In het kader van de Open Monumentendagen zet de Vrije Universiteit Brussel aanstaande zaterdag en zondag de deuren van haar ellipsvormige rectoraatsgebouw - door VUB'ers ook wel 'de sigaar' genoemd - open voor bezoekers. Op campus Etterbeek kan je tussen 10 en 17 uur deelnemen aan rondleidingen en ontdek je de unieke muurschilderingen van architect Renaat Braem. Hier vind je het programma.
De filosofische architect
Renaat Braem (1910-2001) richtte als laatste grote bouwproject het Rectoraatsgebouw van de Vrije Universiteit Brussel op. De werken werden gestart in 1971 en duurden tot 1976. Het gebouw is sinds oktober 2007 beschermd. Met zijn sociaal bewogen kijk op de maatschappij en zijn modernistische stijl trad deze architect in de voetsporen van Le Corbusier. Braem was naast de manueel-artistieke sjouwer en bouwer ook een zeer gevoelig filosoferend denker.
Het gebouw
Het gebouw, in de vorm van een ellips, sluit op symbolische wijze aan bij de meest primaire wetenschappelijke waarheid, de meest primaire grondvorm die in de natuur voorkomt. Daarom koos Braem niet voor een rechthoek omdat die een opzettelijke ordenende wet uitdrukt. Het gebouw is in de loop van de tijd het icoon van de Vrije Universiteit Brussel geworden. Ook in het Brusselse architecturaal landschap is dit monument een van de prominente voorbeelden van modernistische architectuur. De ellips vond Braem het meest geschikt omdat het een vorm is met twee centra en daardoor een dynamiek in zich heeft. Naar verluid zou het idee van een ellipsvormig gebouw de eerste keer op een bierviltje getekend zijn en zou Braem daarbij gezegd hebben dat hij ze zo lang en zo smal mogelijk wilde hebben.
Om de ideeën die Braem fundamenteel achtte voor de Vrije Universiteit Brussel nog meer kracht bij te zetten, wilde hij in het gebouw een synthese van kunsten nastreven. Hij bracht muurschilderingen aan, liet de ellipsvorm in vele details terugkeren en zocht voor de luifel ook naar symbolen ‘van een wereldbeschouwing op basis van de vrije wetenschap’. De muurschilderingen zijn thematisch gerangschikt, als het ware in spiraal stijgend van gelijkvloers naar de vijfde verdieping. Zo staat op het gelijkvloers de afbeelding van energie, de basis van alles. Op de vijfde verdieping is het doel waarnaar we streven uitgewerkt: de vrije mens in een vrij denkende creatieve omgeving. Renaat Braem is ongetwijfeld een van de meest toonaangevende architecten van de naoorlogse, Belgische architectuur.
Hier vind je meer informatie over de rondleidingen in het rectoraatsgebouw op campus Etterbeek.