Het Brubotics (Human Robotics Research Center) team aan VUB-imec heeft een revolutionaire zelfsluitende en zelfherstellende zuignap ontwikkeld die veel duurzamer is dan die vandaag in industrie gebruikt worden. Om de verdere ontwikkeling ​ te ondersteunen, vielen ze in de prijzen met het project SNAP (Self-closing sustaiNable vAcuum cuPs) bij de oproep ‘Belgium Builds Back Circular’ door FOD Economie en Volksgezondheid naar innovatieve projecten met een circulaire dimensie.

Industriële zuignappen worden onder andere gebruikt in grote magazijnen (bv. pakjesleveranciers) om bestellingen uit te pikken. Ze worden op een robotarm geïnstalleerd en bediend door vacuüm generatoren om goederen aan te zuigen en op te pikken. Bij intens gebruik slijten de zuignappen dus snel en moet de robotarm stilgelegd worden voor onderhoud. “Dankzij SNAP kan dit onderhoud veel langer uitgesteld worden, de nieuwe zuignaptechnologie biedt namelijk drie innovaties. Ten eerste zijn ze gemaakt van een zelf herstellend materiaal, en moeten ze bij perforatie of scheuren niet vervangen worden. Ten tweede zijn ze zelfsluitend, waardoor de compressoren aanzienlijk minder zuigkracht moeten leveren, en dus veel minder stroom zullen verbruiken. Finaal zijn ze ook volledig recyclebaar.” zegt Professor robotica Bram Vanderborght. “Met dit project gaan we met industriële partners aan de slag om deze technologie snel te integreren in de praktijk.” voegt Simon Beckers, business developer bij Brubotics toe. “Voxdale is een designbureau, en zal ons helpen de zuignappen op grote schaal te produceren. Hupico is een industriële integrator, en zal de zuignappen installeren bij vijf bedrijven om ze uit te testen in een aantal reële toepassingen.” zegt Beckers.

Het zelfherstellende materiaal waaruit de zuignappen zijn vervaardigd, werd reeds 8 jaar geleden door Seppe Terryn ontwikkeld in een unieke samenwerking tussen Brubotics en de onderzoeksgroep Physical Chemistry and Polymer Science.

“Door jarenlang in te zetten op fundamenteel onderzoek, kunnen nu een hele waaier aan toepassingen geïmplementeerd worden in allerlei maatschappelijke niches, en dat is een grote return on investment voor de federale overheid.” besluit Simon Beckers.

De laureaten van de financieringsoproep werden officieel bekendgemaakt op 20 december in aanwezigheid van Minister voor Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal Zakia Khattabi.