Als partner van de Green Deal: Eiwitshift op ons bord van de Vlaamse overheid, wil de VUB mee een steentje bijdragen aan een duurzame planeet. De komende vijf jaar werken we daar actief aan mee door verschillende engagementen op te nemen. Beleidsmedewerker duurzaamheid Kato Thibaut, kwaliteitsverantwoordelijke voor het VUB-restaurant Leen Cleymans en afdelingshoofd campusvoorzieningen Jehanne Geudens leggen uit wat dat betekent.
Lees meer over alle initiatieven en activiteiten die de VUB organiseert rond duurzaamheid.
Wat is de Green Deal: Eiwitshift op ons bord?
Leen Cleymans: âDe Vlaamse overheid heeft een aantal Green Deals, waarbij verschillende partners samenwerken rond bepaalde duurzaamheidsthemaâs. De eiwitshift is daar één van. De bedoeling is om naar een verdeling van 60% plantaardige eiwitten en 40% dierlijke eiwitten te switchen, waar dat nu eigenlijk vaak omgekeerd is.â
En waarom is die shift nodig?
âOns huidige voedingssysteem staat onder druk en heeft een hele grote impact op ons klimaat, ons milieu en onze biodiversiteit. Dierlijke eiwitten vereisen meer land en water, en veroorzaken meer broeikasgasemissies dan plantaardige eiwitten. Op heel veel vlakken zijn plantaardige eiwitten gewoon ook gezonder. In functie van het algemeen studentenwelzijn staan een duurzaam Ă©n gezond voedingsaanbod op campus al langer hoog op onze agenda. Daarom springen we als universiteit graag mee op de kar.â
Hoe zal de VUB zich daarvoor concreet inzetten?
âWij zijn ingeschreven als eiwitversneller, wat betekent dat wij niet enkel naar onze eigen organisatie gaan kijken, maar ook naar onze studenten en medewerkers. We hebben daar een aantal engagementen genomen om ervoor te zorgen dat plantaardige keuzes gemakkelijker en aantrekkelijker worden. Enerzijds zullen we inzetten op duidelijke communicatie, zoals de ecolabels die we op de schermen in de resto tonen. Anderzijds maken we de interne catering standaard veggie en vegan. Vlees en vis zijn nog steeds een optie, maar niet meer de standaard.â
En zijn er, naast jullie drie, ook studenten en medewerkers die dit mee trekken?
âZeker, de studenten van het Green Team engageren zich ook heel sterk en we hebben een fijne samenwerking met hen. Zij doen actief voorstellen om bijvoorbeeld de plantaardige broodjes wat meer in de kijker te zetten.â
Ecolabel
Gaan restobezoekers een verschil zien in de menuâs?
âIn de nabije toekomst zal dat nog niet zo zichtbaar zijn. We hebben nu zeven verschillende menuâs waarvan er drie al sowieso veggie of vegan zijn. We zijn wel van plan om de menuâs eens van plaats te wisselen, zodat bezoekers weten dat er andere opties zijn dan vlees. Daarnaast gaan we ook spelen met de naamgeving van de gerechten, om zo bezoekers te verleiden om makkelijker voor een plantaardige optie te kiezen. Door de ecolabels zo zichtbaar te publiceren, valt dat ook wel wat meer op.â
Wat betekenen die ecolabels precies?
"Het ecolabel is ontworpen door doctoraatsstudent Lise Vermeersch en geeft de impact van een maaltijd weer. Daarvoor wordt naar verschillende factoren gekeken, zoals CO2-uitstoot en waterverbruik. Die score wordt vergeleken met de gemiddelde Belgische maaltijd. Als de impact van de maaltijd beter is dan het gemiddelde, krijgt het een groen label. Bij dezelfde score een oranje label en bij een slechtere score een rood label. Aan de hand van die kleuren kan de restobezoeker gemakkelijk zien wat de impact van een maaltijd is. We hebben hard op die visibiliteit ingezet, zodat mensen een geĂŻnformeerde keuze kunnen maken.â
Zijn er nog andere onderwijsinstellingen betrokken bij de eiwitshift?
âJa, er doen nog heel wat andere universiteiten en hogescholen mee, die vier keer per jaar samenkomen in een werkgroep opgericht door ProVeg. Daar kunnen we van elkaar leren rond duurzaamheid en dat is wel fijn, ook omdat je merkt dat sommige issues overal wel een beetje gelden.â
Merken jullie dat de verschillende duurzaamheidsinitiatieven tot hiertoe effect hebben?
âNiet alles is meetbaar, maar we merken toch dat sommige acties zeker succes hebben. Zo hebben we een studentendeal in de resto waarbij we een maaltijd met een lagere impact op het milieu extra betaalbaar aanbieden. Veel studenten kiezen daardoor vaker voor een veggie optie.â
Wat is de belangrijkste drempel voor mensen om net niet voor een plantaardig alternatief te kiezen?
âWe hebben daarnaar onderzoek gedaan bij studenten en daaruit bleek dat de barriĂšre soms groot is om iets nieuws te proberen. Terwijl ze waarschijnlijk wel aangenaam verrast zouden zijn als ze eens een veggie of vegan variant van iets zouden proeven.â
Om die drempel te verlagen, komt er binnenkort een winkel met plantaardige producten op de campus in Etterbeek.
âKlopt. Colruyt is ook een van de ondertekenaars en van half november tot half december komt er een mobiele Okay winkel die 24/7 open is. Daar kan je enkel plantaardige producten kopen, om aan te tonen dat plantaardig niet minder aantrekkelijk hoeft te zijn en de switch minder moeilijk is dan gedacht. Overdag staat er een medewerker die uitleg geeft, maar vanaf âs avonds werkt de winkel volledig autonoom. Er komen ook kookworkshops, een ontbijt voor St V, gratis proevertjes en tal van andere activiteiten. Die kondigen we aan via de campusschermen en het studentenportaal.â
Okay container op de campus