenten en op tal van andere actviteiten tijdens Kick off the Campus. Zo maken we je vanaf dag één wegwijs op de VUB. Heb je nu al een vraag voor de VUB? Hieronder vind je alvast wat informatie om je op weg te helpen.

Leerkrediet

Als je eraan twijfelt of je nog genoeg leerkrediet hebt om aan de master journalistiek te beginnen, neem je het beste contact op met onze studietrajectbegeleiders: stbfaclw@vub.ac.be.

Kom naar een infodag

Op een infodag kun je infosessies bijwonen, tours en rondleidingen volgen, en labo’s bezoeken. Op de infomarkt krijg je info over studiebegeleiding, studentenvoorzieningen, enz.
Voor 2020-2021 worden er geen infodagen meer georganiseerd.

Studiegeld

Het studiegeld voor een voltijdse masteropleiding bedraagt € 890/jaar. Het studiegeld varieert naar gelang het aantal opgenomen studiepunten (ECTS) en het al dan niet verkrijgen van een
studiebeurs. Een gedetailleerd overzicht van de studiegelden per opleiding kan je hier raadplegen.

Meer weten over onze voorzieningen?

Boek je infosessie

Het einde is pas het begin

Beeld je in. Je studie is prima verlopen en je mag je masterdiploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met dat diploma van jou ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit? Je hebt verrassend veel mogelijkheden en ook hier staat de VUB je bij.

Enkele van onze alumni

(onze huidige studenten maakten portretjes van onze vroegere studenten)

Maarten Breckx - VTM

Helen Goedgebeur - VRT

Lars Godeau - Het Nieuwsblad

Roan Van Eyck - BRUZZ

Killyan Dauvillé alumnus gedrukte en onlinemedia (2018) researcher (Het NieuwsHuis)

"Na mijn professionele bacheloropleiding Journalistiek aan de Erasmushogeschool besloot ik mijn journalistieke vaardigheden nog wat bij te schaven in de masteropleiding aan de VUB. Onder meer dankzij de expertise van de vele gastdocenten die vandaag nog in het vakgebied staan, lukte dat ook. Een andere troef van de opleiding is natuurlijk de stage van twee maanden. Ik kreeg de kans om stage te lopen op de sportredactie van persagentschap Belga, waar meteen het echte werk begon. Na de stage kreeg ik er vrij snel een job aangeboden, maar ik koos er uiteindelijk voor om als researcher aan de slag te gaan bij het productiehuis Het NieuwsHuis. Daar werk ik nu samen met mijn medestudent Wytse Van Stichel, die op hetzelfde moment als ik zijn masterdiploma Journalistiek behaalde. Samen bereiden we er een nieuw programma voor."

Wytse Van Stichel alumnus gedrukte en onlinemedia (2018) researcher (Het NieuwsHuis)

"De opleiding master in de journalistiek van de VUB was voor mij een avontuur. Na mijn masteropleidingen in geschiedenis en filosofie had ik nood aan een nieuwe uitdaging. Les krijgen van ervaren journalisten en zelf op pad gaan, dat zijn enkele van de vele troeven die mij tot deze opleiding hebben aangetrokken. Daarnaast heb ik enorm veel geleerd van mijn stage bij De Standaard, waar je de kennis van de opleiding leert om te zetten in de praktijk. Een maand nadat ik mijn diploma had behaald,  kreeg ik een telefoontje van mijn docent interviewtechnieken Eric Goens. Hij vroeg of ik al werk had en of ik geen zin had om bij zijn televisieproductiehuis Het NieuwsHuis te komen werken. Daar kwam ik mijn medestudent Killyan Dauvillé tegen. Samen werken we nu als researcher aan nieuwe televisieprogramma’s voor Vlaamse zenders."

Milan Augustijns alumnus gedrukte en onlinemedia (2017) Freelancer sport (o.a. voor Belga en Het Nieuwsblad)

"In de masteropleiding aan VUB heb ik de prille vaardigheden die ik eerder al opdeed als student-amateurjournalist stevig aangescherpt. Ik vind beide heel belangrijk: vroeg praktijkervaring opdoen en een degelijke scholing meekrijgen. In de opleiding is de ruimte voor praktijkervaring trouwens een van de redenen waarom ik voor de master journalistiek aan de VUB koos. In het begin was het een beetje wennen dat de verschillende praktijkdocenten er heel andere visies op nahielden, en elkaar soms leken tegen te spreken, maar uiteindelijk bleek het net een troef om kennis te maken met totaal verschillende manieren om de journalistiek te benaderen en daaruit een eigen mening te kunnen distilleren. Aan het einde van mijn opleiding liep ik stage op de sportredactie van Belga, en dat werd meteen daarna een van de opdrachtgevers waarvoor ik freelance aan de slag ging. Verder werk ik vooral voor de sportkatern van Het Nieuwsblad. Het heeft mij in mijn eerste werkjaar meteen enkele onvergetelijke tripjes opgeleverd, zoals een EK veldlopen in Slowakije en een voetbalwedstrijd in de Engelse Premier League."

Anne Vanrenterghem alumna radio- en tv-journalistiek (2014) Justitiejournalist (VRT)

”Na mijn studie Rechten ging ik de master Journalistiek studeren. Dat was van in het begin het plan. Voor een journalist is het namelijk een enorme meerwaarde om een inhoudelijke expertise te hebben, dat merk ik elke dag. De opleiding sprak me aan omdat ze zo praktijkgericht is. Alleen een basis theorie, en voor de rest vooral reportages maken, leren monteren, researchen, een correct stem- en taalgebruik aanleren. Ik liep stage bij het duidingsprogramma Vandaag op Radio 1. 

Uiteindelijk ben ik er ook aangenomen. Daarnaast heb ik ook gewerkt bij Radio 2 Vlaams-Brabant. Daarna kon ik beginnen bij Medialaan, als radiojournalist bij Q-Music en JOE. Daar werd ik snel eindredacteur en uiteindelijk ook vaste nieuwsstem in de ochtend op Q. Nu begint weer een ander avontuur: op VRT ga ik aan de slag als justitiejournalist. Die job is de ultieme combinatie van mijn twee diploma's en passies."

Jobuitwegen

Masters in de journalistiek kunnen aan de slag als redacteur of eindredacteur bij kranten, tijdschriften en bedrijfsbladen, op internet-, radio- en tv-redacties en bij productiehuizen.

Je wilt het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Careercenter


INDIVIDUEEL ADVIES ROND CV’S, GESPREKSTRAINING EN JOBMOGELIJKHEDEN. OOK TIJDENS JE STUDIES!

Meer info

Doctoreren


VUB TELT DRIE DOCTORAL SCHOOLS TER ONDERSTEUNING VAN DOCTORANDI. ZE HEBBEN TOT DOEL JUNIOR-ONDERZOEKERS TE STIMULEREN EN TE PROMOTEN VIA WORKSHOPS, SEMINARIES, MASTER CLASSES, …

Dr in spe

Afgestudeerd, oké. Maar nooit meer studeren, nee!

Dat je je masterdiploma behaald hebt, dat is een hele prestatie. Maar ook daarna kun je je kennis aan de VUB blijven bijspijkeren. Zo biedt de universiteit maar liefst 21 master-na-masteropleidingen aan en heel wat postgraduaten. Een aanbod dat niet alleen ruim is, maar ook bijzonder hoogwaardig. En dus een extra troef op je cv!

webzines

2020

Belgodyssee Hackaton met Koen Van Parijs

radioverslag

Expo Antarctica 2020

masterproef over depressie bij jongeren

Troep.link

tv-journaal XL-Nieuws

12 december 2019